Lidl-kunder rasar – många har ringt polisen

2023 06 01

Massor av kunder hos matjätten Lidl är upprörda och har larmat polisen.

Polismyndigheten har mottagit otaliga polisanmälningar de senaste dagarna.

Orsaken är att Lidl-kunderna upptäckt att det dragits pengar från deras bankkonton. Pengarna har enligt kontoraderna försvunnit iväg till företag i Sydsverige, rapporterar TV4.

Enligt uppgifter handlar det om långt över 100 kunder hos Lidl som så här långt har larmat om att de blivit av med pengar på sina bankkonton.

Polisen ger besked

Polismyndigheten har kopplats in för att hjälpa alla drabbade Lidl-kunder – och polisen har nu besked om vad som inträffat.

– Vi har tagit reda på hur det förhåller sig och kan konstatera att det inte ligger något brott bakom.

Det säger Erik Hoffman, gruppchef vid Polisens bedrägericenter i Västernorrland.

Lidls kassor

Det som har inträffat är att ett digitalt fel drabbat Lidl och felet har slagit till när kunderna handlat på Lidl och kommit fram till kassan för att betala.

– Det rör sig om ett tekniskt fel hos kortinlösaren.

– Vi har fått information om att de ska lösa detta, säger Erik Hoffman vid polisen.

Över hundra personer

Det är inte bara Lidls kunder som blivit drabbade utan även två företag i Sydsverige – nämligen de två företag som enligt Lidl-kundernas bankkontoutdrag erhållit pengarna.

Lidl-kunderna har rasat mot företagen då de befarat att de stulit deras pengar trots att Lidl-kunderna aldrig satt sin fot på företagen.

– Det är över hundra personer som har hört av sig.

Det säger Patrik Henningsson vid Halmstadsföretaget Patriks Prylar till Tidningen Ångermanland.

Anklagad för stöld

– De har fått kvitto som vanligt i butiken.

– Men när de tittat på banken står det att jag har dragit pengar och inte Lidl, därav denna anstormning av folk som ringt mig, säger Patrik Henningsson till TV4.

Han har mottagit över 120 arga samtal från folk som anklagat honom för stöld.

I Sollefteå

De senaste dagarna har blivit mycket tunga för honom.

– Jag försöker bara förklara för alla, säger han till tidningen.

Så här långt tycks alla drabbade Lidl-kunder ha en sak gemensamt – de har handlat på Lidl i Sollefteå. 

Lidl-kundernas pengar har dock gått till Lidl och inte till de två företagen i Sydsverige.

Polisen rekommenderar drabbade kunder att kontakta sin bank.

Foto: S. Gemma

Text: Redaktionen


Sverige riskerar smäll på 1 700 miljarder kronor

2024 11 30

Arlandas svaga utveckling har kostat Sverige uppemot 300 miljarder kronor.

Det framhålls i en ny analys av WSP som gjorts på uppdrag av Transportföretagen.

Slutsatsen är att ett “systematiskt underutnyttjande" av flygplatsen har orsakat gigantiska samhällsekonomiska förluster för Sverige.

Utebliven utveckling har enligt rapporten lett till ett produktionsbortfall på 192-303 miljarder kronor de senaste 20 åren.

Fortsätter trenden kan den totala förlusten uppgå till 1 700 miljarder kronor år 2050.

– Detta är en väckarklocka för Sverige, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i ett uttalande.

"Bromskloss för hela ekonomin"

Rapporten beskrivs som “unik i sitt slag”.

I den analyseras Arlandas betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling. Den jämförs även med nordiska motsvarigheter som Kastrup och Gardemoen.

Resultatet bedöms vara tydligt. Enligt Transportföretagen levererar Arlanda i betydligt sämre utsträckning i frågan om att omvandla ekonomisk tillväxt till förbättrad flygtrafik.

– Arlanda är en avgörande pusselbit för landets tillgänglighet och den systematiska underutvecklingen innebär färre möjligheter för investeringar, forskning och handel. Det drabbar jobb, innovation och välstånd i hela landet. Arlandas svaga utveckling har blivit en bromskloss för hela ekonomin, säger Marcus Dahlsten.

"Står vid ett vägskäl"

Under 2023 bedöms produktionsförlusten ha uppgått till 16-26 miljarder kronor.

Hade Arlanda utvecklats i samma takt som de stora flygplatserna i Norden hade man förra året hanterat 31 miljoner passagerare. Det vore 35 procent fler än vad som faktiskt var fallet.

Flygplatsen hamnar även i bottenskiktet när Europas 50 största flygplatser rankas i frågan om att öka tillgängligheten i takt med den ekonomiska tillväxten.

– Vi står vid ett vägskäl där vi måste prioritera Arlandas utveckling för att säkerställa Sveriges tillväxt och internationella konkurrenskraft. Nu är hög tid att sluta utreda Arlanda och gå från ord till handling. Många förslag ligger redan färdiga på bordet, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.

Regeringen: Ska förbättras

I december förra året tillsatte regeringen Peter Norman som samordnare för Arlanda. Samordnaren ska föreslå åtgärder som kan öka kapaciteten och förbättra tillgängligheten för flygplatsen som beskrivs ha "stor betydelse för hela landet".

– Arlanda flygplats är Sveriges i särklass största flygplats och spelar en central roll för det svenska transportsystemet. Regeringens ambition är att stärka Arlandas konkurrenskraft och bidra till att flygplatsen får bättre möjligheter att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid tillfället.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Biltema inleder bojkott

2024 11 30

I morgon, fredag, är det dags för årets stora köpfest.

Black Friday står för dörren och många butiker väljer att hoppa på reatåget.

Men en stor aktör i Sverige kommer inte att delta.

Giganten Biltema, som har 61 varuhus i Sverige, väljer att bojkotta Black Friday-festen.

– Vi tror inte på att locka kunder med stora rabatter en gång om året, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

– Vår strategi är att erbjuda bra priser hela året, så att alla ska kunna köpa det de behöver när de behöver det. Det är viktigt för oss att kunderna kan lita på att vi alltid har låga priser, inte bara på Black Friday.

Avstår ”intensiv priskonkurrens”

Enligt Gerdevåg väljer Biltema att lägga fokus på ”långsiktiga, rättvisa priser”, i stället för att delta i vad han beskriver som en intensiv priskonkurrens på Black Friday.

– Vår målsättning är att alla våra kunder ska kunna ha en rikare fritid med hjälp av våra produkter. Genom att hålla låga priser året runt kan vi göra det möjligt för fler att njuta av sina fritidsintressen, oavsett om det är på vinter, sommar eller någon annan tid på året.

Handeln väntas öka

Årets stora reavecka inleddes i måndag med Black Week och kulminerar under morgondagen då Black Friday går av stapeln.

Försäljningen väntas öka jämfört med föregående år.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel förutspår att försäljningen under Black Week når 9,7 miljarder kronor, vilket är en ökning från fjolårets 8,7 miljarder kronor.

– Efter flera år av lågkonjunktur är det många handelsföretag som fortfarande befinner sig i en pressad situation, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel och fortsätter:

– Givet konsumenternas prismedvetenhet tror vi också att många väntat med att göra inköp, för att kunna köpa produkter till ett rabatterat pris. Det är ytterligare en förklaring till varför vi ser en ökning jämfört med föregående år, och vi gläds åt denna positiva signal. Nu hoppas vi på ett högt tryck i såväl butik som online.

Foto: Biltema (CC)

Text: Redaktionen