50 000 nya jobb i Sverige

2023 08 29

Industrins gröna omställning kommer att skapa cirka 50 000 nya jobb i Sverige.

Det skriver Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer i en färsk rapport.

Siffran är högre än vad som tidigare beräknats.

”En underskattning”

Beräkningarna har hittills visat att planerade satsningarna på grön omställning inom batteritillverkning skulle generera totalt drygt 28 000 nya jobb. 

Men i den nya sammanställningen tillkommer 12 000 nya jobb inom gruvindustrin och dessutom väntas bilindustrins hittills planerade satsningar på produktion av elbilar skapa nära 9 000 nya jobb.

Sammantaget innebär det att den gröna omställningens satsningar kommer skapa närmare 50 000 nya jobb.

Siffran tycks dessutom vara i underkant.

– Uppskattningen måste ändå ses som en underskattning. Här räknas alltså inte de ytterligare jobb som skulle kunna skapas av fler investeringar i grön omställning i Sverige, som exempelvis i utvinning av kritiska mineral, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.

Han tillägger:

– En av de viktigaste slutsatserna vi kan dra ur den här analysen är industrins stora betydelse som jobbskapare, även för en mycket stor del av det som klassas som tjänstejobb.

Ny analysmetod

Den nya siffran har tagits fram med hjälp av en input/output-analys (I/O).

Enligt Teknikföretagen ger analysmetoden en mer  rättvisande bild av hur många jobb som industrin skapar och hur många jobb i Sverige som är utsatta för internationell konkurrens.

– Framför allt visar den hur tätt sammanflätad varu- och tjänsteproduktion är. Nära 40 procent av näringslivets totala förädlingsvärde i Sverige producerades tack vare efterfrågan på näringslivets exportprodukter, framhåller organisationen.

Fakta sysselsättning inom industrin i Sverige

- Totalt sysselsätter industrin omkring 800 000 personer, såväl direkt som indirekt.

- För varje direkt jobb inom industrin skapas ytterligare 1,1 jobb, sysselsättningsmultiplikatorn uppgår till 2,1.

- Industrins andel av Sveriges BNP ligger på omkring 20 procent.

Källor: Teknikföretagens resp  Industriarbetsgivarnas ekonomer

Foto: ThisisEngineering RAEng

Text: Redaktionen


JUST NU: Vill ge SVT pengar till jätteprojekt

2025 07 15

Liberalernas partiledare vill ge SVT pengar för att tillgängliggöra ett stort evenemang.

Liberalernas nya partiledare Simona Mohamsson, som också är Sveriges utbildningsminister, kommer med ett nytt förslag om public service.

L-ledaren vill ge mer pengar till SVT.

Anledningen är att hon vill säkra kanalens möjligheter att visa ett stort event.

Vill ge pengar till stor sändning

Många tv-tittare har inte kunnat ta del av alla matcher i fotbolls-EM, eftersom SVT delar sändningsrättigheterna med Viaplay.

Nu vill Mohamsson höja anslagen till SVT – för att public service-kanalen ska kunna visa stora mästerskap som fotbolls-EM, rapporterar TV4.

Det är viktigt för gemenskapen i samhället, menar hon.

– Jag tror att det viktiga från politiskt håll är att ge signalen att vi behöver en värdegemenskap och att den ska kunna kosta, säger Simona Mohamsson till kanalen.

Hon ser det också som ett sätt att bekämpa utanförskap.

– Föreställ dig att man kommer tillbaka till klassrummet efter sommarlovet och så har halva klassen inte sett Falks fantastiska försvar eller Asllanis mål, säger L-ledaren till kanalen.

LÄS MER: Anstormning till biograferna - nya filmen drar in miljarder direkt

Vill öka tillgängligheten

Regeringen säger dock nej till Mohamssons förslag, och understryker att public service-bolagen själva planerar verksamheten och bestämmer vad som ska prioriteras.

Frågan har rört upp stor debatt den senaste tiden eftersom många svenskar inte har haft tillgång till vissa matcher i fotbolls-EM.

En som har engagerat sig i frågan är den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt, som idag är ledamot av Europaparlamentet. Detta efter att många svenskar inte kunde se Sveriges EM-match mot Polen som sändes på Viaplay Sport.

Han menar att stora mästerskap alltid borde sändas på kanaler som är tillgängliga för alla.

– Det borde vara så i hela EU att de här viktiga matcherna och turneringarna, de ska alla kunna se, har Sjöstedt tidigare sagt till Aftonbladet.

Det finns ett EU-direktiv som ger medlemsländer möjlighet att göra en lista över sportevenemang som ska visas kostnadsfritt.

Det har bland annat Belgien och Storbritannien gjort, och Sjöstedt menar att Sverige också bör göra det.

– Sverige skulle enkelt kunna säga att fotbolls-EM är en folkfest – en fotbollsfest – och att fotbolls-VM också är det. Självklart ska alla kunna se de matcherna, säger Jonas Sjöstedt till tidningen.

Andra är dock kritiska och ifrågasätter varför skattepengar ska satsas på just sportevenemang.

LÄS OCKSÅ: Polisen går ut med Facebook-varning - "Kontot töms"

Foto: SVT

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump fruktar enormt svek – från USA:s allierade

2025 07 15

Donald Trump fruktar att Natoländer kan göra sig skyldiga till ett enormt svek.

USA:s president Donald Trump har många gånger uttryckt sig skeptiskt om Nato.

Nu avslöjar Trump en av de främsta orsakerna till att han inte ser ensidigt positivt på den transatlantiska försvarsalliansen.

Presidenten fruktar att en rad Natoländer kan göra sig skyldiga till ett stort svek.

Fruktar stort svek

Många Natoländer har varit helt beroende av att USA ska skydda dem i händelse av krig.

Samtidigt är Trump rädd att dessa länder själva kommer att svika om det istället är USA som blir attackerat, rapporterar Reuters.

I en intervju med brittiska BBC säger Trump att han förvisso litar på Storbritannien – men tvivlar på många EU-länders lojalitet.

– Ett av problemen med Nato, som jag sade, är att vi måste kämpa för dem, men kommer de faktiskt att kämpa för oss om vi får krig? frågar sig Donald Trump i intervjun.

– Och jag är inte säker på att jag kan säga det, men jag vill säga detta, jag tror att Storbritannien skulle kämpa med oss, tillägger han, enligt nyhetsbyrån.

Storbritannien litar han alltså på.

 – Jag tror att de skulle vara med oss. Jag är inte säker på att många av de andra länderna skulle vara det, säger den amerikanska presidenten.

LÄS MER: Sverige hotar Trump

Påverkar förhandlingar

Enligt Trump är det här en faktor som bland annat har påverkat förhandlingarna om tullar. Presidenten litar mer på Storbritannien än på EU, och har därför gått med på vissa undantag för Storbritannien när det gäller tullar.

– Det är därför jag gjorde en överenskommelse med dem, och jag har inte gjort en överenskommelse, jag menar, jag har gjort några andra överenskommelser, men för det mesta, när det gäller era konkurrenter, och när det gäller Europeiska unionen, har jag inte gjort någon överenskommelse, säger han till kanalen.

Natos medlemsländer har nyligen kommit överens om att höja målet för försvarsutgifter till 5 procent av BNP.

Men trots det tycks den amerikanska presidenten alltså inte lita på att alla Natoländer kommer att följa artikel 5 och försvara USA om landet blir attackerat.

Samtidigt har det länge diskuterats huruvida Trump själv kommer att följa artikel 5 om något annat land blir attackerat.

Trump har antytt att USA inte skulle hjälpa ett Natoland som inte har följt det gemensamma målet avseende försvarsutgifter.

LÄS MER: Trump bekräftar massivt avtal för Ukraina – hotar Vladimir Putin

Foto: White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sina bilder

Text: Redaktionen