NOVUS: Högsta stödet någonsin – Stor analys parti för parti

2021 07 28

Vänsterpartiet ökar till sitt högsta resultat någonsin i nya Novus och får rekordhöga 13,3 %.

Det är partiets bästa resultat i Novus historia och kommer efter att partiet lyckades stoppa så kallade marknadshyror precis innan sommarsemestern. Även Centern ökar i mätningen och Sverigedemokraterna blir landet näst största parti i samband med att Socialdemokraterna tappar. 

Så här Novus/SVT:s nya mätning för juli månad ut som understryker den stora spänningen och jämna kampen mellan de möjliga regeringsunderlagen i svensk politik: 

Parti                              Novus Juli       Skillnad mot juni

🔴Vänsterpartiet                 13,3         +2,1
🔴Socialdemokraterna     23,8         -1,7
🟢Miljöpartiet                          3,8        +0,3
🟢Centern                                  8,9        +1,0
🔵Liberalerna                           2,2         -0,3
🔵Moderaterna                    21,0         -0,8
🔵Kristdemokraterna          4,5         -0,5
🟡SD                                           21,6        +0,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,8       +1,7  172 mandat
🔵🟡M+KD+SD+L               49,3        -1,4  177 mandat
 
Centen har en delvis oklar placering i regeringsunderlagsuppdelningen då partiet söker en mittenlösning. Annie Lööfs parti har öppnat för att enas med M-KD-L om SD kopplas bort, vilket M-KD dock har avvisat. Som alltid ingår alla partiers procent i summeringen oavsett om man når 4 %-spärren, se förklaring längst ned.
ANALYS

Det är ett otroligt jämnt läge i svensk politik idag. Å ena sidan skulle M-KD-SD bilda styrande regeringsunderlag om Novus mätning vore valresultat då partierna får flest mandat. Å andra sidan ligger MP närmare spärren än Liberalerna och har lättare att få stödröster vilket skulle förflytta cirka 15 mandat på spelplanen till partiet varav omkring hälften skulle tas från M-KD-SD-sidan. Här är analysen parti för parti:

✅ V har lyft mycket kraftigt och partiledaren Nooshi Dadgostar har ökat stort i popularitet.  Partiet är en nyckelspelare om det ska bildas en regering som inte är moderatledd.

✅ S riskerar att nå samma krisnivåer som före pandemin. Samtidigt har partiet potential att med hjälp av angrepp på det "mest högerkonservativa regeringsalternativet i Sveriges historia" göra en starkare valspurt än vanligt. Partiet behöver dock även egna tydligare profilfrågor än i nuläget.

✅ MP:s opinionskris är av stora mått. Samtidigt har partiet fått sitt starkaste kvinnliga språkrör sedan Maria Wetterstrand som lämnade för 10 år sedan. Det är framförallt partiets migrationsposition som sänkt partiet.

✅ C når sitt högsta resultat på 33 år i mätningen men har samtidigt problem med sina sakfrågor. LAS-frågan, friare hyressättning och avvecklat strandskydd är inga vinnarfrågor för partiet som skulle vinna mer på att lyfta fram företagande, miljö, sjukvård och framförallt att förnya retoriken kring partiets unika mittenposition som har potential att bli ett lyft i valrörelsen - men som även kan bli ett sänke beroende på partiledarens hantering av frågan och hur mediabilden blir.

✅ L:s kris är monumental. Jakten på moderata stödröster har ännu så länge misslyckats. Partiledare Nyamko Sabuni har dock en personlig potential att kunna lyfta partiet men då krävs sannolikt innovativa och förnyande grepp.

✅ M ligger på en stabil plats i opinionen. Att M - trots SD:s lyft de senaste 15 åren i svensk politik - ändå ligger på 21 % är en makalös opinionsbedrift. Tillsammans når de båda partierna nästan 43 % vilket motsvarar en enorm förflyttning sett till den bas i svensk politik som inkluderar partier som är helt eller delvis konservativa.

✅ KD är i behov av att andas ut efter alla turer kring partiledaren under första halvåret. Ebba Busch är emellertid en stark kampanjare och debattör och har potential att lyfta partiet. Samtidigt är hustvisten ett problem då den tar fokus från sakfrågorna. Partiet skulle gynnas rejält om frågan blev inaktuell.

✅ SD ökar näst mest av alla partier jämfört med senaste valresultatet 2018. Partiet blev en stor vinnare på regeringskrisen i och med att SD erhållit en stabil position i Moderaternas regeringsunderlag och skulle få stort inflytande i ett M-KD-SD-styrt regeringsunderlag. För partiet är det viktigare att behålla en god relation till M och KD än det är att öka ytterligare någon procent i mätningarna.

◾Mätningen är genomförd 19 - 26 juli.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de naturligt nog inte då får 0 mandat.

[yop_poll id="425"]

E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Rysslands bisarra åtgärd – mot Zelenskyj

2024 05 04

Ryssland efterlyser Volodymyr Zelenskyj.

Landet har placerat den ukrainska presidenten på en lista över efterlysta personer.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Ryssland har inlett ett brottmål mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och satt upp honom på en efterlystlista, uppger nyhetsbyrån.

”Brottmål” mot europeiska politiker

Uppgifterna kommer i sin tur från den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, som hänvisar till det ryska inrikesministeriets databas.

– Inlägget som den citerade gav inga ytterligare detaljer, enligt Reuters.

Det är emellertid inte första gången som Ryssland efterlyser och försöker starta ”brottmål” mot sina politiska fiender.

– Ryssland har utfärdat arresteringsorder på ett antal ukrainska och andra europeiska politiker sedan konflikten med Ukraina började i februari 2022, rapporterar nyhetsbyrån.

Efterlyser ministrar

Det är alltså inte bara ukrainska politiker som hamnar på de ryska listorna över personer som är efterlysta.

Även andra politiker i Europa har hamnat på listan.

– Rysk polis satte i februari Estlands premiärminister Kaja Kallas, Litauens kulturminister och ledamöter av det tidigare lettiska parlamentet på en efterlysningslista för att ha förstört sovjettidens monument, enligt nyhetsbyrån.

Ryssland ska även ha utfärdat en arresteringsorder för den internationella brottmålsdomstolen ICC:s åklagare.

Detta som ett svar på att ICC har utfärdat en arresteringsorder för Vladimir Putin.

Putin efterlyst för krigsbrott

Men nu har landet alltså även öppnat ett ”brottmål” mot Volodymyr Zelenskyj.

Vilket brott Zelenskyj påstås ha gjort sig skyldig till framgår emellertid inte.

I världssamfundets ögon är det Putin själv som betraktas som en efterlyst brottsling.

– I mars 2023 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag en arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin på anklagelser om deportering av ukrainska barn till Ryssland – ett krigsbrott enligt internationell lagstiftning, rapporterar Radio Free Europe.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office 

Text: Redaktionen