Myndighet slår näven i bordet – gäller dig med smutsig bil

2023 05 05

Många svenska bilägare vill ha en ren och fräsch bil när vårvärmen gör sig påmind. 

För en hel del kanske det till och med är det tydligaste vårtecknet att äntligen få möjlighet att tvätta bilen igen.

Men Naturvårdsverket avråder skarpt från att tvätta din bil hemma på din egen uppfart.

Det är till och med någonting som i allra möjligaste mån bör undvikas, menar Nina Lans, handläggare på myndigheten.

– Om du tvättar bilen på en hårdgjord yta, kanske en parkering eller garageuppfart, då rinner tvättvattnet ofta iväg. Ibland kan det rinna ner i rännstensbrunnar, men de är avsedda för regn då det är dagvattenbrunnar, säger hon till Sveriges Radios trafikredaktion.

Bad- eller dricksvatten

Från dagvattenbrunnarna finns det stor risk att vattnet avleds till en närliggande sjö, som mycket väl  kan vara en badplats på sommaren. 

Det kan också leda ut i vatten som är avsett att användas för dricksvattenproduktion.

Naturvårdsverket mycket tydliga rekommendation är därför att man under sommaren tar sig till en biltvättsplats där det till exempel finns en reningsanläggning och oljeavskiljare.

Måste följa direktiv

Idag finns det inga lagar som förbjuder bilägare från att tvätta bilen hemma.

Men det finns andra direktiv att följa.

– Det finns allmänna hänsynsregler i miljöbalken som ställer långtgående krav för den som tänker tvätta sin bil. De behöver alla känna till för att skydda vår gemensamma miljö, säger Nina Lans.

För den som ändå tänker tvätta bilen hemma är i första hand gräs och i andra hand grus bättre underlag än asfalt.

Kallas att "fultvätta"

Det är inte första gången som myndigheterna påminner Sveriges bilägare om allvaret i att låta tvättvatten rinna ut i exempelvis gatubrunnar.

Fenomenet brukar kallas att “fultvätta”.

– På sommaren kan man alltså först tvätta bilen och en stund senare gå ner och tvätta sig själv i samma schampo i havet, sade Per Ola Svensson som jobbar på Falkenbergs miljö- och hälsoskyddskontor till Hallands Nyheter sommaren 2021.

Här är det helt förbjudet

I en kommun har “fultvättandet” helt förbjudits.

Det handlar om Jönköping, som införde förbudet redan 2012. Tvättar man ändå sin bil på gatan kan man behöva böta 10 000 kronor.

– Om man tvättar på garageinfarten så rinner det förorenade vattnet ner i marken och till slut rinner det ut i Vättern där fiskarna tar skada, sade kommunens miljöinspektör Karin Hellström till P4 Jönköping när de nya reglerna började gälla.

Foto: C. Sturgeon

Text: Redaktionen


Matjätte i botten – har “sämsta” kundklubben av alla

2025 04 22

“Lidl Plus” är den bästa kundklubben bland landets matkedjor och detaljhandeln i stort.

Det visar en ny konsumentundersökning från Nordic Bench, som listat Sveriges bästa kundklubbar under sju års tid.

Även Willys Plus ligger högt upp och placerar sig på en andraplats, som tidigare hölls av Ica Stammis som nu sjunker till fjärde plats, rapporterar Dagligvarunytt.

Jätte i botten

Sist på listan, på plats 17 av 17 av alla undersökta företag inom detaljhandeln, hamnar dock Klubb Hemköp. Förra året låg matjätten på 13:e plats, vilket även det var sämst av alla matjättar.

Siffrorna kommer mindre än ett år efter att Svenskt Kvalitetsindex, SKI, i juli förra året pekade ut just Hemköp som den matjätte med lägst kundnöjdhet, bakom Lidl, Willys, ICA, City Gross och Coop. Hemköp hade även lägre kundnöjdhet än branschen i snitt.

När SKI släppte sina nya siffror tidigare i april hade Hemköp dock höjt sig och gått förbi både Coop och Willys.

"Skapar irritation"

Men Hemköps kundklubb, med drygt två miljoner medlemmar, hamnar ändå sist på listan.

Och övriga butiker och matkedjor kan lära av Lidl, menar Jan Borg, vd på Nordic Bench.

– Jag har en känsla av att de är bättre på att se vad kunderna handlar. Många av de andra kommer med veckans erbjudanden om exempelvis Coca-Cola, även om kunden inte dricker det, vilket bara skapar irritation, säger han till Dagligvarunytt.

"Slår tillbaka"

I undersökningen har kunderna bland annat betygsatt företagens förmåner, bonussystem, personliga erbjudanden och om konsumenterna behandlas schyst.

Att Ica backar i mätningen bedöms vara kopplat till den negativa publicitet matjätten fick i samband med bojkotten tidigare i våras.

– Ica gör stora pengar samtidigt som medlemmarna knappt får räkenskapen att gå ihop. Nu slår det tillbaka, det handlar om konsumentmakt, säger Jan Borg.

"Strävar efter fler medlemmar"

Klubb Hemköp lanserades i oktober 2020 och har över två miljoner medlemmar. Syftet är att belöna kunderna för sina hemköp. Enligt Axfood premieras hållbara handlingar särskilt mycket.

– Vi fortsätter arbetet med att förbättra Klubb Hemköp och strävar så klart efter att bli ännu fler medlemmar, sade Joel Bergman, CRM-chef på Hemköpskedjan, i ett uttalande 2024.

Listan: bästa och sämsta kundklubbarna hos matjättarna

Inom parentes anges matkedjans placering på hela topplistan över samtliga 17 företag i undersökningen.

  1. Lidl Plus (1)
  2. Willys Plus (2)
  3. Ica Stammis (4)
  4. Coop Medlem (6)
  5. Priokund City Gross (16)
  6. Hemköp (17)

Se den kompletta listan hos Dagligvarunytt.

Foto: Gemma

Text: Redaktionen


Regeringen går fram med nytt förbud: “Helt i strid med svenska värderingar”

2025 04 22

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens.

Nu ska flera omtalade övergrepp kriminaliseras genom en ny lag.

Det meddelar de fyra Tidöpartierna på tisdagen.

Bland annat ska det uttryckligen bli olagligt med så kallade oskuldskontroller. 

– Den här sortens övergrepp förekommer i Sverige, men det händer också att flickor och kvinnor som bor i Sverige genomgår oskuldskontroller och oskuldsingrepp i utlandet, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med representanter från L, SD och KD.

Enligt Tidöpartierna finns det sannolikt dessutom ett stort mörkertal. 

– Det handlar om djupt integritetskränkande kontroller av flickors och kvinnors sexualitet, ofta under hård press från omgivningen. Det här står helt i strid med de grundläggande värderingar som vi har i Sverige, understryker politikerna.

Ska kunna dömas även vid samtycke

Förutom oskuldskontroller ska även det som kallas för oskuldsintyg och oskuldsingrepp omfattas av de nya lagarna.

Genom att kriminalisera sådana här grova övergrepp stärker vi på ett mycket konkret sätt skyddet för den personliga integriteten för de flickor och kvinnor som lever i en hederskontext, skriver Gunnar Strömmer.

Enligt förslaget ska den som utför en oskuldskontroll eller ett oskuldsingrepp kunna dömas till fängelse i högst ett år. Böter eller fängelse i högst sex månader ska gälla för den som utfärdar ett oskuldsintyg.

En person ska kunna dömas för brottet även om det finns samtycke från flickan eller kvinnan.

Utretts i flera år

Frågan om oskuldskontroller har varit på tapeten i flera år.

Redan 2021 påkallade den dåvarande S-regeringen problemet. Ett drygt år senare tillsatte den nuvarande regeringen en statlig utredning om att göra oskuldskontroller och oskuldsintyg olagligt.

– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oaccept­abla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskulds­kontroller, oskulds­intyg och oskulds­operationer, sade Gunnar Strömmer när utredningen tillsattes.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

LÄS MER:

Kräver ökat stöd – för ekonomiskt utsatta: “Inte bara för mat”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen