ANALYS: Centern kan förlora på onödigt provocerande av Vänstern

2021 07 03

Vänsterpartiet ska inte få någonting. Istället ska partiet pressas att välja mellan en S-MP-C-budget med rejäla liberala reformer eller en M-SD-budget.

Det är i praktiken budskapet från centerprofilen tillika ordföranden i kommunfullmäktige i Östersund, Hanna Wagenius, som tidigare var ordförande för CUF.

– Jag tycker att partiet bör kräva ordentliga, liberala reformer i ett förnyat januariavtal och, om S går med på det, trycka gult om Löfven läggs fram för riksdagen, säger Wagenius (C) till Expressen.

Ger SD inflytande

Hon menar att efter V:s besked om att V släpper fram Löfven även om han inte han fått klart med budgeten så bör Centern köra på rejält.

– Det blir ju i så fall Vänsterpartiet som sedan får välja mellan den budget som C och regeringen förhandlar fram och den M-SD-budget som kommer att stå emot den. Trycker V bara gult på budgeten i höst så ger de i praktiken Sverigedemokraterna ett budgetinflytande, och det tror jag inte att de egentligen vill, säger hon till Expressen.

ANALYS

Det är exakt så Centern ska resonera – om de vill ställa till det för sig själva framöver. I genomsnitt skrapar V-S-MP-C ihop nära 50 % i mätningarna varav Vänsterpartiet står för cirka 9-10 %. Med andra ord pekar allt på att det är omöjligt för S-MP-C att styra landet utan stöd från Vänsterpartiet. Och i och med regeringskrisen – som inträffade när V drog undan sitt stöd för Regeringen Löfven – blev det mycket tydligt hur beroende S-MP-C är av V.

Vare sig smart eller ödmjukt

Det är naturligt att C inte vill ha så mycket med V att göra – eller tvärtom. Och Centern behöver sannolikt inte ge särdeles mycket till V för att få relationen att fungera hyfsat. Men det är vare sig strategiskt, smart eller ödmjukt att istället gång på gång provocera Vänsterpartiet och liksom strö salt i deras sår genom tuffa publika uttalanden i pressen om fakta som redan är väl kända. Det utstrålar inte balans och vuxenhet och är sannolikt inte heller ett beteende som väljarna uppskattar enligt min bedömning. Tvärtom kan det uppfattas som omoget och onödigt provocerande från Annie Lööfs parti.

Centern kan dessutom komma att hamna i ett läge efter valet 2022 där endast tre alternativ finns:

◾1) Ge makten till en SD-beroende regering.

◾2) Hamna i extraval efter extraval efter extraval.

◾3) Finna sig i att V kommer att kräva åtminstone lite inflytande.

Att då ideligen markera stenhårt negativt mot SD samtidigt som man strör salt i såren på V är sannolikt inte en långsiktigt hållbar väg att gå. Om M eller KD hade gjort likadant mot SD så hade SD aldrig funnit sig i det. Och förr eller senare – uppenbarligen förr – lär V inte heller finna sig i det. Det kan tänkas att Centerns tuffa stil mot V tvärtom får motsatt effekt jämfört med vad Centern tänkt sig. För varje gång C uttrycker att man räknar med V:s stöd men V ska inte få något tillbaka så lär chansen att få just V:s stöd minska.

Foto: Stefan Löfven, Nooshi Dadgostar, Annie Lööf, FB

[yop_poll id="309"]

Alla husägare i Sverige kallas in till krismöte

2024 10 01

Villaägarnas Riksförbund kallar in hela Sverige till ett krismöte.

Utöver föreningens 230 000 medlemshushåll uppmanas även samtliga förtroendevalda och icke-medlemmar att sluta upp.

Förbundet kallar mötet en “kraftsamling mot orimliga energipriser”.

– Det har blivit dags att slå näven i bordet, konstaterar Villaägarna i ett officiellt pressutskick.

Måttet rågat: "Oacceptabelt"

Enligt Villaägarna “är någonting fel i Sveriges energimarknad”. Man menar att det tas snedvridna beslut i regeringen och att EU-direktiv gör husägare till “ständiga förlorare”.

Nu är måttet rågat för förbundet.

– Det är oacceptabelt att småhusägare får bära den stora kostnaden för Sveriges illa planerade elsystem, men där är vi nu, framhåller Villaägarna.

Enligt en bedömning från organisationen kan Sveriges husägare ha dubbelt så dyra energikostnader 2030, med hänvisning till ökad efterfrågan på el och stora industrisatsningar i kombination med en ny prissättningsmodell från EU.

Ny metod om en månad

Kallelsen till det nationella krismötet kommer i samma veva som det att Svenska Kraftnäts nya metod för ökad elöverföring börjar gälla om några veckor.

En metod som bland annat ska göra elnätet mer effektivt, men som kritiseras av analytiker som förutspår ett dyrare snittpris på el i hela landet.

– Till att börja med så kommer elen mest troligt att bli dyrare i större delen av Sverige. Priset sätts utifrån utbud och efterfrågan på el på elmarknaden, på samma som till exempel matpriser eller priset på bostäder. Våra tester visar att elområde 1‑3 sannolikt får högre elpriser, medan elområde 4 får lägre, skriver Svenska Kraftnät på sin hemsida.

LÄS MER: Nya regler om en månad – alla hushåll lär få betala mer

Digitalt nationellt möte

Villaägarnas Riksförbunds kraftsamlingsmöte sker digitalt den 2 oktober via Teams.

Medlemmar har redan bjudits in – som uppmanas att även bjuda in vänner och bekanta.

Enligt förbundet är intresset stort.

– Det är inget snack om att folket har fått nog av Sveriges skeva energimarknad där hushållen står som ständiga förlorare. Småhusägare drabbas hårt och letar nu efter sätt att påverka och ta makt över sin energiräkning. Där har vi på Villaägarna ett ansvar att samla och leda, säger Cecilia Reuter, förbundsordförande, i en kommentar och tillägger:

– Hushållen förtjänar rimliga och förutsägbara energikostnader.

Villaägarna understryker att kraftsamlingen är ett startskott på en längre riktning där man tänker ställa krav på makthavare och förändra energimarknaden “så att småhusägare inte längre ska behöva betala den stora kostnaden för sprickan i systemet”.

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen


Dåliga nyheter för alla som gillar apelsinjuice

2024 10 01

I början av 2024 varnade Svenska juiceföreningen för att global brist på apelsinjuicekoncentrat kan leda till tomma juicehyllor i svenska matbutiker.

Föreningen pekade ut två orsaker till den dystra prognosen:

- Några av de största apelsinodlande länderna som Brasilien, USA och Spanien har drabbats av extremväder

- Växtsjukdomen citrus greening har ökat dramatiskt

Tillsammans har fenomenen lett till stor brist på apelsinråvara i världen.

Vi befinner oss i en unik marknadssituation där våra medlemsföretag inte vet om de i år kommer att få den råvara de beställt. Bedömningen att det råder en 25-procentig brist på apelsinjuicekoncentrat i Europa och tyvärr kommer det att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna, sade Magnus Berntsson, ordförande Svenska Juiceföreningen och vdEckes Granini Sverige, i mitten av januari.

Blir ännu sämre 

Nu har situationen förvärrats ytterligare.

Det har varit ett extremt tufft år för apelsinodlare runt om i världen.

Magnus Berntsson befarar att det kan dröja länge innan apelsinodlingar återhämtat sig.

– Vi räknar med att det blir ännu tuffare framåt. Det mest oroväckande är att det inte finns råvara att få tag på, säger han till sajten Dagligavarunytt.  

Extrema prisökningar

Berntsson bedömer att priserna för apelsinjuice kommer öka kraftigt framöver. Han hänvisar till att världsmarknadspriset för apelsinkoncentrat ligger på över 7 000 dollar per ton. Under ett normalår brukar priset landa på mellan 1 500 och 2 000 dollar per ton.

– Kunder har antagligen redan märkt av apelsinbristen i handeln, både i termer av tomma hyllor och kraftigt ökade priser, säger Magnus Berntsson till Dagligavarunytt.

Fakta apelsinjuice

- Apelsinjuice står för ca 45 procent av den totala försäljningen av juice i Sverige. Juice är ett skyddat namn inom EU som enbart får användas när juicen till hundra procent är baserad på frukt och grönsaker.

- Apelsinjuice kan framställas via apelsinjuicekoncentrat eller från direkt pressade apelsiner.

- Apelsinjuice används också för att framställa andra drycker som nektar och fruktdryck där juicen blandas med exempelvis vatten och socker.

- Inom den totala kategorin för juicer och fruktdrycker står ren apelsin för ca 30 procent. Största apelsinjuiceproducerande länderna i världen är Brasilien, Mexico och USA.

Källa: Svenska juiceföreningen

Foto: G. Rosenke

Text: Redaktionen