Greta Thunberg åtalas

2023 07 05

Klimataktivisten Greta Thunberg ska upp i rättegång.

Det står klart efter att åklagare Charlotte Ottosen menar att hon begått ett brott genom att inte lyda polisens uppmaningar i samband med en demonstration i Malmös oljehamn i juni, rapporterar Sydsvenskan.

– Man har ju demonstrationsfrihet men man får inte demonstrera så att det blir störningar för andra. Det som var anmält var just att de inte lydde polisen, säger åklagaren till tidningen.

"Fråga om liv och död"

Demonstrationen anordnades av organisationen "Ta tillbaka framtiden".

Syftet var att "blockera fossilindustrin", skrev Aftonbladet förra månaden.

Huvudpersonen själv uttalade sig om protesterna på sociala medier.

– I dag blockerade ”Ta tillbaka framtiden” för tredje dagen i rad oljetankfartyg i Malmö hamn. Klimatkrisen är en fråga om liv och död för otaliga människor. Vi väljer att fysiskt stoppa fossilbränsleinfrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden, framhöll Greta Thunberg på Twitter.

Bar bort personer

Klimataktivisterna protesterade flera dagar i följd.

Under perioden tvingades Polismyndigheten  till flera ingripande – bland annat har polisen burit bort flera personer från området. 

– Vi valde att inte vara passiva åskådare, utan att i stället hindra fossilbränslets infrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden", beskrev Greta Thunberg händelserna via sin Instagram.

Lydde inte

Det är just att man inte följt polisens order om att flytta på sig som gör att saken går till åtal.

Brottsrubriceringen är ohörsamhet mot ordningsmakten.

Ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst sex år.

– Det leder vanligtvis till böter, säger Charlotte Ottosen till Sydsvenskan.

Rättegången är planerad att inledas senare i juli.

Greta Thunberg har inte kommenterat åtalsbeskedet.

Foto: Anders Hellberg

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Stor ukrainsk framgång

2024 05 19

Ukraina har lyckats ställa till det ordentligt för Ryssland.

Ryssland fortsätter att trycka på på flera håll i Ukraina och striderna är just nu mycket intensiva.

De ryska styrkorna gör framsteg och oro uttrycks nu om att detta kan vara början på den aviserade stora offensiven till sommaren.

Samtidigt har Ukraina lyckats ställa till det ordentligt för Ryssland.

Förstört fartyg

Ukraina meddelar att deras styrkor har förstört ett stort ryskt fartyg.

Det rör sig om minsveparen av typen Project 266-M Kovrovets, som ingick i den ryska Svartahavsflottan.

Det framhåller den ukrainska marinen på söndagen.

Ytterligare skepp

Uppgifterna om den förstörda minsveparen kommer som en uppföljning på flera ukrainska attacker mot ryska fartyg.

– Rapporten kommer mitt i Ukrainas pågående kampanj riktad mot den ryska Svartahavsflottan, där krigsfartyg skadas ett efter ett. I april uppgav Ukrainas flotta att den hade träffat Kommuna, ett bärgningsfartyg som sjösattes 1915 och är det äldsta fartyget som fortfarande är i tjänst i den ryska flottan, rapporterar Kyiv Post.

Intensifierar attackerna

Samtidigt fortsätter Ryssland att avancera i Kharkiv-regionen.

– Ryska styrkor har nyligen intensifierat sina ansträngningar för att inta den operativt viktiga staden Chasiv Yar och försöker utnyttja hur ryska offensiva operationer i norra Kharkiv Oblast och pågående offensiva operationer i hela östra Ukraina har skapat större tryck på ukrainska styrkor över hela regionen, framhåller tankesmedjan Institute for the Study of War.

Viss balans

Ukrainas Volodymyr Zelenskyj har menat att man har viss koll på situationen, men att mycket intensiva strider råder.

– Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska styrkor genomförde ett misslyckat, grovt förstärkt mekaniserat angrepp i kompanistorlek med två stridsvagnar och 21 infanteristridsfordon  i riktning mot Novyi Microraion i östra Chasiv Yar den 17 maj. Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska styrkor genomförde ett grovt förstärkt mekaniserat angrepp i plutonsstorlek i samma område den 18 maj, meddelar ISW.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen