Politiska vilden har bestämt sig

2021 07 07

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven såklart.

Det säger den politiska vilden Amineh Kakabaveh – som har makten att avgöra hela statsministeromröstningen imorgon – till SVT.

Den före detta Vänsterledamoten har samtalat med Socialdemokraterna och justitieminister Morgan Johansson (S) kring sin kravlista för att släppa fram Stefan Löfven.

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven såklart, säger Kakabaveh som är nöjd med samtalen om sina 9 punkter med Socialdemokraterna.

Jämlikhet och pensionärer

– Sverige behöver en ny regering. Jag är inte nöjd med allt S gör men jag hoppas de kommer göra ännu bättre nu när de inte förhåller sig till Januariavtalet. Värnskatten har vi inte diskuterat på grund av att det är en fråga som kommer i budgeten. Däremot har vi pratat om jämlikhet och pengar till välfärden. Att pensionärer ska få bättre möjligheter, säger Amineh Kakabavhe, till SVT.

ANALYS

Detta innebär att Stefan Löfven tycks ha säkrat upp exakt det minimiantal röster som krävs inför statsministeromröstningen i morgon - nämligen 175 ja-röster mot 174 nej-röster. Men om någon trycker på fel knapp, vilket hänt en rad gånger, så kan han förlora omröstningen som hålls klockan 14. Regeringsrysaren är med andra ord ännu inte över.

[yop_poll id="327"]

Stort larm om bensinmackar – tömmer hela kontot

2024 10 13

Kunder har fått sina kontokort tömda på bensinmackar. 

Två brott har inträffat på kort tid, i Uppsala och Stockholm. 

Nu uppmanar polisen allmänheten att vara på sin vakt.

Nya bedrägeriförsök är att vänta.

– Erfarenheten är att när denna typ av brott blir aktuellt så inträffar många brott inom en snar framtid, så brukar det se ut, framhåller polisen i ett uttalande.

Så här går brottet till

Enligt polisen har brotten sannolikt gått till på följande vis:

- Kontokortet har lästs av när det förts in i betalningsautomaten på bensinstationen.

- Gärningsmännen har monterat en avläsningsutrustning på automaten. Vid knappsatsen har bedragarna satt en liten kamera som är stor som ett knappnålshuvud.

- Med hjälp av kameran ser gärningsmannen inslagningen av koden.

”Ring 112”

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksamma på två saker vid betalning på bensinmackar. 

För det första uppmanas kunder att känna efter att all utrustning sitter som den ska när man sticker in bankkortet i automaten. Om något sitter löst är det en varningssignal.

– Sitter något löst avbryter man tankningen och ringer ägaren och polisen på 112, framhåller myndigheten.

Den som tankar uppmanas också att kontrollera att ingenting ser konstigt ut kring knappsatsen på automaten. Om man ser ett hål i utrustningen kan det vara en kamera.

– Vid misstanke om att inte allt står rätt till vid automaten ring 112 och anmäl det, skriver polisen.

400 000 drabbas varje år

Varje år drabbas 400 000 svenskar av kort- och kreditbedrägerier.

Skimming av bankkort och ID-kort är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige i dag, uppger säkerhetsföretaget Vipo.

Vid fall av skimming använder bedragaren en scanner eller en app i mobiltelefonen för att komma åt kortuppgifter.

Enligt Vipo kan kortanvändare skydda sig på följande sätt:

1, Håll dina känsliga uppgifter för dig själv. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom personnummer, kontonummer eller PIN-koden till ditt kort via e-post, chatt eller SMS. Inte ens om en vän hör av sig från sin riktiga e-postadress. Du vet aldrig vem som är hackad.

2, Se till att göra dina internetköp hos seriösa aktörer. Läs noga igenom omdömen innan du handlar online. Hur seriös en sida än ser ut, så kan det vara bedragare som driver den.

3, Köp ett RFID-kort. RFID-blocker kortet är lika stort som ett kreditkort och skyddar dina kort mot trådlös skimning. Du sätter skyddskortet i plånboken och det “gömmer” dina kortuppgifter från bedragare.

Arkivfoto: Circle K

Text: Redaktionen


Besked till alla med trädgård – så ändras reglerna

2024 10 13

Nu kommer ett nytt besked om vad som gäller för alla som vill ta hand om sitt trädgårdsavfall.

Frågan om att elda i sin egen trädgård rörde upp stor debatt i våras.

Detta efter att ett nytt EU-direktiv tolkats av Naturvårdsverket som att det inte är tillåtet att elda avfall i trädgården.

Istället skulle avfallet komposteras eller köras till en avfallsstation, lydde Naturvårdsverkets besked.

Nu föreslår regeringen ändrade regler, rapporterar SVT.

Reglerna ändras

Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att reglerna ändras i hela landet.

Syftet med förslaget är att förenkla för kommuner och för alla som har trädgård.

I förslaget till ändring i avfallsförordningen slås det fast att det är tillåtet att tillfälligt elda avfall vid sitt hus, enligt kanalen.

Det måste dock göras med minsta möjliga störningar för omgivningen.

Kommunen kommer också ha möjlighet att även fortsättningsvis förbjuda eller begränsa eldning av trädgårdsavfall, men utgångspunkten är att det är tillåtet.

Man bör alltså ta reda på vad som gäller i den kommun man bor.

Dispenskrav för majbrasor slopas

Enligt förslaget från klimat- och näringslivsdepartementet ska också kravet på dispens vid förbränning av trädgårdsavfall i samband med allmänna sammankomster slopas, enligt kanalen.

Det innebär alltså att kraven för dispens tas bort när det gäller majbrasor.

De ändringar som regeringen vill införa kan träda i kraft den 1 december.

Har väckt debatt

Beskedet i våras om att eldning i trädgården är förbjudet väckte starka reaktioner från många håll.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kommenterade beskedet med att förtydliga att det inte var regeringen som hade infört något nytt förbud.

– Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas, skrev hon på X i mitten av april.

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sade att reglerna skulle förtydligas, och uppmanade samtidigt människor att använda sitt sunda förnuft.

– Här gäller det att ha sunt förnuft. När det är orimligt att elda trädgårdsavfall tar man sig till en återvinningsstation. Men ibland är också det orimligt, om man till exempel behöver köra en längre sträcka, sade hon till SR.

Och nu ska reglerna alltså förtydligas.

Foto: P. Shah

Text: Redaktionen