HÅLL UTKIK: Spektakulära fenomen på natthimlen i veckan

2023 04 17

Passa på att kasta en blick upp mot himlen när mörkret faller in.

Då kan du nämligen få chans att bevittna ovanligt spektakulära meteorregn i slutet av den här veckan.

Anmärkningsvärt ljusa

Meteorregnet går under namnet Lyriderna och bildas av rester från kometen C/1861 G1 (Thatcher).

De är normalt inte så många till antalet, vanligtvis förväntas man inte se fler än ungefär 20 stycken till antalet, men de är däremot anmärkningsvärt ljusa och snabba.

– Några av de mer spektakulära är kända för att brinna upp så starkt att de kastar skuggor, framhåller brittiska The Guardian.

Pekar till helgen

Peaken för meteorregnet beräknas att bli natten mot söndag den här veckan.

Och i år är de yttre omständigheterna extra goda för att få syn på skådespelet, tack vare att månen enbart blottar nio procent av sitt ljus i samband med att stjärnfallen kommer att vara som flest till antalet.

Därmed kommer du ha goda förutsättningar att se även de svagare meteorerna, förutsatt att det inte är molnigt.

Sällsynt upplevelse

Att få se så mycket av Lyriderna, som det med lite tur kan bli i år, beskrivs av The Guardian som en sällsynt upplevelse.

Det har vid fåtal tillfällen uppstått “regn” med 100 meteorer i timmen, men den senaste rapporten om ett sådant utbrott kom från USA 1982 och dessförinnan Japan 1945 samt Grekland 1922.

– Kom ihåg att meteorskådning kräver tålamod: räkna med att vara under stjärnorna i minst en timme eller två, framhåller tidningen.

– Så håll värmen.

Meteorregnet förväntas att kunna ses från såväl norra som södra halvklotet.

Skillnaden på meteor och meteorit

Meteorer, eller “stjärnfall” som många brukar säga, uppstår när en sten eller ett dammkorn tränger in i jordens atmosfär.

På så sätt är det ett ljusfenomen som kan se olika ut, beroende på objektets storlek och dess hastighet.

– När det objektet, som kommer utifrån, får kontakt med luften i atmosfären bromsas rörelsen upp av friktionen, förklaras av Illustrerad vetenskap.

– Det gör att energin omsätts till värme, vilket får objektet att förångas. Både värmen och det förångade dammet lämnar spår längs dess bana.

En meteor som träffar jorden kallas för meteroit.

Foto: A. Schmid

Text: Redaktionen


Trafikverket förvarnar: 3 000 kronor i böter om man blir påkommen

2025 04 28

Den som åker fast riskerar böter på 3 000 kronor.

Men det är kanske ändå omgivningen snarare än den skyldiga individen som påverkas mest.

Av det skälet växlar Trafikverket upp inför valborgsmässoafton senare i veckan.

Tillsammans med polisen tar myndigheten nu krafttag för att stoppa folk från att gena över tågspåren, rapporterar SR:s Trafikredaktion.  

"Frestande att kliva rakt över"   

Att insatserna görs inför valborg är ingen slump.  

Inte heller att den främsta bevakningen kommer att koncentreras till studentstäderna Lund och Uppsala, dit många reser med tåg för att delta i festligheterna.

– Vi vet av erfarenhet med de här spontanfesterna med mängder av studenter som gärna kanske vill komma fortare fram till festplatsen, då är det väldigt frestande för dem att kliva rakt över spåren, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, till radion. 

Hela Sverige   

Problemet med spårspring finns dock i hela Sverige och Trafikverket har återkommande flaggat för det allt vanligare lagbrottet, inte minst inför lov och ledigheter.  

Och det har ökat.

År 2023 uppgick antalet förseningstimmar för tågen till 3 000 på grund av obehöriga på spåren. Förra året ökade den siffran till 4 500 timmar.

I somras meddelade Trafikverket att stora pengar läggs på att på vissa platser sätta upp två meter höga stängsel som är svåra att klippa sönder.

– Även om det som tur är oftast går bra spårar det ibland ur och övergår från bus till skadegörelse eller olyckor med allvarliga konsekvenser för alla inblandade, sade Trafikverkets regionala direktör Rami Yones då.

"Hjärtat i halsgropen"

Enligt Göran Holmberg är det inte bara ungdomar som trotsar spårförbuden. Svampplockare, burksamlare, suicidala personer och folk som helt enkelt bara vill ta en genväg är några av grupperna som ofta gör sig skyldiga.

Många kryper också under bommarna för att ta sig över spåret innan tåget kommer. Man tror att “lokföraren kommer se mig”, förklarar Göran Holmberg till lokaltidningen.

– Men det man inte tänker på är att föraren får hjärtat i halsgropen och kanske måste tas ur tjänst för att han eller hon känner sig skakade. Sedan blir tåget kanske stående i en timme innan en ny förare är på plats, säger han till Sydöstran.

Den som upptäcker någon som korsar ett tågspår uppmanas att höra av sig till Trafikverket.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysk kärnvapenbåt har öppnat eld i hemlighet

2025 04 28

En rysk kärnvapenubåt har avfyrat en kryssningsrobot.

Händelsen ägde rum under en militärövning i Stilla havet, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Roboten ska ha avfyrats från den atomdrivna ubåten Krasnoyarsk, som kan bestyckas med nukleära ballistiska robotar.

Enligt den ryska militärledningen var det en version av kryssningsroboten Kalibr som testsköts.

– Stillahavsflottans Krasnoyarsk-atomubåt flyttades i hemlighet till det tilldelade området i Stilla havet för att avfyra en Kalibr-kryssningsrobot mot ett kustmål, står det i uttalandet.

– Kryssningsroboten träffade framgångsrikt kustmålet vid testområdet Kura på Kamtjatkahalvön. Avståndet till målet översteg 1 100 kilometer.

Därför har det betydelse

Den ryska flottans verksamhet har fått ökad uppmärksamhet under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Rysslands diktator Vladimir Putin har lovat att stärka flottan med flera atomdrivna ubåtar.

– Det kommer säkerställa Rysslands säkerhet i decennier framöver, har Putin sagt.

Öppnar för vapenvila

Vladimir Putin har inte kommenterat provskjutningen.

Under måndagen har han däremot öppnat för en tillfällig vapenvila i Ukraina.

Putin föreslår en fullständig vapenvila mellan den 8 till 10 maj. Datumen överensstämmer med det ryska 80-årsfirandet av segern mot Nazityskland i ”det stora fosterländska kriget”. Samtliga dagar är helgdagar i Ryssland, rapporterar Reuters.

– Baserat på humanitära överväganden deklarerar den ryska sidan vapenvila under dagarna av 80-årsfirandet av segern – från midnatt den 7-8 maj till midnatt den 10-11 maj, framhåller Kreml i ett uttalande.

Den 9 maj kallas för ”segerdagen” i Ryssland. Då firas segern i andra världskriget med pompa och ståt i flera ryska städer. En tillfällig vapenvila skulle innebära att firandet kan genomföras utan risk för ukrainska attacker.

Ukraina har än så länge inte kommenterat det ryska förslaget.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen