TITTA UPP PÅ HIMLEN: Häftiga fenomen under hela månaden

2023 05 08

Ta chansen och bevittna några fantastiska syner på natthimlen under maj månad.

Nasa har beskrivit april som den perfekta månaden för rymdnördar, enligt The New York Times.

Men även maj månad bjuder upp till dans. Våren är nämligen en perfekt period för dig som gillar att hålla utkik efter spektakulära fenomen i skyn.

De senaste dagarna har natthimlen bjudit på flera häftiga händelser. Till exempel hade svenska folket under helgen chans att se hur rester av Halleys komet – kometen som passerar jorden vart 75:e år – dundrade in i atmosfären.

I fredags kväll skedde dessutom en partiell månförmörkelse och den som lyckades fånga fenomenet med blicken kunde se att månen iakttog en röd färg under händelseförloppet.

Blåaktiga bländande stjärnor

Men för den som missade helgens festligheter på himlen finns det fler chanser att få syn på otroliga skådespel under nätterna.

Under hela maj månad har du exempelvis mycket goda chanser att få en riktigt bra vy över stjärnbilden Jungfrun och dess otroligt fascinerande stjärna Spica – som också är den ljusaste i hela stjärnbilden.

– Den bländande stjärnan består egentligen av två stjärnor som kretsar tätt om varandra, framhåller tidningen Illustrerad vetenskap.

– Stjärnorna är blåaktiga, väldigt varma och relativt stora eftersom de är sju respektive tio gånger tyngre än solen.

Så optimerar du chanserna

Bäst chanser att se Spica har du klockan 23 på kvällen. Titta cirka 20 grader över horisonten i sydlig riktning – så kan du se stjärnan med blotta ögat.

Använder du kikar kommer du även kunna få se det blå ljus som omger Spica. Har du tillgång till ett teleskop kan du även få syn på flera av Jungfruns galaxer.

Fler fenomen

Senare under månaden, mer specifikt 19 maj, kommer du också att ha chans att se den så kallade E-nebulosan som förmörkar stjärnhimlen.

Övriga fenomen som är värda att hålla utkik på under maj månad är hur Venus och Mars lyser upp kvällarna.

– Båda planeterna finns dessutom i närheten av Tvillingarnas Castor och Pollux, tipsar Astroinfo.se.

Månen ansluter till sällskapet kring den 23–24:e som en extra krydda.

Se bild på Spica här

När det gäller Spica består stjärnan egentligen av två stjärnor – som ofta beskrivs som “två skollheta ägg” och väger sju gånger mer än solen.

Du kan se en bild på de starka stjärnorna på Illustrerad vetenskaps hemsida genom att klicka här.

Foto: R. Bhosale

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen