Rådet: Gör inte det här med kollegorna efter semestern
2023 08 14
Det är dags att avsluta semestern och bege sig tillbaka till jobbet.
Idag återvänder många till arbetet efter ett par veckors sommarledighet.
Andra har redan varit igång åtminstone under någon veckas tid, och det kan vara en stor utmaning.
Men återgången kan faktiskt bli ännu värre än vad den behöver vara – om du inte väljer att tala och bete dig på mer konstruktiva sätt.
Det menar Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, rapporterar Sveriges Radio.
Gör inte detta med kollegorna
Professorn menar att det finns en sak som du absolut bör undvika att göra när du är åter på, exempelvis, kontoret tillsammans med dina kollegor igen.
Och det är att skryta om semestern som varit.
– Försök att prata med arbetskamraterna och få en nykontakt med personerna. Och kanske inte då hålla på och jämföra “vad gjorde du för häftiga skrytsaker under sommaren”, säger Per Carlbring till radion.
– Utan istället att man pratar om vad man ser fram emot att göra på jobbet under den kommande månaden till exempel.
Oundviklig "jobbångest"
Enligt Per Carlbring är det närmast oundvikligt att inte märka av att det blir en förändring och känns jobbigare den första tiden efter semestern.
Men han menar samtidigt att så kallad “jobbångest” faktiskt kan vara något bra, eftersom det visar att man faktiskt ägnat åt annat än jobbet – som att slappna av.
Att börja tidigt med att till exempel försöka återställa dygnsrytmen och börja lugnt på jobbet är andra råd. Och det stämmer fler experter in i.
– Det kan vara bra att ha en mjuk övergång så att det inte blir så att man pang bara rusar in. Att man kanske tar den där sista dagen till att förbereda matlådor, säger exempelvis psykologen Siri Helle till SVT.
Helt normalt
Att känna sig sliten redan innan jobbet drar igång är dock inget ovanligt.
Tvärtom är det någonting som är helt naturligt efter en längre tids ledighet och man ska tillbaka och leverera prestationer igen.
– Det är normalt och mänskligt att känna sig nere och trött, säger Siri Helle.
Foto: Arlington Research
Text: Redaktionen