Mobilkunder luras med ny metod – är inte olagligt

2023 08 21

En ny form av bedrägeri tycks ha fått ett stort uppsving.

Fenomenet har uppdagats efter att folk sett på sina telefoner att de har missade samtal från en person – som i sin tur påstår sig inte alls ha ringt samtalet i fråga.

Vad det handlar om är att bedragare lyckas få det att se ut som att de ringer från ett helt annat telefonnummer än vad som faktiskt är fallet, rapporterar Göteborgs-Posten.

"Chefen ringer"

Metoden kallas för “Spoofing” och upptäcktes egentligen redan 1996.

Från början användes det skämtsamt för att lura vänner och bekanta med att “chefen ringer”, men har nu enligt polisen istället börjat utnyttjas i kriminella syften.

– Det är oerhört enkelt och i grunden inte olagligt, såvida bedragaren inte utger sig för att vara någon annan. Då kan det bli olovlig identitetsanvändning, säger kriminalkommissarie Jan Olsson till GP.

Ser ut som banksamtal

Samtalen kan framstå som att det är exempelvis din bank som ringer, eller för den delen privatpersoner.

Egentligen är det dock ofta utländska bedragare som använder svenska nummer eftersom det ökar chansen att folk svarar, skriver tidningen.

De stora svenska operatörerna arbetar för närvarande tillsammans med myndigheter för att försöka blockera bedrägerierna.

Och trots att de tekniskt sett inte är olagligt bör man anmäla till polisen, enligt Jan Olsson.

Det kan vara bra att polisanmäla det i förebyggande syfte, ifall en massa personer senare skulle höra av sig och säga att du har ringt upp och lurat dem på massa pengar.

Ofta länkar från "myndigheter"

En av operatörerna som aktivt arbetar mot Spoofing är Telenor, som menar att det redan nu finns flera sätt att skydda sig mot bedrägerierna.

Ett av dem är att skaffa ett antivirusprogram då många bluff-sms ser ut att komma från till exempel Skatteverket eller Polismyndigheten och innehåller länkar.

Många program hindrar dig från att klicka på länkar eller filer genom att skicka en varning om skadligt innehåll. Även om du har ett virusprogram installerat är det viktigt att välja var du klickar med omsorg, framhåller Telenor på sin hemsida.

Telekomjätte varnade

Telia har gått ut med med liknande rekommendationer efter att den här typen av telefonbedrägerier nyligen fick ett ordentligt uppsving.

– Mottagaren ombeds att slå in ett knappval för att få mer information, eller för att få kontakt med en fysisk person. Går man vidare med knappvalet hamnar man hos en fysisk person som sedan försöker få kunden att lämna ut känslig information, varnade Telia för i ett pressmeddelande då.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen


Matjätte i botten – har “sämsta” kundklubben av alla

2025 04 22

“Lidl Plus” är den bästa kundklubben bland landets matkedjor och detaljhandeln i stort.

Det visar en ny konsumentundersökning från Nordic Bench, som listat Sveriges bästa kundklubbar under sju års tid.

Även Willys Plus ligger högt upp och placerar sig på en andraplats, som tidigare hölls av Ica Stammis som nu sjunker till fjärde plats, rapporterar Dagligvarunytt.

Jätte i botten

Sist på listan, på plats 17 av 17 av alla undersökta företag inom detaljhandeln, hamnar dock Klubb Hemköp. Förra året låg matjätten på 13:e plats, vilket även det var sämst av alla matjättar.

Siffrorna kommer mindre än ett år efter att Svenskt Kvalitetsindex, SKI, i juli förra året pekade ut just Hemköp som den matjätte med lägst kundnöjdhet, bakom Lidl, Willys, ICA, City Gross och Coop. Hemköp hade även lägre kundnöjdhet än branschen i snitt.

När SKI släppte sina nya siffror tidigare i april hade Hemköp dock höjt sig och gått förbi både Coop och Willys.

"Skapar irritation"

Men Hemköps kundklubb, med drygt två miljoner medlemmar, hamnar ändå sist på listan.

Och övriga butiker och matkedjor kan lära av Lidl, menar Jan Borg, vd på Nordic Bench.

– Jag har en känsla av att de är bättre på att se vad kunderna handlar. Många av de andra kommer med veckans erbjudanden om exempelvis Coca-Cola, även om kunden inte dricker det, vilket bara skapar irritation, säger han till Dagligvarunytt.

"Slår tillbaka"

I undersökningen har kunderna bland annat betygsatt företagens förmåner, bonussystem, personliga erbjudanden och om konsumenterna behandlas schyst.

Att Ica backar i mätningen bedöms vara kopplat till den negativa publicitet matjätten fick i samband med bojkotten tidigare i våras.

– Ica gör stora pengar samtidigt som medlemmarna knappt får räkenskapen att gå ihop. Nu slår det tillbaka, det handlar om konsumentmakt, säger Jan Borg.

"Strävar efter fler medlemmar"

Klubb Hemköp lanserades i oktober 2020 och har över två miljoner medlemmar. Syftet är att belöna kunderna för sina hemköp. Enligt Axfood premieras hållbara handlingar särskilt mycket.

– Vi fortsätter arbetet med att förbättra Klubb Hemköp och strävar så klart efter att bli ännu fler medlemmar, sade Joel Bergman, CRM-chef på Hemköpskedjan, i ett uttalande 2024.

Listan: bästa och sämsta kundklubbarna hos matjättarna

Inom parentes anges matkedjans placering på hela topplistan över samtliga 17 företag i undersökningen.

  1. Lidl Plus (1)
  2. Willys Plus (2)
  3. Ica Stammis (4)
  4. Coop Medlem (6)
  5. Priokund City Gross (16)
  6. Hemköp (17)

Se den kompletta listan hos Dagligvarunytt.

Foto: Gemma

Text: Redaktionen


Regeringen går fram med nytt förbud: “Helt i strid med svenska värderingar”

2025 04 22

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens.

Nu ska flera omtalade övergrepp kriminaliseras genom en ny lag.

Det meddelar de fyra Tidöpartierna på tisdagen.

Bland annat ska det uttryckligen bli olagligt med så kallade oskuldskontroller. 

– Den här sortens övergrepp förekommer i Sverige, men det händer också att flickor och kvinnor som bor i Sverige genomgår oskuldskontroller och oskuldsingrepp i utlandet, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med representanter från L, SD och KD.

Enligt Tidöpartierna finns det sannolikt dessutom ett stort mörkertal. 

– Det handlar om djupt integritetskränkande kontroller av flickors och kvinnors sexualitet, ofta under hård press från omgivningen. Det här står helt i strid med de grundläggande värderingar som vi har i Sverige, understryker politikerna.

Ska kunna dömas även vid samtycke

Förutom oskuldskontroller ska även det som kallas för oskuldsintyg och oskuldsingrepp omfattas av de nya lagarna.

Genom att kriminalisera sådana här grova övergrepp stärker vi på ett mycket konkret sätt skyddet för den personliga integriteten för de flickor och kvinnor som lever i en hederskontext, skriver Gunnar Strömmer.

Enligt förslaget ska den som utför en oskuldskontroll eller ett oskuldsingrepp kunna dömas till fängelse i högst ett år. Böter eller fängelse i högst sex månader ska gälla för den som utfärdar ett oskuldsintyg.

En person ska kunna dömas för brottet även om det finns samtycke från flickan eller kvinnan.

Utretts i flera år

Frågan om oskuldskontroller har varit på tapeten i flera år.

Redan 2021 påkallade den dåvarande S-regeringen problemet. Ett drygt år senare tillsatte den nuvarande regeringen en statlig utredning om att göra oskuldskontroller och oskuldsintyg olagligt.

– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oaccept­abla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskulds­kontroller, oskulds­intyg och oskulds­operationer, sade Gunnar Strömmer när utredningen tillsattes.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

LÄS MER:

Kräver ökat stöd – för ekonomiskt utsatta: “Inte bara för mat”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen