FHM utfärdar varning gällande kyckling
2023 07 06
Allt fler blir sjuka på grund av en besvärande tarmbakterie.
Under sommaren firar många semestern genom att bland annat grilla, och då är kyckling ett populärt val.
Dock kan semestern få en obehaglig vändning, Folkhälsomyndigheten har under de senaste veckorna observerat en ökning i antalet fall av campylobacterinfektion.
Anledningen är en ökning av campylobacter bland svenska slaktkycklingar.
Nu varnar Folkhälsomyndigheten för uppgången och uppmanar allmänheten att vara varsamma när de hanterar rå kyckling.
– Det har skett en ökning av antalet personer som har smittats av tarmbakterien campylobacter de senaste veckorna, förklarar myndigheten.
Minska risken
Vidare framhåller myndigheten att under vecka 26 ökade antalet rapporterade fall ytterligare jämfört med föregående veckor och att ökningen ser ut att fortsätta.
FHM meddelar flera tips för att minska risken för att drabbas av campylobacterinfektion.
Det viktigaste rådet handlar om att vara mycket noggrann med handhygienen, vilket innebär att tvätta händerna innan du börjar laga mat.
Du bör också alltid tvätta händerna noggrant efter att du har hanterat rått kött och kyckling.
Håll isär
Ett annat tips är att hålla isär rått kycklingkött och andra livsmedel som exempelvis grönsakssallad.
Du bör även hålla rent på diskbänken.
– Diska skärbräda och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor, förklarar FHM.
70 grader
Livsmedel som kan innehålla campylobacter, som exempelvis kyckling, bör alltid tillagas så att köttet når upp till minst 70 grader celsius.
Kyckling ska även alltid genomstekas.
Flera symptom
Det vanligaste sättet att smittas är genom att äta kyckling.
Smitta innebär flera olika symptom som kan handla om bland annat diarré, magsmärtor, illamående, feber och kräkningar.
Vanligtvis är inkubationstiden mellan 1 och 3 dygn men kan vara så mycket som 10 dygn.
Foto: S. Khamseh
Text: Redaktionen