SVERIGE: Villaägare riskerar miljonsmäll

2023 07 10

Bostäder i EU ska vara klimatneutrala år 2050.

Det fastslog unionen i slutet av juni.

Det nya beslutet kan slå hårt mot flera hushåll i Sverige.

Villaägare kan behöva lägga uppemot en halv miljon kronor på investeringar för att uppfylla kravet, rapporterar GP.

Enligt Anders Lundgren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Göteborg och Mölndal, berörs drygt 40 procent av villaägarna av det nya EU-beslutet. 

De kan behöva byta fönster, isolera väggar och byta värmesystem. 

– Att man ska tvinga folk att göra renoveringar känns väldigt konstigt. Om 40 procent av hushållen måste göra energieffektiviseringar med tillräcklig isolering, kanske luft/luftvärmepump och byta fönster. Då blir man högre belånad, säger Anders Lundgren till GP.

Etappmål 2030

Redan till 2030 ska växthusgasutsläppen och energiförbrukningen i EU:s byggsektor minska rejält.

EU:s medlemsländer har enats om att man ska minska klimatutsläppen med 55 procent till 2030.

Målet är en del av klimatpaketet ”Fit for 55”, som EU antog under det svenska ordförandeskapet.

Klimatpaketet innehåller bindande lagstiftning på klimat-, energi- och transportområdet – bland annat finns det nya regler om ”energisnåla hus”.

– Med EU:s klimatpaket Fit for 55 så läggs grunden för en ny europeisk klimatpolitik – med syftet att sänka EU:s utsläpp med 55 procent till 2030. Ramverket förändrar förutsättningarna för all europeisk klimatpolitik och Sverige måste nu analysera vad Fit for 55 får för konsekvenser för den nationella politiken, sa statsminister Ulf Kristersson (M) när klimatpaketet presenterades.

Nivå D

Enligt de nya direktiven ska samtliga bostäder i EU  ha den europeiska energiklassen D inom tio år.

Sverige har i dag en egen nivå D.

Vad nivån innebär utifrån EU:s definition är dock oklart.

Enligt mäklare Anders Lundgren finns det ett betydande antal svenska bostäder som inte uppnår D-nivån i dagsläget. 

– Det är väl nästan 40 procent av husen som ligger sämre än D. När man byggde på 70-talet byggde man väldigt många hus med direktverkande el och då får man den klassningen. Sedan har vi många gamla hus som har haft oljepanna som nu har elpanna, säger han till GP.

"Märkligt tyst"

Robert Boije, chefsekonom på storbanken SBAB, varnar även för att de nya EU-direktiven kan bli en dyr historia. 

– Det är märkligt tyst i Sverige om EU:s nya förslag om energisnålare ­bostäder, trots att det kan bli dyrt i både flerbostadshus och villor, skriver han i DN.

Vidare skiver Boije att det är högst troligt att det kommer att krävas mycket stora investeringar i det befintliga bostadsbeståndet om Sverige ska kunna leva upp till förslaget bara genom att öka energiklassningen av bostäder från klass G till D till 2033. 

– Och EU:s ambitionsnivå är således att nå klass A i hela beståndet till 2050. Ett väsentligt lägre bostadsbyggande de närmaste åren lär inte göra saken lättare, framhåller SBAB:s chefsekonom. 

Utreder konsekvenserna

Regeringen har gett utredare John Hassler i uppdrag att analysera vad EU:s nya klimatpaket kan innebära för den svenska klimatpolitken.

I utredarens uppdrag ingår bland annat att:

- ta fram övergripande principer för hur en samhällsekonomiskt effektiv klimatpolitik kan utvecklas och som gör det möjligt för Sverige att nå sina åtaganden på EU-nivå till 2030 samt skapa förutsättningar för att nå Sveriges etappmål och långsiktiga klimatmål om noll nettoutsläpp senast 2045.

- analysera hur politiken för klimatomställningen kan främja en effektiv strukturomvandling som bidrar till att skapa konkurrenskraft, hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet.

- ge förslag om hur Sverige kan bidra till effektiva klimatåtgärder utanför EU.

Källa: Regeringen

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen


Nekas inträde på Liseberg – chockbesked vid entrén

2025 07 04

Flera kunder nekas i dörren till Liseberg.

Larmet kommer efter att en familj oväntat stoppats i entrén till den populära nöjesparken i Göteborg.

12 500 kronor rök från kontot

Lena Ström och hennes familj hade köpt biljetterna till Liseberg i appen och åkt 35 mil från Ronneby. När de kom fram till parken stötte familjen på problem.

Enligt personalen hade enbart åkbanden registrerats i köpet och allihop nekades därför att komma in eftersom inträdet inte ansågs vara betalt, rapporterar TV4.

Då uppmanades Lena Ström att göra betalningen på nytt. Totalt gjordes tre försök att betala, men utan någon bokningsbekräftelse.

Däremot drogs pengarna på Lenas konto – 12 500 kronor hade hon behövt lägga ut på köpen.

Då fick familjen nog.

– Jag sa bara att vi får åka hem då. Så då gick vi därifrån med 12 500 kronor borta. Och inga biljetter, säger Lena Ström.

Fick ställa in

Familjen tycks inte vara den enda som råkat ut för samma sak.

Lena Ström menar att kassapersonalen framhöll att problemet är vanligt. Det uppges ske cirka tio gånger varje dag och pågått i över två år.

Hon berättar att barnen blev jätteledsna och att ingen kompensation erbjöds. Inte ens en ursäkt från Liseberg fick familjen, enligt Lena. Pengarna ska komma tillbaka efter tre till fem dagar, men inplanerade aktiviteter fick ändå ställas in.

– Vi skulle gå på museum och vattenland resten av veckan. Men pengarna är borta.

Svaret: få köp som går fel

Liseberg har svarat på kritiken.

Enligt dess presstalesperson Clara Rosendal är det få köp som blir fel, i relation till hur många gäster som besöker parken. 

Hon förklarar också att tekniska faktorer, bankproblem, eller kundens kreditvärdighet kan påverka varför ett köp avbryts. Enligt Liseberg tog parken inte emot någon betalning från Lena och hon ska ha pengarna åter på kontot inom tre till fem dagar. 

LÄS MER: Virusvarning i Lisebergsbyn

Är billigare online

På Lisebergs hemsida skriver nöjesparken att besöken inte behöver förbokas. Däremot erbjuds kunden ett lägre pris om så sker.

Du får alltid bäst pris på liseberg.se, framhåller parken.

– Har du inte möjlighet att betala eller köpa online så är du välkommen att köpa dina biljetter på plats.

Det understryks också att Liseberg eftersträvar att gå kunden till mötes.

Vi på Liseberg vill alltid göra ditt besök så lyckat som möjligt, oavsett vad det gäller, skriver nöjesparken.

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Text: Redaktionen


“Katastrof” förutspås imorgon – turister avbokar i rasande fart

2025 07 04

Panikslagna turister har börjat avboka sina resor.

Anledningen är en kontroversiell “förutspådd” katastrof som påstås ska inträffa i början av juli.

Enligt mangaförfattaren Ryo Tatsuki, kommer nämligen en jordbävning att utlösa en “massiv tsunami” mot Japan runt den 5 juli, alltså imorgon.

Den så kallade prognosen har “utlöst panik” och fått tusentals turister att ställa in sina resor, rapporterar Le Monde.

Enorma vågor kommer att stiga i alla riktningar. Tsunamier kommer att ödelägga länderna kring Stillahavsområdet. En tsunami som är tre gånger kraftigare än den stora jordbävningen i östra Japan i mars 2011 kommer att drabba den sydvästra delen av landet, påstår författaren enligt tidningen.

Folk tar ryktet på allvar

Manga är en central del av Japans kultur och vardagsliv och genren har ett stort inflytande på exempelvis utbildning och underhållning i hela Asien.

Det är därför många som tar författarens varning på allvar. Enligt japanska myndigheter har exempelvis resebokningarna från Hongkong till till Japan störtdykt med 50 procent.

– Intresset för att resa till Japan minskar. Ryktets inverkan är obestridlig, säger Shinji Hiraj, guvernör i den japanska staden Tottori.

"Saknar vetenskaplig grund"

“Prognosen” har gett upphov till “verklig panik”, skriver Le Monde.

Framför allt är det taiwanesiska, kinesiska och sydkoreanska turister som ställer in sina resor.

Till följd har japanska myndigheter gått ut offentligt för att försöka lugna ned paniken. Japan understryker att det är omöjligt att förutse jordbävningar med aktuell vetenskap.

– Låt er inte påverkas av katastrofinformation som anger ett datum. Vi avråder starkt från att agera irrationellt av rädsla, framhåller Japans meteorologiska byrås generaldirektör Rypichi Nomuyra i ett uttalande.

LÄS MER: Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

Även forskare och experter har påtalat samma sak.

Profetior om tidpunkten för jordbävningar har ingen vetenskaplig grund. Om en jordbävning inträffar i juli skulle det vara en ren slump, säger Naoya Sekiya, forskare inom katastrofinformation och professor vid Tokyos universitet, till Japan News.

Ryktena om naturkatastroferna, och de inställda resorna, har lett till att flera japanska flygplatser fått skära ned på antalet flyg.

Foto: VOO QQQ

Text: Redaktionen