Viktig uppmaning från Folkhälsomyndigheten

2023 05 16

Många svenskar kan vara oskyddade mot mässling.

Svenskarna uppmanas se över huruvida de är skyddade mot mässling eller inte.

Detta eftersom många inte vet om de är skyddade, och personer födda under 1960-talet eller början av 1970-talet löper störst risk att vara oskyddade.

Har man inte redan gjort det uppmanar Folkhälsomyndigheten till att skydda sig mot mässling, uppger DN.

– Vi rekommenderar alla i befolkningen att vara skyddade mot mässling, oavsett om man ska åka utomlands eller inte. Mässling är en mycket smittsam sjukdom, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.

“Kan ge allvarliga komplikationer”

Vidare förklarar Lepp att mässling är vanligare i andra länder än i Sverige, och att ett bra tillfälle att vaccinera sig kan vara inför en eventuell utlandsresa.

– Det är en sjukdom som kan ge allvarliga komplikationer, som lunginflammation och hjärninflammation, så kallad encefalit. Risken för svåra komplikationer är dessutom högre hos vuxna och spädbarn, menar hon.

Mycket smittsam sjukdom

Mässling tillhör gruppen Paramyxovirus och är en mycket smittsam sjukdom.

Mässlingsvirus sprids via luften som droppar och personer kan smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor.

Allmän vaccination

Allmän vaccination mot mässling infördes i Sverige år 1971.

Dessförinnan var vaccinationstäckningen låg, och det finns svenskar som varken haft mässling eller blivit vaccinerade mot sjukdomen.

Feber och utslag

Sjukdomen kan bli så pass allvarlig att den blir livshotande, men eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn är den ovanlig i Sverige.

Symptomen handlar bland annat om hög feber och utslag på kroppen.

– Efter några dagar får du utslag. Utslagen brukar först märkas i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslagen kan se olika ut på olika hudtyper, förklarar Vårdguiden 1177.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


JUST NU: USA:s hälsominister säger upp ”allt”

2025 07 02

USA stryper nu tillgången på flera vetenskapliga tidskrifter för myndighetsanställda.

Den amerikanske hälsoministern Robert F Kennedy Jr har under lång tid varit skeptiskt mot traditionell vetenskap och medicin.

Ministern, som är en känd förespråkare för alternativmedicin, har bland annat kallat vetenskapliga tidskrifter för ”läkemedelspropaganda”.

Nu stryps tillgången till flertalet vetenskapliga tidskrifter för en rad forskare och myndighetsanställda i USA, rapporterar amerikanska Ars Technica.

Prestigefyllda titlar

Det är tillgången till samtliga av förlaget Springer Natures tidskrifter som nu dras in, däribland den prestigefyllda titeln Nature.

– Dyrbara skattepengar ska inte användas till onödiga prenumerationer på skräpvetenskap, säger hälsodepartementets talesperson Andrew Nixon, enligt Nature News.

Nasa och USDA drabbade

Den indragna tillgången till de vetenskapliga publikationerna drabbar flera myndigheter i USA, däribland Nasa och jordbruksdepartementet USDA.

Prenumerationerna har sagts upp och forskare och medarbetare har nu inte längre tillgång till Springer Natures databas med vetenskapliga publikationer.

– Man har sagt upp alla kontrakt och prenumerationer på Springer Nature. Tidskriften är orimligt dyr och är inte ett bra sätt att använda skattebetalarnas pengar, uppger en talesperson för USDA enligt Nature News.

Man uppger också att energidepartementet DOE har avbrutit kontrakten med förlaget.

Kritisk mot vetenskap och medicin

USA:s hälsoministern Robert F Kennedy Jr har återkommande uttryckt en skeptisk hållning mot modern medicin och vetenskap.

Samtidigt hävdar forskare att tillgången till de bästa vetenskapliga och medicinska tidskrifterna är avgörande för att hålla sig uppdaterade inom sina områden och nå resultat med sin forskning.

– Detta undertrycker vår vetenskapliga frihet, att söka information där den finns, säger en myndighetsanställd enligt Ars Technica.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


JUST NU: Tyskland överväger rysk mardröm – kommer få Kreml att koka

2025 07 02

Tyskland kan vara på väg att närma sig beslutet som ligger högst upp på Ukrainas önskelista.

I våras öppnade Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz för att leverera den beryktade långdistansmissilen Tauris till Ukraina.

Nu kan ett besked ha kommit närmare i frågan.

Tyskland överväger för närvarande sitt beslut, rapporterar Kyiv Independent.

Ryssland lär bli vansinniga

Natomedlemmen sade länge nej till att skicka Taurus till Ukraina. Den förre förbundskanslern menade att det skulle riskera att “dra in Tyskland i kriget”.

Kreml har även varnat tyskarna för att förse Ukraina med den omtalade roboten.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev har flaggat för att Moskva kan svara militärt på sådana leveranser. Enligt Medvedev kan Ryssland attackera mål på tyskt territorium.

– De säger att detta är i enlighet med internationell rätt. Tja, i så fall skulle attacker mot tyska fabriker där dessa robotar tillverkas också vara i full överensstämmelse med internationell lag, har Medvedev skrivit på sina sociala medier.  

Sker på ett villkor

Nu uttalar sig Merz på nytt om saken.

Om Tyskland skickar Taurus kommer en sak inte att vara förhandlingsbar.

– Det har alltid varit tydligt att om vi levererar Taurus så kommer detta vapen inte att användas av tyska soldater, utan av ukrainare, säger Merz till Tagesschau enligt den ukrainska tidningen.

Han understryker att det kräver omfattande träning innan ukrainska styrkor kan börja använda vapnet. Tidigare har Scholtz uttryckt att det krävs assistans från tyska soldater för att Ukrainas militär ska kunna avfyra roboten.

Kan slå ut Krymbron

Taurus skulle kunna ha kapacitet att slå ut Krymbron som byggdes till det ryska fastlandet efter Rysslands illegala ockupation av Krym 2014.

Den är närmast avgörande för den ryska infrastrukturen.

Bron har flera gånger attackerats av ukrainska militären och lidit betydande skador, men aldrig på den nivån att den tagits ur drift.

– Taurus skulle potentiellt kunna ändra på det, framhåller Kyiv Independent.

LÄS MER: Statlig rysk bank slår larm – nytt problem i ekonomin

Fakta Taurus

- Taurus är en luftburen kryssningsrobot med en räckvidd på över 500 kilometer som används för att slå ut statiska mål på marken. 

- Roboten kan användas vid precisionsangrepp mot stationära och halvstationära mål, inklusive bunkrar och andra djupt begravda fästningar.

- Taurus avfyras från stridsflygplan och har egna navi­geringssystem och sensorer. Roboten har kapacitet att undvika fientliga radarsystem.

Källa: Saab

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen