AVSLÖJANDE OM ICA: Helt galet uppger analytiker

2023 04 15

Matjätten Ica har hamnat i blåsväder med anledning av nya uppgifter om livsmedelskedjan.

Uppgifterna avser butikernas lönsamhet och det är analytikern och teknikentreprenören Jens Nylander som ligger bakom att uppgifterna nu framkommit.

Gigantiska utdelningar

– Helt galet, säger Jens Nylander till SvD och syftar på det nya beskedet om Icas ekonomiska resultat.

Han har med hjälp av analysverktyget Ormeo kartlagt Ica-butikerna och fått fram unik information.

En del av Ica-butikerna har till och med fördubblat sin vinstmarginal  från år 2017 till år 2021.

Han har granskat de 1 272 Ica-handlarna och de har delat ut 21 miljarder kronor i vinster sedan 2015.

Slår tillbaka

Det går inte alls i linje med matjättarnas påståenden om att marginalerna är låga menar Nylander som även menar att marginalerna tycks ha ökat under 2022.

Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell har nyligen tillbakavisat uppgifter om att matbutikerna skulle ha ökande marginaler.

– Siffrorna visar att producentpriserna ökat mer än konsumentpriserna – det är inte våra siffror, det är myndigheternas, sa hon till Expressen.

Sämre än grannländerna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har samtidigt pressat matjättarna.

– Många av oss ställer frågan om det finns handlare som passar på att höja priser när det är inflation, betonade finansministern nyligen till SR.

Hon underströk att det inte ser ut likadant gällande matpriserna i Sveriges grannländer.

Ica står för över halva marknaden i Sverige och teknikentreprenören Jens Nylander, Ormeo, riktar hård kritik mot matjätten.

Har granskat även år 2022

Han betonar att Ica framfört uppgifter om att matjätten tjänar mindre 2022 vilket inte tycks stämma enligt Nylander.

Han har hittills granskat 14 Ica-butikers ekonomi för 2022 och bara en av dem har lägre bruttomarginal.

”Icas besked stämmer inte”

Fyra av butikerna som han granskat ägs av handlarna.

– De fyra gick strålande. Flera gjorde stora utdelningar. Ica Supermarket Ljungskile delade exempelvis ut 7,7 miljoner. Att Ica skulle tjäna mindre nu, som de säger, stämmer inte alls med de här butikerna, säger han till SvD.

Icas pressansvariga uppger dock till SvD att det råder väl fungerande konkurrens avseende Ica.

Foto: ICA-Gruppen

Text: Redaktionen


SOS Alarm går ut med viktigt meddelande – gäller hela dagen

2024 04 30

Antalet busringningar till 112 skjuter i höjden på Valborgsmässoafton.

Mellan 18.00 och 04.00 morgonen därpå ökar antalet samtal till 112 som kopplas vidare till polisen med nästan 50 procent jämfört med en vanlig dag, visar statistik från fjolåret.

Det innebär en ökning av vårdärenden med drygt 35 procent och en kraftig arbetsbelastning för nödpersonalen.

Men under Valborg ökar även antalet fel- och busringningar till 112 med hela 45 procent, någonting som kan få livsavgörande konsekvenser.

– Den som är i verklig nöd ska aldrig tveka att ringa oss. Samtidigt är det så att alla som ringer 112 hamnar i samma telefonkö, säger Douglas Norström, ansvarig för press- och samhällskontakter, SOS Alarm, i en kommentar.

– Ett ”oskyldigt” bussamtal eller en fylleringning kan därför i den andra änden försena att någon får livsviktig hjälp. Sett ur den synvinkeln är felringningar av alla de slag både onödiga och allvarliga.

Värsta på hela året

SOS Alarm har haft ansvaret för nödnumret 112 i 50 år.

Valborg är utan tvekan en av de helgdagar som sticker ut allra mest.

– För oss på SOS Alarm och blåljusfamiljen i övrigt är Valborgsmässoafton en av de mest hektiska kvällarna på året, säger Jonas Lind, chef Produktion, SOS Alarm.

– Framför allt kan vi se en markant ökning framåt kvällen och natten där polis och vårdinsatser efterfrågas.

En tredjedel borde inte ha ringts

Över ett helt år hanterar SOS Alarm omkring fyra miljoner samtal. Omkring en tredjedel av dem bedöms vara felringningar som förkastas eftersom de inte borde ha ringts.

Förutom att falsklarm och felringningar innebär ett stresspåslag och en högre arbetsbelastning för operatörerna riskerar även de som verkligen behöver hjälp att hamna i kläm.

Att ringa till SOS Alarm i onödan kan även få rättsliga konsekvenser. För några år sedan dömdes exempelvis en då 37-årig man vid Malmö tingsrätt för att ha falsklarmat vid totalt 33 tillfällen.

– Det är oacceptabelt att tära på samhällets akutverksamhet som den här mannen gjort. Falsklarmning kan innebära en akut fara för liv och hälsa, uppgav Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande efter domen.

Foto: O. Saeed

Text: Redaktionen


Nya villkor för folk som kör över Öresundsbron

2024 04 30

Den som kör ut från eller in i Sverige via Öresundsbron kommer framöver att granskas noggrant.

För första gången någonsin i Sverige kommer kameror av modellen  ANPR (Automatic Number Plate Recognition) att användas för att fotografera och samla in uppgifter om fordon. 

Det meddelar polisen.

– I stället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen, skriver myndigheten om de nya kamerorna.

Stor betydelse för polisen

Enligt polisen kommer kamerorna få stor inverkan på det polisiära arbetet. Fordonsuppgifterna som samlas in ger polisen möjlighet att lägga in bevakning på ett fordon och söka på ett fordon i efterhand.

Håkan Jarborg Eriksson, nationell samordnare för gränsnära brottsbekämpning hos polisens nationella operativa avdelning, Noa, berättar att uppgifterna ska samlas in i brottsbekämpande syfte.

Det nya systemet ska hjälpa polisen  att upptäcka, förebygga och förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

–  Det kan bland annat handla om att vi vill lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats. Det kan också handla om att kunna utesluta att ett intressant fordon har passerat området, säger Håkan Jarborg Eriksson i ett uttalande.

Ny lagstiftning

En ny lagstiftning, som trädde i kraft i augusti 2023, ger polisen utökade befogenheter att använda ANPR-kameror i gränsområden.

Framöver kommer kamerorna att monteras upp på andra platser än Öresundsbron.

– Systemets funktionalitet kommer att utvecklas och successivt utökas också antalet kameror på olika platser i Sverige för att effektivisera polisens brottsbekämpande arbete, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Den nya tekniken kommer inte att ha någon påverkan på trafiken och bilister kommer informeras om kamerabevakningen via skyltar i berört område. Polisen har rätt att behålla fordonsuppgifterna i sex månader, sedan kommer uppgifterna raderas.

Fakta: ANPR-kameror

- Polisens ANPR-system hanterar insamlad fordonsinformation. Fordonsinformationen samlas in via så kallade ANPR-kameror. Istället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen. Inga foton tas i syfte att identifiera individer i fordonet. Trots det kommer bilden av fordonet att behandlas enligt polisens riktlinjer för allmän kamerabevakning som inkluderar kortare lagringstid och maskering.

- Genom dessa kameror kan polisen samla in fordonsinformation och fordonsrörelser i syfte att upptäcka, förebygga, förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden. Det kan handla om att lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats.

- Att registrera en bevakning på ett registreringsnummer och att utföra en sökning, kräver att ett polisiärt ärende finns som anges vid registrering eller sökning.

- Implementeringen av förmågan att använda fordonsinformation och fordonsrörelser i brottsbekämpande syfte drivs via ANPR-projektet som är EU-finansierat genom Fonden för inre säkerhet (ISF). Fonden ger ekonomiskt stöd till aktiviteter som ska bidra till en hög säkerhetsnivå inom EU. 

Källa: Polisen

Foto: Johan Nilsson Øresundsbron

Text: Redaktionen