JUST NU: Magdalena Andersson (S) får kritik

2023 05 18

Socialdemokraterna har gått hårt år regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

S-ledaren Magdalena Andersson har gått i bräschen.

Efter Tidöpartiernas förslag om att förbjuda partipolitiska lotterier har hon höjt tonläget och anklagat regeringen och SD ”för att hota grunderna i demokratin”.

– Det handlar om att tysta oppositionens röst, sa hon till SVT Nyheter efter att Tidöpartierna presenterade sitt lottförslag.

Enligt S-ledaren följer förslaget ett mönster.

SD och regeringen försöker tysta kritiker.

– Det är också andra kritiska röster de vill tysta. Man har försökt tysta civilsamhället, journalister men också Myndighetsverige, sa hon till SVT.

Kritiseras

Socialdemokraterna har höjt tonläget.

Men alla S-politiker är inte nöjda med den nya strategin.

Partiet är förvisso ense om att SD:s utspel måste bemötas, men intern kritik riktas mot att partiet saknar egna konkreta förslag för att till exempel stärka välfärden, rapporterar DN.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, är en av kritikerna.

–  Medialt är det en större grej att skriva om antidemokratiska tendenser, men som kommungubbe är det annat som har mer direkt påverkan just nu i vår verklighet, säger han till DN och påpekar att ”välfärdssektorn blöder”.

Även Daniel Suhonen, verksam på fackliga tankesmedjan Katalys, kritiserar Socialdemokraternas prioriteringar.

Han vill se ett större fokus på den ekonomiska politiken och fler reformförslag.

– Det som sker nu är att S går in i ett kulturkrig mot SD, som SD kommer att vinna på.

– Det finns inget som hindrar att man också går fram med kraftfulla politiska förslag, säger han till DN.

Dömt ut strategin

I den egna valanalysen har Socialdemokraterna problematiserat partiets vägval i ”SD-frågan”.

S lade ett stort fokus på att kritisera Sverigedemokraterna under valrörelsen.

Något som enligt valanalysen inte var helt oproblematiskt.

– Det centrala inför framtiden är dock att en strategi som förlitar sig på breda gruppers starka antipatier mot ett annat parti inte är långsiktigt pålitlig, eftersom synen på Sverigedemokraterna kan skifta över tid. Framöver är det nödvändigt att prioritera att vinna människors stöd för Socialdemokraternas egen politik.

– Vi ska alltid syna våra motståndare och vara tydliga med vilka av deras värderingar vi ogillar, men vi måste också ha egna idéer och förslag som är tillräckligt intressanta för att i sig vinna människors röster, står det i analysen.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Föremål ska hämtas från allas bostäder – ny lag i Sverige

2025 05 22

Systemet för insamling av vissa avfall håller just nu på att läggas om.

Senast år 2027 ska en ny lag praktiseras fullt ut.

Det innebär att alla kommuner i Sverige ska hämta källsorterade förpackningar, till exempel av plast eller metall, från folks bostäder.

Syftet är att öka återvinningen och notan för insamlingen läggs på producenterna som fört ut produkterna på marknaden.

– Insamlingen ska vara gratis för hushållen. Kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna, framhöll den tidigare S-regeringen som gick fram med lagen redan 2022.

Kan bli bakslag för hushållen

Men även om förändringen ska vara gratis för hushållen riskerar den nya soporteringslagen att slå tillbaka.

Detta eftersom priset istället kan öka i matbutikerna till följd av ökade kostnader hos producenterna, rapporterar SR.

– Det är mycket dyrare att åka och hämta det här materialet hemma hos människor i Sverige jämfört med när vi alla gick till återvinningsstationen med vårt förpackningsmaterial, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar, till radion.

Kritiken: får inte plats

I höstas hade 75 kommuner infört förändringen, enligt TV4. Omkring 200 återstod då att hitta en lösning för att möjliggöra insamlingen innan 2027.

Kritik mot den nya lagen har dock vädrats, både från villaägare och kommuner, främst med anledning av att det blir svårt att hitta fysiskt utrymme för att hantera föremålen.

Vi har ju ställen idag där man inte kan hämta mat- och restavfall, till exempel. För att det är för trångt att komma dit med sopbil, det saknas vändplats och sådär, sade Frida Gustafsson, projektledare på Göteborgs stad, till kanalen i höstas.

LÄS MER: Flera kommuner går ut med samma varning

"Konsumenterna får betala"

Hämtningen av föremålen väntas innebära kostnadsökningar på flera miljarder. Innan reformen drevs igenom låg kostnaden på 15 öre per mjölkpaket. Idag har den stigit till 30 öre per paket och när systemet är fullt i bruk bedöms notan landa på 50-60 öre per paket, enligt SR.

Räkningen för detta betalar producenterna, men i andra hand får konsumenterna betala genom ett ökat pris i butikerna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedelsföretagen, till radion.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ny skatt för alla i Sverige

2025 05 22

Regeringens föreslagna finansieringsmodell för ny kärnkraft i Sverige får grönt ljus.

Det står klart efter onsdagens omröstning i riksdagen.

Riksdagen röstade i enlighet med regeringens lagförslag. Resultatet blev 154 ja mot 151 nej.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) välkomnar vad han kallar för ett ”historiskt besked”.

– En utbyggnad av kärnkraften bedöms leda till stabilare priser och lägre systemkostnader, vilket gynnar såväl hushåll som företag. Med nya kärnkraftsreaktorer banar vi väg för högre tillväxt, fler jobb och bättre förutsättningar för att klara klimatomställningen, säger han.

Ny skatt

Regeringens och SD:s målsättning är att bygga minst två storskaliga reaktorer senast 2035. Det är oklart hur mycket projektet kommer kosta. Den statliga utredning som utgör grunden för regeringens finansieringsmodell har antytt att kostnaden för fyra reaktorer kan landa på omkring 400 miljarder kronor.

Enligt den föreslagna finansieringsmodellen skulle staten täcka 300 miljarder kronor av kostnaden genom ett statligt lån som ska betalas tillbaka successivt till staten efter att kärnkraftsreaktorn har tagits i drift.

Kraftbolag som investerar i kärnkraft kommer ska också erjbudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan den nya skatten innebära en ökad kostnad på 2 160 kronor om året för villaägare.

Läs mer här: Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

Uppmanar: Lämna ansökan

Den nya lagen om statligt stöd för investering i ny kärnkraft träder i kraft den 1 augusti 2025. Företag som är intresserade av att få statligt stöd för investeringar i ny kärnkraft kan lämna in en ansökan till regeringen.

Regeringen: Två steg för finansieringen

På sin hemsida beskriver regeringen finansieringsmodellen i två steg:

- Statliga lån ges för uppförande och provdrift av nya kärnkraftsreaktorer, och för projektering och andra förberedande åtgärder. Det går inte att låna till hela investeringskostnaden, utan det krävs också tillskott av eget kapital. De statliga lånen ska betalas tillbaka successivt till staten efter det att kärnkraftsreaktorn har tagits i drift.

- Dubbelriktade differenskontrakt är en form av prissäkringsavtal och gäller när den nya reaktorn har tagits i drift och har tillstånd att producera el på full effekt. Prissäkringsavtalet kan innebära en kostnad eller en intäkt för staten beroende på elpriset. Om genomsnittspriset på el, i det elområde där den nya reaktorn producerar, på årsbasis understiger det fastställda lösenpriset får företaget ersättning för mellanskillnaden från staten. Vid det omvända förhållandet, när genomsnittligt elpris överstiger lösenpriset, ska företaget betala mellanskillnaden till staten.

Foto: T. Williams

Text: Redaktionen