EKONOMI: Krisuppmaning till utsatt grupp

2023 09 19

En skuldrådgivare går nu ut med en uppmaning till alla med skulder.

Skuldsättningen i Sverige är alltjämt ett mycket stort problem.

Aldrig tidigare har så många svenskar ansökt om skuldsanering hos Kronofogden, och ökningen är störst bland de mellan 18 och 30 år.

Enligt budget- och skuldrådgivaren Anna Glassell har det varit ett högre tryck efter semestern och allt fler medelinkomsttagare hör av sig till Kronofogden.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Riktar uppmaning

Glassell riktar nu en krisuppmaning till de som befinner sig i en svår ekonomisk situation tyngd av skulder.

– Man ska söka hjälp tidigare än vad många gör idag. Många kommer när det är väldigt mycket skulder, det är mycket skulder hos Kronofogden, säger hon till SR.

Viktigt att få ordning

Vidare förklarar Glassell att det är viktigt att få ordning på vad som är bäst att ta tag i först.

Hon menar att det inte nödvändigtvis alltid är ekonomin som är den högsta prioriteringen, utan att det även kan röra sig om exempelvis den psykiska hälsan.

Vad gäller ekonomin brukar skuldrådgivare titta på vilka utgifter personerna har, vad pengarna går till och därefter göra en bedömning av situationen.

Det är skuldsanering

Allt fler ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, men det är inte alla som får sin ansökan beviljad.

– Skuldsanering är till för dig som har skulder du inte kan betala på egen hand under överskådlig tid, framhåller Kronofogden.

– Det är inte en lösning på tillfälliga betalningsproblem. För att vi ska bevilja dig skuldsanering ska du först ha gjort ansträngningar för att lösa din situation.

Kan testa

Hos Kronofogden kan man genomföra ett skuldsaneringstest för att se om det är någonting som kan bli aktuellt vid en ansökan.

– Först går vi igenom alla omständigheter som kan påverka om du kan betala dina skulder i framtiden. Det finns ingen gräns för hur liten eller stor skulden behöver vara. I stället tittar vi på din totala skuld i relation till vad du kan betala, fortsätter myndigheten.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


JUST NU: Jättesmäll för Donald Trump

2025 05 29

Donald Trumps tullar från den beryktade "befrielsedagen" stoppas.

En domstol sätter stopp för nästan alla handelstullar som den amerikanska presidenten gav besked om tidigare under våren.

Det beskedet kommer natten till torsdagen, rapporterar amerikanska medier.

– En federal domstol beslutade på onsdagen att president Trump överskred sin befogenhet att införa omfattande tullar som har höjt importkostnaderna för allt från jätteföretag till vanliga amerikaner, framhåller CNN.

Enormt bakslag

Beslutet gäller de 30 procentiga tullarna mot Kina. Även de tullarna på 25 procent gentemot vissa varor från Mexico och Kina samt de tioprocentiga tullarna mot resten av världen stoppas.

Domstolens besked beskrivs som en jättesmäll för Trump.

När tullarna presenterades av presidenten i april kallades dagen för “befrielsedagen”. Att höja tullarna var också ett av Trumps mest centrala vallöften.

Detta är en av de viktigaste dagarna, enligt min mening, i amerikansk historia, sade republikanen i ett tal vid tillfället.

Ingen rätt till nödläge

Tullar som inte omfattas av domstolens beslut är de på stål, fordon och aluminium.

Enligt domstolen, som består av tre domare vid US Court of International Trade, hade inte Trump rätt att utlysa nödläge med hänvisning till handelsunderskottet.

Det var just av det skälet som presidenten kunde införa tullarna utan att gå via kongressen.

Kommer överklaga

Vita huset har redan överklagat domslutet.

– Det är inte upp till icke-valda domare att avgöra hur man ska hantera en nationell nödsituation på rätt sätt. President Trump lovade att sätta Amerika först, och administrationen är fast besluten att använda alla mekanismer inom den verkställande makten för att hantera denna kris och återställa amerikansk storhet, säger Vita husets talesperson Kush Desai i en kommentar enligt CNN.

Donald Trump har hittills inte gjort något officiellt uttalande.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Ryssland kallar till krismöte – begär hjälp från omvärlden

2025 05 28

Ryssland har begärt ett omedelbart möte i FN:s säkerhetsråd.

Anledningen är anmärkningsvärd.

Kravet kommer från Dmitrij Poljanskij, Rysslands representant i FN. Det lämnas in på grund av att Ryssland påstår sig tro att Ukraina med hjälp av Europa försöker förstöra fredssamtalen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Nu fruktar ryssarna för sin säkerhet och vill genom FN ha hjälp från omvärlden.

"Hot mot globala freden"

“Krismötet” beskrivs som ett svar på att “de europeiska sponsorerna av Kyivregimen”, som Poljanskij uttrycker det, på torsdagen sammankallat FN till ett möte om den humanitära situationen i Ukraina.

– Vi beslutade att svara och har begärt ett möte om hoten mot global fred och säkerhet, på grund av agerandet från vissa europeiska stater i deras motstånd mot försöken att hitta en lösning på Ukrainakrisen, framhäver Poljanskij på Telegram och tillägger:

– Tålamodet hos våra fiender i FN, som håller andan i väntan på resultatet av förhandlingarna i Istanbul och president Trumps reaktion på dem, har tagit slut.

Enligt den ryska diplomaten är det viktigt för “fienderna” att hålla frågan om Ukraina vid liv.

Men världens länder borde istället skifta fokus, enligt ryssarna.

– Detta sker trots att de kanske inte anar tonläget i den nya amerikanska administrationen, hävdar Tass.

Putin avvisar konsekvent vapenvila

Trots att Ryssland påstår att Europa äventyrar ett slut på kriget är det i själva verket Kreml som, under flera månaders tid, avvisat en vapenvila.

Både Ukraina och USA är överens om en villkorslös vapenvila på 30 dagar. Ryssland har förkastat förslaget och  påstått att “grundorsakerna till kriget” först måste lösas.

Kreml syftar bland annat på kraven om att Ukraina inte får gå med i Nato och att fem ukrainska regioner ska erkännas som ryska.

Ukraina har liksom EU förkastat de ryska territoriella kraven.

Nästan hela FN är emot kriget

FN har i massiv skala motsatt sig det ryska ockupationskriget mot Ukraina.

I oktober 2022 fördömde 143 av medlemsländerna annekteringen av fyra ukrainska regioner. Enbart fem länder, inklusive Ryssland, gav grönt ljus.

För tre månader sedan, på dagen tre år efter invasionen, antogs en ny FN-resolution som kräver att Ryssland omedelbart drar sig tillbaka från Ukraina.

Resultatet blev 93 röster för och 18 emot. Till de senare hörde både Ryssland – och USA. 

– Inte bara anmärkningsvärt, det är skamligt, sade tidigare statsminister Carl Bildt till SR efter att USA röstat med Ryssland.

Senare antogs en ny Ukrainaresolution, framtagen av USA, där det inte nämndes att det var Ryssland som startade kriget. Inte heller Ukrainas territoriella rättigheter eller ett fördömande av Ryssland nämndes i resolutionen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen