Terrorsekt väntas ta över helt land

2021 07 11

Talibanerna ser ut att vara på väg att ta över Afghanistan igen och risken är stor för att landet återigen förvandlas till ett skräckvälde.

I takt med att USA nu nästan helt dragit sig tillbaka är skräcksekten tillika extremislamisterna talibanerna på väg att ta över det kustfria landet i Centralasien som i årtionden skakats av krig. Såväl Demokraterna som Republikanerna säger numera nej till att med egna militära marktrupper försöka bringa ordning i Afghanistan och tanken är att landets egen regering och militär ska försvara fred och säkerhet.

Avancerar snabbt

Men läget har förvärrats snabbt. Talibanerna gick igår ut och hävdade att de kontrollerar 85 % av landet vilket sannolikt är en överdrift men ändå en signal om att de avancerar snabbt och rapporter vittnar om hur afghanska armésoldater backar undan. Omkring 50 % kan ha fallit i talibanernas händer.

Detta är talibanerna

Talibaner betyder ”studenter” på språket Pashto och gruppen uppstod på 1990-talet i norra Pakistan efter att Sovjet drog sig tillbaka från Afghanistan uppger BBC. Gruppen tros ha uppstått vid religiösa skolor finansierade av Saudiarabien. De började avancera militärt och 1995 tog de över provinsen Herat och redan 1996 tog de över huvudstaden Kabul. 1998 styrde de över 90 % av Afghanistan och de välkomnades initialt av delar av befolkningen då de motverkade korruption och kriminalitet samt skapade viss säkerhet enligt BBC. Men snart införde de sitt extrema islamistiska skräckvälde:

▪Offentliga avrättningar av de som haft kärleksaffärer utanför äktenskapet 

▪Amputering av de som dömdes som tjuvar

▪Män tvingades odla skägg

▪Kvinnor tvingades bära burka

▪Förbud av TV, musik och biografer

▪Flickor över 9 år förbjöds att gå i skolan

Tre länder erkände

Talibanernas styre erkändes bara av tre länder, Pakistan, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien rapporterar BBC. Efter terrordådet 11 september 2001 mot World Trade Center i New York gick USA den 7 oktober 2001 till attack mot Afghanistan då talibanerna misstänktes skydda de huvudmisstänkta Osama bin Laden och terrorgruppen al Qaida. Bara drygt två månader senare hade talibanväldet kollapsat i Afghanistan och ledningen bedömdes ha tagit skydd i norra Pakistan.

Joe Biden

Talibanerna har sakta men säkert ökat sitt inflytande i landet och i takt med att deras terrordåd fortskridit, amerikanska soldater förlorat livet samt USA rustat och förberett Afghanistans egen regering och militär att försvara sitt land så har USA:s armé minska sin närvaro i landet. I april meddelade Joe Biden att alla amerikanska trupper lämnar landet senast 11 september och sen får landet klara sig på egen hand.

85 000 talibaner

Det är fortfarande två månader till dess men nästan alla USA-soldater har redan lämnat och talibanerna rycker fram i snabb takt. De bedöms enligt Nato vara starkare än vid någon tidpunkt sedan de störtades av USA 2001 och upp till 85 000 talibansoldater ska finnas i landet. USA:s underrättelsetjänst bedömer att Afghanistans regering kan falla inom sex månader efter USA:s uttåg. Att döma av de senaste veckornas utveckling kan det ske redan i slutet av 2021. Samtidigt rapporteras hur lokal milisgrupper i norra landet gör sig redo att bekämpa talibanerna.

ANALYS
Det finns ofta kritik mot USA:s närvaro runt om i världen men när USA lämnar måste man vara på det klara med att någon annan aktör kommer istället – oftast en betydligt värre aktör.

Risken är nu väldigt stor för att ett helt land faller i händerna på en av världens värsta skräcksekter. Det blir i så fall förfärligt för befolkningen och inte minst alla kvinnor.

En ny era

Frågan är hur omvärlden kommer att agera. Min bedömning är att Väst inte kommer att gå in med marktrupper igen men samtidigt lär man inte se på när skräckislamister terroriserar ett helt folk, ett helt land och inte minst alla kvinnor, oliktänkande och icke-religiösa.

Min prognos är att världen går en ny strategisk era till mötes avseende hur kampen mot onda makter kan föras. USA lär söka en ny väg för att bekämpa talibanerna. Att rusta Afghanistans armé är en naturlig del men om det inte räcker torde andra verktyg behövas.

AFGHANISTAN

🔸33 miljoner invånare (44:e)

🔸President Ashraf Ghani

🔸42 % pashtuner, 27 5 tajiker, 9 % hazarer

🔸Huvudstad Kabul 4 miljoner invånare

🔸Kandahar 600 000 inv, Herat 550 000 inv

🔸Stad 4-6 i storlek: Mazar-i-Sharif, Jalalabad, Kunduz

Foto: S. Gyhasi resp A. Klimke

[yop_poll id="350"]

Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


SOMMAREN 2024: Värmebölja på ingång – “inte hänt på sju år”

2024 05 03

Många njuter av att vårvärmen äntligen har kommit till stora delar av Sverige igen.

Lagom till valborgsveckan slog vädret om. På flera håll i landet har temperaturen visat över 20 grader – till och med närmare 25.

I södra Sverige är det dessutom officiellt meteorologisk sommar då dygnstemperaturen varit över tio grader fem dagar i streck nu när vi går in i maj.

– Den meteorologiska sommaren har sedan den 28 april anlänt till en stor del av Götaland, bekräftar meteorologen Caroline Vahlberg på SMHI.

Varmaste prognosen sedan 2017

En vanlig myt är att det inte blir en varm sommar om även maj har varit varmt.

Men det stämmer inte, enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

– Ett exempel är 2018. Då var det väldigt varmt i maj och sen fick vi den här rekordvarma sommaren. Man brukar säga att sommarvädret inte har något minne, säger han till tv-kanalen.

Och rekordvarmt kan det mycket väl bli även den här sommaren.

Det förutspår Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, vars senaste prognos för årets sommar är den varmaste på hela sju år.

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet.

Juni och juli bedöms bli varmast

Sverige är enligt nuvarande kartor inget undantag. Det bedöms bli varmt – i snitt en grad mer än normalt, vilket är mer än vad det låter som.

– Med tanke på att vi pratar om hela sommaren är det en betydande avvikelse, säger Mika Rantanen.

Han får medhåll av Per Holmberg från väderinstitutet Storm Geo, som dock är något försiktigare i sina kommentarer.

– Prognosen visar att det kan komma att bli en något varmare juni och juli och en ganska normal augusti, säger han till Expressen.

Båda två påpekar dock att det är långt kvar till sommaren och mycket kan förändras. Per Holmberg uppmanar att inte ta ut något i förskott, bland annat eftersom det inte går att säga var det kommer att bli soligt eller om det blir jämnt utspritt eller koncentrerat till kortare perioder.

Vänder nästa vecka

Fram till sommaren kan åtminstone södra halvan av landet fortsatt ta del av höga temperaturer lite till. På fredagen kan det bli 25 grader i sydvästra Götaland.

Nästa vecka vänder det dock.

På måndag får Götaland tidvis regn eller skurar, lokalt med åska. I övriga landet molnigt. Temperaturen sjunker lite ytterligare, på dagen från omkring 10 grader i söder ned till omkring 5 grader i Norrland, framhåller Caroline Vahlberg från SMHI.

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen