Oroväckande uppgifter om Sveriges Natoansökan

2023 05 12

Turkiets opposition är tveksamma till Sverige i Nato.

Sedan Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden har den turkiska kritiken mot Sverige varit återkommande.

President Erdogan har menat att Sverige inte gjort tillräckligt för att få ett ja från Turkiet.

Då har många hoppats på Erdogans utmanare Kemal Kilicdaroglu (CHP), som tidigare flaggat för en mer västvänlig utrikespolitik.

Nu kommer dock uppgifter om att Sveriges önskan inte nödvändigtvis går i uppfyllelse ens med en ny turkisk president, uppger SVT.

“Krävs tålamod”

Kilicdaroglus utrikespolitiska rådgivare Unal Cevikö menar att det är ont om tid att godkänna ett svenskt medlemskap i Nato innan det kommande toppmötet i Vilnius.

Dessutom vill de se hur den nya terrorlagstiftningen som införs i sommar fungerar.

– Det krävs tålamod. Det har skett stora framsteg sedan förra året. De framstegen visar att Sverige är villiga att svara på Turkiets förväntningar. Vi får se hur lagen kan förändra saker, säger Unal Cevikö, turkiska oppositionens utrikespolitiska rådgivare till SVT.

Viktigt möte

Den 11 och 12 juli hålls ett toppmöte i Vilnius där medlemsländerna väntas diskutera kriget i Ukraina.

Många menar att det är då som ett svenskt medlemskap i Nato skulle kunna komma närmare.

En kritisk Erdogan och en skeptisk opposition kan dock göra den saken svårare.

Ligger efter

Det turkiska valet väntas äga rum den 14 maj och enligt de senaste opinionsundersökningarna ligger Erdogan efter utmanaren.

En undersökning genomförd av Konda visar att stödet för Erdogan ligger på 43,7 procent, samtidigt som det för Kilicdaroglu ligger på 49,3 procent.

Undersökningen genomfördes innan det att kandidaten Muharrem Ince dragit tillbaka sitt deltagande.

– Möjligheten att Kemal Kilicdaroglu vinner har ökat i och med Inces tillbakadragande. Jag skulle inte bli förvånad om han fick 51 procent, säger Kondas chef Bekir Agirdir enligt Reuters.

Flera ämnen

Flera ämnen diskuteras i Turkiet inför det stundande valet.

Bland annat handlar det om inflationen, höga levnadskostnader och den förödande jordbävning som tog över 50 000 liv i Turkiet.

Foto: M. Studzinski

Text: Redaktionen


Luftattacker planeras mot mål i Sverige

2025 06 27

Iran pressar det kriminella gänget Foxtrot att utföra attentat mot israeliska och amerikanska intressen.

Förra veckan kom uppgifter om nya attentatsplaner.

Iran har uppmanat det kriminella nätverket att attackera mål i Sverige, Danmark och Tyskland, rapporterade SVT:s Uppdrag granskning.

Planerar luftangrepp

Attentaten kan ske från luften, erfar Expressen.

Enligt tidningens uppgifter planerar nätverkskriminella att gå till attack med drönare.

”Måste ta höjd för drönare”

Attackerna kan riktas mot israeliska och judiska byggnader på svensk mark.

Aron Verständig, ordförande för judiska centralrådet, bekräftar uppgifterna om potentiella drönarattacker.

– Jag har hört om dessa uppgifter, men känner inte till mer än så. Generellt sätt jobbar vi brett i vårt säkerhetsarbete och numera måste vi också ta höjd för drönare, säger han till tidningen.

I diktaturens grepp

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har tidigare avslöjat att Rawa Majid rekryterats av Iran i samband med att han greps i landet i oktober 2023.

Enligt uppgift tvingas gängledaren välja mellan att arbeta för Iran eller att åka i fängelse. 

Foto:

Text: Redaktionen


Bekräftat – här är Sveriges dyraste matbutik

2025 06 27

Jämförelsesajten Matpriskollen har granskat priserna i matbutikerna.

I en färsk undersökning, som DN tagit del av, har Matpriskollen undersökt vad det kostar att handla under en månad vid de stora kedjorna.

Sajten har undersökt kostnaderna för inköp av populära varukategorier som kött, fisk och chark, grönsaker och drycker hos butikskedjorna City Gross, Ica Kvantum, Ica Maxi, Stora Coop och Willys.

Resultatet visar att Stora Coop har den dyraste matkassen. Kedjan är dyrast i 33 av de 36 undersökta kategorierna, rapporterar DN.

”Inte riktigt hängt med”

Månadskostnaden för matinköp på Stora Coop för en familj på två vuxna och två småbarn landar på 13 267 kronor i månaden.  Motsvarande siffra för Willys är 12 544 kronor.

– Coop har inte riktigt hängt med i sista årens prisfokus där vi ser att flera kedjor och butiker inte vill ha för stort avstånd till de ordinarie priserna hos Willys, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur till tidningen.

Samtidigt konstaterar Mazur att Coops medlemmar kan få ner priserna, eftersom de kan utnyttja rabattkuponger och liknande erbjudanden.

– Stora Coop har ett brett sortiment som är en fördel mot lågprisbutikerna och med smart utnyttjande av bonuscheckarna blir skillnaden liten, men de blir nog inte billigaste ändå.

LÄS MER: Populärt livsmedel kan bli bristvara

Har bromsat in

Matpriserna har fortsatt att stiga under årets två första månader.

Men i mars, april och maj har det skett ett trendbrott, uppger Matpriskollen.

Efter inledningen på året med prisökningar på över 2 procent till februari, bromsade ökningarna i landets livsmedelsbutiker upp.

– Vi ser också att två kedjor, med Ica i spetsen, inte har tagit ut prisökningar i samma takt som konkurrenterna under årets fem första månader. Det sker en kamp om att vinna de pressade kunderna just nu, säger Ulf Mazur i ett uttalande.

LÄS MER: Oroväckande uppgifter för Ica

Arkivoto: Snabbgross

Text: Redaktionen