Tufft besked för folk som dricker kaffe
2023 08 16
Hårda tider väntar för den som konsumerar kaffe på daglig basis.
Nästan 90 procent av svenska folket över 18 år dricker kaffe, enligt en undersökning från OKQ8.
Just kaffe är också en av de varor som ökat mest i pris i Sverige under inflationen – under förra året rapporterade Statistiska centralbyrån bland annat om 30-procentiga ökningar på kaffepriset.
Prisstegringen har dock den senaste tiden stannat av och till och med gått ned igen.
Men nu sker en utveckling som lär leda till en ny kraftig prisökning på flera kaffesorter.
Världsexportör har problem
Bakgrunden är att världens fjärde största kaffeexport i världen, Indonesien, har fått stora problem.
Extrem torka förväntas prägla landet kommande månader och hotar att sänka kaffeproduktionen i landet, rapporterar Reuters.
Det sker i efterdyningarna av att kraftigt regn tidigare har förstört kaffeskördarna.
Anledningen stavas väderfenomenet El Niño.
– Det finns prognoser för El Niño-väder som tyder på torka mot slutet av året och början av nästa år i Indonesien, säger Carlos Mera, marknadschef för råvaruföretaget Robobank.
40 procent
Hittills har det globala priset ökat med 40 procent under 2023. I juni nådde man rekordnivåer, enligt Reuters.
– Om det blir torrt kan Indonesiens kaffeproduktion falla ytterligare 2024/25, säger Carlos Mera.
Java påverkas
Enligt amerikanska prognoser är risken större än 95 procent att El Niño kommer att slå mot Indonesien mellan december 2023 och februari 2024.
– Indonesiens väderbyrå (BMKG) sa att väderfenomenet El Niño, som vanligtvis ger långvarigt varmt och torrt väder till det tropiska landet, redan påverkar mer än två tredjedelar av landet, inklusive Java och delar av Sumatra, två viktiga kaffeproducerande områden.
Det framhåller nyhetsbyråns reportrar Dewi Kurniawati och Naveen Thukral.
Robust kaffe
Det är i huvudsak bönor som används till kaffe av robust karaktär som produceras i Indonesien.
Tillsammans med arabica är det den dominerande kaffesorten i de flesta livsmedelsbutiker.
– Om du är ute efter en mildare, mer delikat smak är arabica ditt bästa val. Robusta går mer åt det bittra hållet, menar man på kaffebloggen Kafferosteriet Koppar.
– Koffeinhalten är dessutom högre i robusta jämfört med arabicakaffe, vilket gör den lämplig att använda i espresso. Andra skillnader är att robusta är billigare, och att arabica-bönor är ovala medan robusta-bönor är mer cirkulära.
Foto: J. Schnobrich
Text: Redaktionen