Skarp kritik mot fördömande av Sverige
2023 08 24
Kritiken mot Sverige har varit intensiv efter den senaste tidens koranbränningar på svensk mark.
Framför allt har Sverige kritiserats av den muslimska världen – stora protester har utbrutit i flera länder.
De 57 muslimska medlemsländerna i den islamiska samarbetsorganisationen OIC har även reagerat.
Tillsammans har man fördömt Sverige och Danmark efter koranbränningarna och krävt att de nordiska länderna ska vidta åtgärder för att stoppa nya manifestationer.
Ett fördömande som är ett "hyckleri”. Det anser journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson.
Han framhåller att OIC reagerar kraftfullt mot Sverige samtidigt som organisationen tittar åt ett annat håll när det gäller muslimers utsatthet i Kina.
– I västra Kina för man från kinesiskt håll en kampanj för att utrota hela den kulturella och religiösa identiteten för de muslimska minoriteterna. Det räcker med att du äger eller har läst en Koran för att dömas till långa fängelsestraff, säger Jojje Olsson till SVT.
Placeras i läger
Jojje Olsson pekar framför allt på situationen i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.
Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper.
Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med cirka 8-10 miljoner invånare.
I flera års tid har regimen i Peking bedrivit vad som officiellt kallas för en ”kampanj mot extremism” i regionen.
Hundratusentals uigurer och personer från andra muslimska minoritetsgrupper har placerats i så kallade ”omskolningsläger”.
– Från 2016 började vanliga uigurer som hade visat tecken på någon form av ”onormalt beteende”, till exempel genom att läsa mycket i koranen eller klä sig på islamiskt sätt, att föras till särskilda så kallade omskolningsläger, där de kunde spärras in i ett år eller längre utan någon rättslig utredning, rapporterar Utrikespolitiska institutet, UI, på sin hemsida.
Vägrar fördöma
FN:s råd för mänskliga rättigheter har krävt att inspärrningen i läger och övergreppen mot den muslimska befolkningen i Xinjiangs ska upphöra.
Islamiska samarbetsorganisationen OIC har däremot inte fördömt Pekingregimens agerande.
Det finns flera anledningar till den uteblivna reaktionen, enligt Kinaexperten Jojje Olsson.
– Det handlar om pengar. Men det handlar också om att många av de muslimska länderna själva är diktaturer och därför inte vill uppmärksamma övergrepp som i mångt och mycket liknar de övergrepp som de själva begår, ofta mot delar av den egna befolkningen, säger han till SVT.
Foto: G. Emma
Text: Redaktionen