Mycket oroväckande smittspridning i Stockholm

2021 07 22

Ökningen av smittfall i Stockholm ligger på hela 44 % för senaste veckan.

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund är mycket bekymrad över det förvärrade läget.

– Ökningen är mycket oroväckande, även om det fortfarande är från låga nivåer. Gruppen 18-29-åringar är de med högst förekomst, och bland dem har många smittats utomlands, säger hon.

Tag även dos 2

– Mitt råd till alla över 18 år är därför: vaccinera dig med två doser när du erbjuds detta för att skydda dig själv och andra, stanna hemma vid symtom, provta dig vid hemkomst från utlandet och alltid vid symtom, samt fortsätt att följa råd och rekommendationer både i Sverige och utomlands, säger smittskyddsläkaren.

784 nya smittade

I huvudstadsregionen har 784 nya fall av covid-19 konstaterats under perioden 13 juli till och med 19 juli. Totalt vårdas 29 personer på sjukhus.

– Träffa så få som möjligt en vecka efter hemkomst från utlandet, för att vara helt säker på att inte sprida smitta vidare, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="383"]

”Banbrytande upptäckt” om D-vitamin

2024 04 30

Det finns ett samband mellan intag av D-vitamin och motståndskraft mot att utveckla cancer.

Det har forskare från Aalborgs universitet i Danmark kommit fram till i en ny studie som publicerats i tidskriften Science.

Forskarna beskriver upptäckten som ”banbrytande”.

Genom tester på möss har de kunnat visa att  det finns ett tydligt samband mellan nivån av D-vitamin i blodet och risken att utveckla cancer.

Forskaren förklarar

Tine Jess, professor vid Basic Research Center vid Aalborg Universitet, är huvudförfattare till studien.

– Det har länge talats om ett samband mellan D-vitamin och cancer, men vi har inte kunnat bekräfta det och förstått mekanismerna bakom. Det börjar vi kunna göra nu. Vår studie visar att det verkar som om D-vitamin påverkar kroppens immunsvar genom de mikroorganismer som finns i tarmen, säger hon.

I studien har forskarna utfört en rad experiment  som visar att möss med en diet innehållandes stora mängder D-vitamin är mer motståndskraftiga mot experimentellt överförda cancerformer.

Mössen svarar även bättre på behandlingsformen immunterapi, som är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller.

– Konkret visar studien att D-vitamin påverkar tarmslemhinnan och ökar mängden av bakterien Bacteroides fragilis. Den här mikroben gör mössen mer motståndskraftiga mot cancer, eftersom de transplanterade tumörerna inte växer lika mycket, berättar Tine Jess.

Kan överföras till människor

Resultatet från studien kan överföras på människor.

Forskare vid Aalborgs universitet har nämligen även studerat produktionen av D-vitamin i huden på 1,5 miljoner danska invånare. Resultatet visar att de som har lägre nivåer av D-vitamin löper större risk att utveckla cancer de närmaste åren.

– Vår analys visar att det finns ett samband mellan lägre D-vitaminnivåer och en högre risk att utveckla cancer, inklusive tarm-, lung- och urinvägscancer. En separat analys tyder också på att cancerpatienter med högre nivåer av vitamin D svarar bättre på immunbaserade behandlingar. Resultaten från musförsöken ligger därför i linje med vår analys av data från människor, fastslår Tine Jess.

Foto:  M. Blackwell

Text: Redaktionen


Kraftig förändring för svenska kronan

2024 04 30

Sveriges valuta fortsätter att försvagas.

Den svenska kronan har det fortsatt tufft och tappar under tisdagen mot både euron och dollarn.

Kronan har inte varit så svag gentemot euron som den är just nu sedan i november, och det kan innebära problem för riksbanken.

Många väntar sig nämligen en räntesänkning nu i maj.

“Inte cementerad”

Inflationstakten i Sverige har lugnat ner sig efter en längre tids hög inflation.

Den svaga kronan bedöms dock kunna vara någonting som påverkar riksbankens beslut om räntesänkningar, rapporterar Dagens industri.

– Räntesänkningen nästa vecka är absolut inte cementerad, säger Carl Hammer vid SEB till Di.

Fortsätter falla

En euro kostar i nuläget 11,76 kronor, vilket kan jämföras med slutet av 2023 då den kostade ganska exakt 11 kronor.

En dollar kostar knappt 11 kronor, betydligt dyrare än slutet av 2023 då den kostade knappt 10 kronor.

Sänkning väntas

Nu i maj väntas riksbanken meddela den räntesänkning som såväl hushåll som företag har väntat på.

Man har dock betonat att kronans utveckling har viss påverkan på hur man resonerar.

– Vi ser ut att ha en tudelning med högre tillväxt och inflation i USA och svagare utveckling och lägre inflation i Europa, säger riksbankschef Erik Thedéen.

– En starkare tillväxt i USA skulle kunna leda till ett högre inflationstryck både där och globalt, vilket även kan påverka inflationen i Sverige. Ett högre ränteläge i omvärlden skulle också kunna påverka kronan.

Det är avgörande

Det absolut viktigaste för riksbanken är dock att inflationen stabiliseras vid låga nivåer.

– Det är inflationstrycket och utsikterna för inflationen här i Sverige som avgör vår penningpolitik. I mars flaggade vi för att det kan bli möjligt att sänka räntan i maj eller juni, fortsätter Thedéen.

– Men vi sa också att det hänger på att inflationsutsikterna ser fortsatt bra ut. Inför vårt nästa räntebeslut om två veckor behöver vi analysera vad den tydligt lägre inflationen betyder för inflationsutvecklingen på sikt och väga in de risker som finns för att inflationen ska stiga igen.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen