Uppmaning från Livsmedelsverket – så klarar sig bröd längre
2023 08 04
Livsmedelsverket går ut med flera uppmaningar om bland annat bröd.
Rötmånaden är här och det innebär att extra noggrannhet när det gäller råvarorna behövs.
Många slänger varor i onödan, och Livsmedelsverket framhåller att det finns saker som kan vara bra att tänka på för att istället få maten att hålla längre.
Rekommendationerna handlar bland annat om att förvara bröd på rätt sätt.
– Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd. Om man inte är storkonsument av bröd kan man skiva brödet innan det stoppas i frysen, förklarar Livsmedelsverket.
Använd kylväska
Om man har långt till affären kan det vara en god idé att använda kylväska för att skydda varorna, detsamma gäller om man exempelvis ska ut på picknick.
Ett annat tips är att inte handla in för mycket varor.
– Man ska inte handla hem för mycket för att man hinner ju kanske inte äta upp. Det gäller kanske framför allt frukt och grönsaker, bröd som börjat mögla innan man hunnit äta det, fortsätter Lindblad.
Använd dina sinnen
Utöver att tänka på kylförvaringen rekommenderar Livsmedelsverket att minska på svinnet.
Det kan man göra genom att tänka kortsiktigt, planera veckan och inte köpa mer mat än vad man behöver.
– Använd dina sinnen. Genom att titta, lukta och smaka kan du ofta avgöra om livsmedel fortfarande är ätbara, förklarar myndigheten.
– Blev det rester över vid middagen? Kyl dem snabbt, till exempel i ett vattenbad, och lägg sedan in dem i kylskåpet eller frysen direkt.
Bakterierna trivs
Under den senaste tiden har den riktiga sommarvärmen lyst med sin frånvaro, men det finns signaler om att den kan komma tillbaka i augusti.
– Under sommarens varma dagar trivs bakterier och mögel allra bäst. I slutet av juli inträffar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Då gäller det att tänka lite extra på att hantera maten rätt. Det allra viktigaste tipset är att hålla kylan, framhåller Livsmedelsverket.
Gäller vid mögel
För att förhindra att exempelvis bröd börjar mögla kan man dela upp brödet i mindre förpackningar och frysa in det.
För att undvika möglande frukt rekommenderas man att hantera frukten varsamt.
– Det gäller särskilt sådana frukter och grönsaker som har tunna skal, som till exempel tomater, päron, och nektariner. Utsätt dem inte för fukt och förvara så svalt som möjligt.
Foto: J. Infantini
Text: Redaktionen