Sverige nästan värst drabbat i världen av hudcancer pga solning

2021 06 30

Svenskar som visas för mycket i solen bidrar nu till att Sverige är på väg att närma sig Australien och Nya Zeeland som är världens mest drabbade länder av hudcancer.

Totalt drabbas Sverige av omkring 60 000 hudcancerfall årligen och 500 svenskar dör i sjukdomen konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten som klargör att den främsta orsaken till att hudcancer utvecklas är att man vistas för mycket i solen.

⛔ Australiens män drabbas av 40 nya fall av hudcancer per 100 000 invånare per år och motsvarande tal för Australiens kvinnor är cirka 30 nya fall, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

⛔ Sverige drabbas av cirka 30 nya fall per år för män och cirka 30 nya fall per år för kvinnor, per 100 000 invånare, och det har pågått en tydlig ökning ända sedan 1950-talet, uppger Vetenskapsradion.

– Även om människor säger att de vill minska sin solning nu så fortsätter hudcancerfallen öka eftersom det kan ta decennier för hudcancer att utvecklas. En solbrun hud är fortfarande det rådande skönhetsidealet, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor tillika professor på Karolinska Institutet.

När du grillar

Australien och Nya Zeeland är bäst i världen på förbyggande insatser mot hudcancer och Sverige bör ta efter anser UV-rådet i Strålsäkerhetsmyndighetens nya rapport.

– Länderna är framförallt duktiga på att informera om vardagsexponeringen, när du reser till och från jobbet, grillar i trädgården och gör andra hushållssysslor utomhus. Sverige bör göra på liknande sätt utifrån svenska förutsättningar anpassat till flera riskgrupper som äldre och barn, anser Yvonne Brandberg.

Akademiker i fara

– Solen hämmar immunsystemet och hämmar vi immunsystemet släpper vi kanske också upp en cancer som är på väg, som annars hållit sig lugn. De som har bäst tillfällen till att resa och exponeras i solen, som akademiska yrkesgrupper, har större risk än de vi klassiskt sett skulle se som utomhusarbetare, säger Jan Lapins, hudcancerexpert vid Karolinska institutet, till SR.

Han betonar att det är viktigt att undvika alla former av onödigt solande för även om man inte bränner sig skadas huden. Läs rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten här.

ANALYS

Det är så enkelt och så viktigt – skydda dig från solen! Hudcancer är en väldigt obehaglig och otäck sjukdom att drabbas av. Det är absolut inte värt att vistas oskyddad i solen jämfört med hur hemskt det är att få cancer 20 år senare. Tänk efter och sköt om dig. Säg även till nära och kära som inte läst om detta och som kanske inte tänker sig för.

Foto: M. Serafinowicz

[yop_poll id="288"]

Varning utfärdas till Swish-användare

2025 05 12

Swish-användare får nya bedrägeri-sms.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Nu utfärdas en varning till Swish-användare.

Meddelanden dyker upp från en avsändare under namnet “Tryggkund” som uppmanar till att uppdatera Swish genom att klicka på en länk.

Det rör sig dock om bedrägeriförsök – och den som får den här typen av sms bör iaktta stor försiktighet och inte följa några uppmaningar eller klicka på länkar, rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder meddelandet som skickas ut från avsändaren “Tryggkund”:

– Glöm inte att uppdatera din Swish. För att kunna fortsätta använda Swish inom Sverige och Norden, besök (infogad länk).

Länken i fråga leder till “Tryggkunds” sida, där bedragarna sedan försöker komma över det tilltänkta offrets känsliga uppgifter för att lura personen på pengar.

Anmäl, radera

Den som får den här typen av meddelande bör alltså anmäla det direkt.

Om man följt uppmaningar gör man rätt i att direkt ta kontakt med banken och polisen, annars ska meddelandet raderas eller anmälas, och inga uppmaningar ska följas.

Swish varnar

Swish förklarar via sin webbsida att de inte skickar ut några meddelanden av den här sorten.

– Det förekommer bedrägerier i form av mejl och sms där avsändaren utger sig för att vara Swish, förklarar Swish.

– Vi på Swish kontaktar aldrig våra användare via sms, mejl eller telefon. Var vaksamma och klicka aldrig på några länkar. Anmäl händelsen om du har blivit utsatt och kontakta din bank vid frågor.

Kan rapporteras

Bedrägerier är alltjämt ett omfattande problem i Sverige.

Swedbank förklarar att det finns ett nummer som falska sms kan anmälas till.

– Visste du att du kan rapportera fejk-sms? Du gör det genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer, meddelar banken.

– Hjälp dem stoppa bedragarna och att sms:et inte sänds till fler personer.

Bedragarna kommer hela tiden på nya metoder – och privatpersoner gör rätt i att iaktta stor försiktighet vad gäller sms, mejl och samtal från okänd eller suspekt avsändare.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Jätteproblem för Ica-butik – hundratals anmälningar

2025 05 11

En Ica-butik har fått betydande problem med kriminalitet.

Otryggheten i svensk handel ligger på en problematisk nivå.

Butiken Ica Kvantum i Märsta är en av många som har känt av utmaningarna under den senaste tiden.

Politiker har besökt butiken för att diskutera problemen, rapporterar lokaltidningen Märsta.nu.

Hundratals anmälningar

Kriminaliteten kring butiken är mycket besvärande, och enligt butikens ledning har så många som 300 polisanmälningar gjorts bara under det senaste året.

Få anmälningar har dock lett till rättsliga åtgärder.

Tidigare i maj var Liberalernas rättspolitiske talesperson Martin Melin samt kommunpolitikerna Pernilla Bergqvist och Lars Naur på plats för ett trygghetsmöte.

Där diskuterades bland annat den organiserade brottsligheten, hot mot personal och ungdomar som stjäl.

“Måste sätta gränser”

Pernilla Bergqvist sade så här i samband med mötet:

– När en tioåring snattar första gången måste samhället sätta gränser direkt. Det räcker inte att vänta tills det är för sent.

Liberalerna har meddelat att man ska komma med konkreta förslag för att bidra med lösningar till den utmanande situationen.

Bredare problem

Svensk Handels Trygghetsbarometer för 2024 visar att handelns brottsutsatthet ökar till nivåer som “tidigare aldrig skådats”. 

Brottsutsattheten för detaljhandeln nådde under 2024 rekordnivåer.

Säkerhetsindex, som sammanfattar andelen butiker som utsatts för stöld, inbrott, hot eller våld, uppgick för hela landet till hela 46 procent – den högsta siffran på årsbasis sedan mätningarna inleddes 2018.

“Alarmerande”

Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelver kommenterar.

– Det är en alarmerande utveckling, men vi kan tyvärr inte säga att vi är förvånade. Vi tar dagligen emot vittnesmål från våra medlemmar som menar på att läget är akut, säger hon.

– Nästan hälften av butikerna har under året drabbats av stöld eller hot. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, och i slutändan är det samhället som står som förlorare.

Foto: Ica

Text: Redaktionen