MYNDIGHET: Kraftig prisförändring för matlåda kontra utelunch
2023 05 10
Livsmedel i butik har stigit mer i pris än en utelunch senaste året.
Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.
Att äta ute på lunchen är mer prisvärt än på länge.
Det hemlagade alternativet är i regel det mest ekonomiska men har det senaste året stigit mer i pris i förhållande till en dagens lunch på restaurang, enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI).
– En dagens lunch på restaurang har blivit billigare i förhållande till att handla mat i butik det senaste året, skriver myndigheten.
Stigit dubbelt så mycket
John Eliasson, prisstatistiker på SCB, kommenterar den nya trenden.
– En matlåda kan såklart variera väldigt mycket i pris beroende på vad man väljer att ha i den, men om vi utgår från att den följer den generella kostnaden för livsmedel i butik så har priset på en matlåda stigit med ungefär 20 procent det senaste året.
– Under samma period har det genomsnittliga priset på en dagens lunch ökat med strax under 9 procent, säger han.
Enligt prisstatistikern har livsmedelspriserna procentuellt stigit mer än dubbelt så mycket som en dagens lunch på restaurang det senaste året.
Dyrare över tid
Utelunchen har däremot blivit dyrare över tid i Sverige.
Sett över hela 2000-talet har det lönat sig att ta med mat till jobbet.
– Om vi utgår från de genomsnittliga priserna varje år så steg priset på en dagens lunch med 90 procent mellan 1999 och 2022. Under samma period steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 62 procent, förklarar John Eliasson.
Den genomsnittliga prisnivån i Sverige steg med 42 procent under samma period.
Ökade lönekostnader
Att lunchpriset har ökat genom åren beror till stor del på ökade lönekostnader, förklarar John Eliasson.
– Då vi över tid har haft en högre lönetillväxt än den allmänna prisutvecklingen är det kanske inte så konstigt att det blivit relativt dyrare att äta ute. Lönekostnader är ju en stor del av en restaurangs kostnader, något som borde synas i slutpriset.
Foto: Marlena
Text: Redaktionen
INFO: SCB uppgav på sin webbsida att ”Det hemlagade alternativet är i regel det mest ekonomiska men har det senaste året blivit dyrare i förhållande till en dagens lunch på restaurang, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI).” Detta kan tolkas som att SCB menar att det hemlagade alternativet har blivit dyrare än dagens lunch vilket inte stämmer. SCB borde istället har formulerat att hemlagat stigit mer i pris.