SVERIGES EKONOMI: Personer med hög lön slipper betala
2023 08 21
Höginkomsttagare kan räkna med mer pengar över efter årsskiftet.
Regeringens budgetförhandlingar är på väg in i sin slutfas.
Men redan nu kan det konstateras att Sveriges höginkomsttagare kommer att slippa en särskild form av utgift, enligt Dagens Nyheter.
Det gäller alla som 2024 kommer att tjäna 57 000 kronor eller mer i månaden.
Höjs nästa år
Saken gäller den så kallade brytpunkten som avgör vid vilken inkomst man ska börja betala statlig skatt.
Brytpunkten räknas upp varje år baserat på inflationen och är därför inget aktivt beslut av regeringen.
Nästa år blir den dock högre än vanligt – på grund av den inflation som präglat Sverige under det senaste året.
– Brytpunkten för statlig skatt kommer nästa år att vara 683 000 kronor och motsvara en månadslön på 56 916 kronor, framhåller DN och refererar till Skatteverket.
Tidigare har den legat på 51 158 kronor.
Flera tusen höginkomsttagare kommer därmed besparas delar av den statliga skatten.
Högre kostnad
Konjunkturinstitutet, KI, menar att förändringen innebär minskade intäkter för staten.
En teori är också att inflationen kan höjas av att höginkomsttagare får mer pengar över varje månad, men det är inte beräkning som KI har uppdrag att göra.
– Det finns ingen särskild bedömning av hur just den här indexeringen påverkar inflationen. Men skulle man välja att inte göra den höjningen skulle man få ett lite högre strukturellt sparande, säger Ylva Hedén Westerdahl, KI:s prognoschef, till DN.
Motsvarande inför i år
Även inför 2023 skedde en motsvarande förändring där höginkomsttagare kunde räkna in skattesänkningar på över tusen kronor i månaden, med anledning av en automatisk uppräkning av prisbasbeloppet.
Då skrädde inte oppositionen på orden, och mycket talar för att nästa års förändring kommer att vara måltavla för samma form av kritik.
– Elisabeth Svantesson (nuvarande finansminister, red. anm.) säger att väldigt många grupper måste visa återhållsamhet nu. Det är kommunerna med skolan och sjukvården, pensionärerna, arbetsmarknadens parter och fackförbunden. Men det verkar finnas en grupp här som inte behöver visa någon form av återhållsamhet, sade förre finansminister Mikael Damberg (S) till Dagens industri förra året.
Slog tillbaka
Elisabeth Svantesson slog tillbaka med att brytpunktsförändringen inte är ett aktivt beslut från regeringen, utan en automatisk höjning.
Samma sak sker alltså inför 2024.
– Så gjordes även under den förra regeringen. Bland de ersättningar som räknas upp finns bland annat studiestöd, garantipension och sjukersättning, sade hon till Di.
Foto: A Elefu
Text: Redaktionen