Putin har etablerat kontakt – USA oroade
2023 08 31
USA ser med stor oro på uppgifter om Vladimir Putins senaste kontakter.
Underrättelsetjänsten i USA har kommit med ny information om Putins beteende och den ryska diktatorns planer för framtiden.
Han har redan börjat göra sig beroende av en annan aggressiv diktator för att kunna bedriva sin brutala krigsmaskin i Ukraina.
Det handlar om relationen till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Och nu har kontakten dem emellan intensifierats, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Vädjar till Kim
Enligt Vita huset vädjar Putin till Kim om att fylla på det ryska lagret med artillerigranater och annan krigsmateriel för att stödja den ryska militären.
Uppmaningarna till den nordkoreanska diktatorn har skett i form av brevväxling.
Kontakten har ökat efter att Putin skickade sin försvarsminister Sergej Sjojgu till Pyongyang nyligen för att driva på försäljningen av ammunition till Moskva.
– Efter Sjojgus besök reste en annan grupp ryska tjänstemän till Pyongyang för uppföljningsdiskussioner om potentiella vapenaffärer mellan Nordkorea och Ryssland, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, enligt AP.
Byta mat mot ammunition
USA:s president Joe Biden och hans administration har vid upprepade tillfällen hävdat att Ryssland blivit beroende av Nordkorea för att kunna utkämpa Putins krig i Ukraina.
Även Iran finns på den listan.
I mars uppgav Vita huset att Putin var beredd att genomföra en byteshandel med Kim Jong-Un – om Ryssland får ammunition skulle Nordkorea få mat och andra råvaror.
Även Wagnergruppen ska enligt USA ha tagit emot vapenleveranser från Nordkorea för att slåss mot Ukraina.
Teorin: kan inleda kärnvapensamarbete
Den rysk-nordkoreanska relationen har sedan invasionen av Ukraina intensifierats vid flera olika tillfällen.
Förra sommaren talade länderna om att bilda en egen union – för att “utvidga de omfattande och konstruktiva bilaterala relationerna med gemensamma ansträngningar" enligt nordkoreanska KCNA.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, har tidigare flaggat för att de två diktaturerna skulle kunna inleda ett kärnvapensamarbete.
Framför allt om Ryssland vill göra verklighet i sina planer att använda sig av nordkoreanska arbetare för att bygga upp regionen Donbas.
– Om det kommer nordkoreaner så måste Ryssland ha något att erbjuda. Vad skulle det vara i så fall? Knappast pengar och teknik, men möjligen kärnvapen eller kärnteknik, sade Paasikivi till SR ifjol.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen