JUST NU: Ryssland riktar allvarlig anklagelse mot Sverige
2023 05 25
Rysslands utrikesdepartement har gått ut med en allvarlig anklagelse mot Sverige och två andra länder.
Det framgår av ett pressmeddelande som departementet publicerat på sin hemsida.
Ryska UD anklagar Sverige, Tyskland och Danmark för att skydda gärningsmännen som ligger bakom sprängningarna av de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.
– De nämnda ländernas bristande intresse för att fastställa de verkliga omständigheterna för detta sabotage är uppenbara. Genom sina handlingar drar de helt klart ut på tiden och försöker dölja spåren och brottets verkliga gärningsmän, skriver departementet.
Kallar upp ambassadörer
I pressmeddelandet framgår det även att Ryssland har kallat upp Tysklands, Sveriges och Danmarks ambassadörer till det ryska utrikesdepartementet.
Under samtalen ska Ryssland ha utryckt ”kraftfulla protester”.
– Det protesterades kraftigt mot den totala bristen på resultat av de nationella utredningar som påstås ha utförts av myndigheterna i dessa länder, står det i pressmeddelandet.
Kräver att få medverka
I början av oktober 2022 förmedlade Kreml ett direkt krav till den avgående S-regeringen i Sverige.
Kreml krävde att Ryssland skulle få delta i utredningen av sabotagen vid Nord Stream 1 och 2, rapporterade Expressen med hänvisning till ett brev som den ryske premiärministern Mikhail Misjustin skickat till den svenska regeringen.
Ett liknande krav ska ryska UD ha framfört till Sveriges, Danmarks och Tysklands ambassadörer under torsdagens samtal.
– Avsikten att fortsätta pressa myndigheterna i Tyskland, Danmark och Sverige att genomföra en objektiv och omfattande utredning med obligatorisk inblandning av Ryssland tillkännagavs under samtalen, skriver departementet.
"Vänder på alla stenar"
Den 6 april gav kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna, en uppdatering om den svenska utredningen.
Ljungqvist konstaterade att det kommer bli svår att identifiera vem eller vilka som bär skulden.
– När det gäller händelsen så är det fråga om ett grovt sabotage på internationellt vatten riktat mot infrastruktur vars ägare inte är kopplade till Sverige. Fokus för den svenska utredningen är framför allt att se om något svenskt intresse eller svensk säkerhet hotats, till exempel om svenskt territorium använts för att genomföra sabotaget, sa han och tillade:
– Vi genomför nu ett antal konkreta utredningsåtgärder. Vi arbetar förutsättningslöst och vänder på alla stenar och lämnar inget åt slumpen. Vår förhoppning är att vi ska kunna fastställa vem som har begått det här brottet med det kan konstateras att det sannolikt kan bli svårt med tanke på omständigheterna.
Foto: I. Shilov
Text: Redaktionen