LÄKARE: Använd inte den här sortens solkräm

2023 06 29

Sommarvärmen ser ut att göra comeback.

Juni är vanligtvis en relativt blöt månad – och sticker dessutom ut de senaste åren genom att ha blivit kyligare och regnigare samtidigt som planeten blivit allt varmare.

I år drog dock en värmebölja in över stora delar av landet och det har varit så torrt att risken för skogsbränder inte bara varit extremt stor.

Den har också varit direkt påtaglig då flera stora bränder i Sverige brutit ut de senaste veckorna som en konsekvens av det torra klimatet.

Läge att dra till stranden

Efter att en del regn fallit under midsommarveckan och de senaste dagarna tycks nu värmen vara på väg tillbaka.

SMHI har under onsdagen gått ut och varnat för temperaturer på uppemot 30 grader i bland annat Gävle, Uppsala, Södertälje och Stockholm.

Då söker sig många till stranden och andra platser för att gassa i solen.

Solkräm är förstås givet för att skydda huden – men en populär form av solkräm bör du undvika.

Undvik den här solkrämen

Det handlar om den sortens solkräm som köps på sprayflaska.

Varianten är ofta dyrare, men många upplever den som betydligt bekvämare än solkräm på tub.

– Problemet med sprayer är att folk ofta inte vet om de använder den mängd som krävs, säger dermatologen Cristina Psomadakis till Daily Mail.

Går inte att mäta mängden

Läkaren syftar på mängden solkräm som behöver appliceras på huden för att krämen ska kunna leva upp till den faktor som anges på förpackningen.

Någonting som helt enkelt blir väldigt svårt att avgöra när innehållet sprutas ut i form av spray.

– Tumregeln är att två fingrar – eller två fingerlånga linjer av en kräm – på ditt lång- och pekfinger kommer att ge tillräckligt med medel för att täcka ditt ansikte och hals, säger en annan dermatolog, Sina Ghadiri, till samma tidning.

Fler problem

Men det finns ytterligare problem med solkräm i sprayförpackningar.

Sannolikheten är stor att mycket av innehållet går förlorat när du sprutar ut det – och landar på helt andra platser än huden.

En australisk studie från 2021 fann att hela 93 procent av solskyddet kan slösas bort om man applicerar sprayen en relativt blåsig dag.

Bättre än ingenting

Invändningen skulle kunna vara att man då kan smörja sig inomhus innan man går ut. Men även då är chansen stor att man inte applicerar tillräckligt.

Det är dock fortfarande bättre än att inte använda solskyddsfaktor alls.

– Om någon är mer benägen att använda en sprayflaska på grund av användarvänligheten än att inte använda solskyddsmedel alls så är jag för det, för det är bättre än ingenting, säger Cristina Psomadakis.

LÄS MER: Gör aldrig detta om du blivit solbränd

Foto: M. Cox

Text: Redaktionen


Norwegian ryter ifrån: sluta packa ned det här i bagaget

2024 07 02

Har du koll på vad du inte får packa ned i det incheckade bagaget vid flygresan?

Det är nämligen många som inte har det.

Faktum är att föremål i mängder slängs vid säkerhetskontrollerna på flygplatser på grund av vanliga misstag bland resenärerna.

Och det är i synnerhet en sak som utmärker sig – powerbanken. 

Slänger 20 000 om året

Enligt flygbolaget Norwegian är powerbanks “överlägset vanligast” bland konfiskerade föremål.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage. 2023 slängde Avinor (Norges motsvarighet till Swedavia, red. anm.) över 20 000 powerbanks som beslagtagits från incheckat bagage i Norge, säger Norwegians presstalesperson Eivind Hammer Myhre till TV4 Nyheterna.

Skapar merjobb för flygplatsen

Norwegian understryker att det är ett problem att folk missar att powerbanks inte får förekomma i incheckat bagage.

Det skapar merjobb för anställda, samtidigt som resenärer blir av med sina saker.

Anledningen till att powerbanks stoppas är på grund av litiumbatteriet.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring från Swedavia till tv-kanalen.

Ska vara i handbagaget

Det är däremot tillåtet att förvara sina powerbanks, och andra lösa litiumjonbatterier, i handbagaget om det handlar om max två stycken batterier.

– Extra litiumbatterierna får endast medföras i handbagaget och ska förvaras i originalförpackningen eller vara skyddade mot kortslutning, framhåller Transportstyrelsen i riktlinjerna till resenärer.

– Om man förpackar batterierna själv, ska polerna vara skyddade t.ex. genom tejpning av + och - polerna. Varje batteri ska packas var för sig.

Momondo: finns på listan

Även Momondo, den stora bokningssajten, påminner resenärer om vad som gäller om du ska ta med dig en powerbank på resan.

– Vissa flygbolag tillåter inte att du packar powerbanks i det incheckade bagaget och powerbanks finns ofta med på listan över föremål som du förväntas intyga att du inte har i det incheckade bagaget, förklarar Momondo.

– Av praktiska skäl är det naturligtvis också fördelaktigt att packa din powerbank i handbagaget för att ha den nära till hands när du behöver ladda din telefon eller dator.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


Prisbelönad webbutik i konkurs – efter 12 år

2024 07 02

“Lyxföretaget” The Case Factory går i konkurs.

Designföretaget gjorde sig ett namn på att sälja mobilskal, väskor och andra Iphonetillbehör i äkta italienskt läder.

I tolv år höll man igång verksamheten. Framför allt har man sålt sina produkter via den egna webbutiken, men man har även haft en butik på Östermalm i Stockholm och sålt sina varor på köpcentret NK i samma stad samt i det berömda lyxvaruhuset Harrods i London.

Men nu går det inte längre, rapporterar Ehandel.

Efter att ha omsatt 6,4 miljoner kronor 2019 har kurvan dalat och förra året gick man med 1,3 miljoner i förlust.

Det egna kapitalet försvann och återställdes visserligen via villkorade aktieägartillskott, men nu kastar företaget in handduken.

Letar nya ägare

Från och med nu har The Case Factory utöver sina fysiska butiker även stängt ned webbshoppen.

Hemsidan är borttagen och jakten har inletts på den ny ägare.

– Sen om det inte går så säljer man ut på auktion, eller om det sker något annat sätt – det beror på omständigheterna, säger Jan Lindahl, konkursförvaltare från Kaiding advokatbyrå, till Ehandel.

LÄS MER: Resegigant i konkurs – precis före högsäsongen

“Prisbelönade”

Företaget har även sålt sina produkter via återförsäljare. En av dem är Skultuna som också specialiserar sig på accessoarer.

– The Case Factory är ett prisbelönt företag känt för sina iPhone-tillbehör gjorda av läder av högsta kvalitet från Italien, framhåller Skultuna om det kursade designbolaget.

Själva beskriver man sig som en aktör som står för “personliga lyxiga iPhonefodral, tillbehör och väskor i läder” som fraktar varor över hela världen.

– Svensk design möter italiensk kreativitet och hantverk, beskriver The Case Factory sin butik på Instagram.

LÄS MER: Klassiskt klädföretag i konkurs – 60 butiker drabbas

Lär försvinna helt

Som det ser ut nu kommer The Case Factory att försvinna helt. Förhoppningarna om att hitta någon som kan ta över är små.

– Om jag har förstått det rätt har de gamla ägarna gjort seriösa försök att hitta nya ägare, men inte lyckats, säger Jan Kaiding.

LÄS MER: Bilmärke i konkurs – stor osäkerhet för svenska kunder

Foto: Sven

Text: Redaktionen