JUST NU: Dömer ut populär diet
2023 05 08
Att äta för lite kolhydrater kan vara livsfarligt.
Det indikerar en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften Journal of internal medicine, och som TV4 tagit del av.
Forskarna har gjort en gedigen undersökning.
Matvanor hos närmare 370 000 människor har studerats ingående i över 20 års tid.
Syftet med studien har varit att undersöka hur matvanor påverkar hälsan på längre sikt.
Resultatet är slående.
Personer som åt en bra kost med bra kolhydrater, till exempel fullkorn och baljväxter, uppvisade en markant lägre risk att drabbas av dödliga sjukdomar, uppger TV4.
– De hade lägre risk för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död, rapporterar tv-kanalen.
Dömer ut diet
De senaste åren har den så kallade LCHF-dieten fått stor spridning i bland annat Sverige.
Den innebär i korthet att man begränsar intaget av kolhydrater och äter mer fett och protein. Syftet med dieten är att man ska tappa vikt.
På längre sikt kan dieten vara direkt livsfarligt, enligt den nya studien.
Slutsatsen delas av Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet.
– Det matmönster som är farligt är om man tar bort lågkolhydratkost. Även om man går ner i vikt kan den vara farlig på sikt, vilket den här stora undersökningen visar, säger hon till TV4.
Pasta och potatis
Forskaren anser att 55 procent av tallriken kan fyllas med så kallade lågkolhydrater.
Hon betonar att man inte bör undvika pasta och potatis.
– Det är klart att det finns snabbmakaroner som är en ganska snabb kolhydrat men det finns också pasta med högt innehåll av protein och fibrer och det är bra mat som inte ger så högt blodsocker och som ger mättnad som håller länge, säger Mai-Lis Hellenius till TV4.
Fakta kolhydrater
- Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi.
- Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna.
- Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv.
- Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: L. Hansel
Text: Redaktionen