SVERIGE: Restauranger lurar besökare
2023 07 22
Besökare som beställer mat på restauranger luras.
För de allra flesta kan det tyckas självklart.
Det som anges på menyn ska också vara det som kommer ut på tallriken när restauranggästen blir serverad.
Men så är inte fallet.
Ett omfattande matfusk äger rum på Sveriges restauranger, rapporterar Sveriges Radio.
Byter ut mat
Fusket går ut på att restaurangerna byter ut produkter mot billigare alternativ.
– Till exempel byts fetaost ut mot vanlig salladsost, säger livsmedelsinspektören Vasilika Bajraktari till SR.
Och det finns fler exempel på vanligt förekommande utbytta produkter.
- Parmesanost byts mot Grana Padano
- Parmaskinka byts mot skinka från Tyskland
Inte rätt kött
Fusket drabbar även köttätare som inte heller kan lita på att maten lever upp till vad restaurangerna själva säger att det är för någonting.
– Ibland har vi sett att man skriver att man har svenskt kött, men det är utländskt kött, säger Vasilika Bajraktari.
Tar genvägar
Exakt vad som driver restaurangerna till fusket är inte klarlagt av livsmedelsinspektörerna.
Men en stark misstanke är att man vill ta genvägar till billigare mat när kostnaderna generellt har ökat.
– På de ställen där vi har hittat kan det vara en anledning. Det är jättesvårt för oss att förstå varför de gör detta, men det är viktigt att vi tar ställning. Vi måste se till att kunderna inte vilseleds, säger livsmedelsinspektören.
Fejkar omdömen
Ett annat fusk som uppmärksammats nyligen är att aktörer tycks fejka omdömen på nätet.
Nätrecensioner skrivs i stor omfattning av falska konton som egentligen bara har som syfte att med påhittade betyg attrahera nya gäster.
Så är fallet i flera branscher, menar Richard Olsson, grundare på Rive juridiska byrå.
– Det är fula metoder, absolut. Men på marknaden får du köra på och om du inte gör det blir du omkörd, sade han till SVT tidigare i somras i samband med en granskning av en juristbyrå.
– Det skulle vara en fruktansvärt naiv inställning om man tror att marknaden fungerar på andra sätt.
Foto: S. Seitamaa
Text: Redaktionen