Flera danska barnfamiljer gräsligt utsatta under EM-matchen

2021 07 09

Otäcka ord, blev spottade på, fick flaskor kastade på sig och blev slagna – det är vad engelska fans utsatte danskar för i publiken under EM-matchen mellan Danmark och England.

Det uppger drabbade barnfamiljer för dansk media.

– Jag har varit på många fotbollsmatcher och jag är van vid att de sjunger slagsånger och ibland med inte så fina texter. Men jag har aldrig varit med om att de ger sig på mig som individ som de gjorde igår, säger danskan Alessandra Helstrup Nørreriis som bott i Manchester i sex år till danska DR Nyheter.

Försökte starta slagsmål

Hon såg bland annat hur engelska fans med fotbollströjor och engelska flaggor fanns i danska publiksektionen och försökte starta slagsmål.

Danska Fotbollsunionen uppger att UEFA och Wembley ansvarar för att engelska fans släpptes in i danska sektionen.

– Mina döttrar på 14 och 11 år vågade inte ta av sig sina övertröjor och visa sina danska fotbollströjor. Vi blev spottade på när vi gick in på stadion och folk skrek skällsord, säger Sigrun Matthiesen Campbell.

– Jag hoppas detta blir anmält, säger hon. Flera danskar drabbades.

Låsa dörren

– Jag ska aldrig på en engelsk fotbollsmatch igen. Jag hade inte tagit med min dotter om jag hade vetat hur de skulle bete sig. Vi var lättade när vi kom hem och kunde låsa dörren, säger Birgitte Lydum. Hon såg bland annat en dansk familj med två små barn som sprang mot polisen utanför stadion efter matchen.

Hon berättar att det handlade inte om några få personer som bär sig åt utan mycket värre än så.

Europeiska Fotbollsförbundet UEFA har startat tre utredningar mot engelska fans som använde laserpenna, buade mot danska nationalsången och använde fyrverkerier.

ANALYS

Detta agerande är fullkomligt gräsligt och bör leda till kraftiga reaktioner. Rejäla åtgärder krävs för att motverka detta. Om man skulle säga nej till alla publik från det land som misskött sig så kunde det ge ökad kritik internt inom det aktuella landet mot landets egna huliganer.

Sänd nota

Men det drabbar tyvärr även de som sköter sig men att barnfamiljer och barn ska drabbas så som de gjorde under EM-matchen mellan Danmark och England är absolut förfärligt och något hela samhället behöver agera kraftigare mot. Varje drabbad person är en för mycket. Ett alternativ kan vara betydligt större bevakning av poliser och vakter och notan kan sändas till det lands fotbollsförbund vars fans missköter sig.

Foto: Herrelandsholdet FB

[yop_poll id="343"]

Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

2024 12 24

Inför jul- och nyår kommer flera svenskar sannolikt att uppröras av oväntade fakturor.

För bilägarna kommer fakturan som en total överraskning.

Trots att man följer rådande trafikregler riskerar många att få vad som liknar en böteslapp lagom till storhelgen.

Det kan bland annat röra sig om parkeringsanmärkningar eller “fakturor” för hastighetsöverträdelser, uppger Sveriges Radio med hänvisning till Transportstyrelsen.

Myndigheten varnar

Men böterna kan vara bluff och ska därmed inte betalas.

Transportstyrelsen har gått ut med en varning om att falska fakturor är i omlopp nu inför julhelgen.

Det handlar med andra ord om bedragare som, felaktigt, påstår att du ska betala för exempelvis en parkering.

– Detta är falska utskick som inte kommer från oss, framhåller myndigheten.

"Försök till bedrägeri"

Det är inte enbart "fakturor" som Transportstyrelsen varnar för.

Enligt myndigheten förekommer det också att människor blir uppringda av personer som utger sig för att vara från just Transportstyrelsen.

På mottagarens telefon ser det ut som att uppringaren ringer från ett av myndighetens telefonnummer, exempelvis 0771-14 15 17, skriver man på sin hemsida.

Man påstår till exempel att för mycket fordonsskatt har betalats in och att pengar ska återbetalas. Det här rör sig om försök till bedrägerier, varnar Transportstyrelsen och uppmanar att aldrig lämna ut koder eller inlogg till internetbanken:

– Vi på Transportstyrelsen ringer aldrig upp personer i det här syftet. Om till exempel för mycket fordonsskatt har betalats in sker en återbetalning helt automatiskt.

Hemsidor i omlopp

Transportstyrelsen framhåller vidare att det även finns hemsidor som erbjuder olika tjänster mot betalning.

I vissa fall är dessa tjänster gratis på myndighetens hemsida. I andra fall uppfyller de inget syfte överhuvudtaget.

– Var noga med att undersöka om det finns stöd i lagen för tjänsten. Sök gärna efter information på transportstyrelsen.se eller kontakta oss om du är osäker, avslutar Transportstyrelsen.

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen


Tre nya lagar införs efter nyår – det här gäller

2024 12 24

Från och med 1 januari 2025 träder flera nya lagar i kraft.

Besluten är redan fattade, men det är först vid årsskiftet som de börjar gälla i praktiken.

En del av dem påverkar många svenskar direkt i vardagen.

Inga kläder i restavfallet

Bland de mer uppmärksammade lagförändringarna finns den som kommer börja kräva att hushåll sorterar textilavfall separat.

Med andra ord får du inte längre slänga exempelvis kläder eller väskor i restavfallet.

Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när de nya reglerna togs fram.

LÄS MER: Nya regler vid årsskiftet – ett nytt avfall ska sorteras

Anställda ska rapporteras

En annan av de nya lagarna som många behöver förhålla sig till är att anställda nu kommer att bli rapporterade till Skatteverket av sina arbetsgivare när de har varit hemma på grund av vård av sjukt barn, så kallad vab, eller föräldraledighet.

Syftet är att stoppa bidragsfusk genom att chefen en gång i månaden lämnar in uppgifter till myndigheten  om vem som varit borta från jobbet av ovanstående skäl.

– Vi måste stoppa bidragsfusket i vårt välfärdssystem, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio Ekot när förslaget lyftes i somras.

LÄS MER: Chefer ska börja rapportera anställda – gäller hela landet

Skatter sänks

Den tredje av de mer vardagsnära lagförändringarna är att skatten sänks på bensin och diesel. 

Beslutet fattades efter att regeringen och SD höjde reduktionsplikten i höstas.

– Skattesänkningarna kommer mer än kompensera för det prispåslag som höjningen av reduktionsplikten kan leda till. På så sätt kan vi se till att omställningen blir rättvis och vi kan minska utsläppen utan att belasta hushåll och företag, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Dessutom stärks jobbskatteavdraget och marginalskatten minskar för folk med högre inkomster. Även pensionärer får lägre skatt.

Övriga lagar som börjar gälla från och med 1 januari 2025 är:

- Anonyma vittnen

- Slopat tillstånd för att öppna hotell eller pensionat

- Uppvärmda byggnader som ej är bostadshus och har fler än 20 p-platser ska ha minst en laddstolpe för elfordon

- Föräldrabalken ändras och stärker rättigheterna för barn

- Blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, kommer att bli dyrare

- Rut- och rotavdrag stramas åt och får ett gemensamt tak på 50 000 kronor. Maximalt avdrag för båda är 75 000 kronor.

Foto: J. Studler

Text: Redaktionen