Regeringen går fram med kritiserat förslag

2023 04 05

Regeringen och SD föreslår att det ska bli möjligt för polisen att avlyssna icke brottsmisstänkta.

Det uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff tillsammans med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), Katja Nyberg, SD:s talesperson i polisfrågor, och Torsten Elofsson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson.

– Vi ska presentera den lagrådsremiss som regeringen beslutat om i dag, att tillföra de brottsbekämpande myndigheterna viktiga verktyg. Det vill säga möjligheten att utöka användningen av hemliga tvångsmedel, säger Gunnar Strömmer enligt TV4 Nyheterna.

Skyndar på lagändring

Regeringen och SD kommer att lägga fram ett förslag om preventiva tvångsmedel. Förslaget skickas nu till lagrådet för granskning.

Justitieminister Strömmer betonar att avsikten är att ”skynda på” processen, så att polisen ska kunna använda sig av de nya direktiven redan under hösten.

– Vi vill att hemliga tvångsmedel ska få användas utan en konkret brottsmisstanke, innan förundersökning är inledd, och i flera typer av fall, förklarar Strömmer på pressträffen.

Nödvändig åtgärd enligt SD

SD:s Katja Nyberg anser att det nya förslaget är en nödvändig åtgärd för att komma till bukt med den grova brottsligheten.

– Polismyndigheten behöver kunna avlyssna de ledande aktörerna utan att det krävs en specifik brottsmisstanke, säger hon på pressträffen enligt Aftonbladet.

Dömer ut förslaget

Kriminologen Leif GW Persson har tidigare kritiserat förslaget om hemlig tvångsavlyssning.

– Konkret handlar det om att man ska kunna ägna sig åt elektronisk avlyssning utan brottsmisstanke – en ganska långtgående framflyttning av nuvarande position. Baksidan av detta är att det innebär stora risker och inskränkningar i rättssäkerheten, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon

Stora risker

Kriminologen konstaterar att en fördel med förslaget är att polisen får ett bättre utredningsläge och ”eventuellt kan komma in tidigare i ett ärende och jobba förebyggande innan det händer något".

Men GW pekar framför allt på riskerna. 

– Haken är att när man börjar lyssnar på en person, då har han en mängd kontakter med personer som kan hamna i samma sits. Jag brukar säga så här: En bra formel är att om man är ute efter en specifik person då hamnar tio andra i samma smet och hos många av dem saknas lagligt stöd för att avlyssna. Det är haken och där uppstår rättsosäkerheten.

Vidare hävdar kriminologen att utökad avlyssning endast kommer att ge ”en marginell vinst”.

Foto: Regeringskansliet 
 
Text: Redaktionen

Allvarligt sjukdomslarm från turistort – populär bland svenskar

2025 06 22

Ett allvarligt sjukdomslarm kommer från en av Europas mest populära turistorter.

En brittisk turist har blivit allvarligt sjuk på den grekiska ön Kreta, som är en mycket populär turistdestination, även bland svenska resenärer.

Den brittiska kvinnan Donna Jobling, 57, har drabbats av legionärssjuka på turistorten och försatts i koma.

Samtidigt visar tester en alarmerande ökning av Legionella-bakterier på ön.

Blev allvarligt sjuk

Donna Jobling åkte på en ”all inclusive”-resa till Kreta tillsammans med sin man och två vänner, rapporterar The Sun.

Men under semestern blev hon sjuk – och efter några dagar blev hennes tillstånd allt allvarligare. Jobling hade andra hälsoproblem sedan tidigare, och hade nu smittats av legionärssjuka. Hon lades in på sjukhus och har försatts i koma.

– Vi är alla förkrossade och utom oss. Vi har fått höra att det är osäkert om hon kommer att överleva. Vi ber alla för henne. Hon är stabil men under ständig uppsikt, säger Donna Joblings systerdotter till tidningen.

Legionärssjuka, som den brittiska kvinnan har drabbats av, är en allvarlig sjukdom som man smittas av genom att andas in Legionellabakterier, som finns i vattendroppar. Det kan smitta till exempel genom luftkonditioneringen eller när man duschar eller badar i pool. Sjukdomen kan bland annat leda till en allvarlig lunginflammation.

Alarmerande ökning av bakterien

Efter sjukdomsfallet har det kommit larm om en stor ökning av Legionellabakterier på Kreta.

Europeiska centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar har utfärdat ett nödlarm på ön. Hotell uppmanas att vara vaksamma när det gäller att behandla och hantera sina vattensystem.

Tester runt om på Kreta har visat en alarmerande ökning av Legionellabakterien, enligt tidningen.

Även Greklands hälsoministerium har skickat ut varningar på ön.

Foto: T. Zachwieja

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Stort misslyckande för Putin – förvirring i Kreml

2025 06 22

Förvirring råder i Kreml.

Situationen i Mellanöstern har skapat förvirring i Ryssland.

Putinregimen har misslyckats med att förutse utvecklingen, och lyckas heller inte utöva något inflytande över konflikten.

När USA nu har bombat Iran blir Putins misslyckande ännu tydligare.

Gjorde felbedömningar

Redan innan nattens amerikanska bombattacker mot Iran stod det klart att Kreml har svårt att hantera situationen i Mellanöstern.

Ryssland är allierade med Iran, men lyckades inte förutse kriget mellan Israel och Iran och har gjort ett flertal felbedömningar, rapporterar The Moscow Times.

Kreml trodde att Trump skulle sätta stopp för Israels planer på att attackera Iran.

– Vi trodde på Trumps okonventionella beteende och hans önskan att bevara sin image som fredsmäklare, säger en tidigare högt uppsatt tjänsteman i Kreml som har insyn i situationen.

– Vi förväntade oss att han skulle kunna välja tillfälliga arrangemang som skulle göra det möjligt för Iran att rädda ansiktet utan ett fullständigt förbud mot urananrikning. Och att han skulle försöka förhindra en israelisk attack, säger källan.

Men istället för att förhindra israeliska attacker har Trump nu själv attackerat Iran.

Flera som tidningen har pratat om vittnar om förvirring i Kreml som innebär ett misslyckande för Putin att påverka läget i Mellanöstern.

Bedömdes som ”väldigt osannolikt”

En före detta rysk diplomat är kritisk och menar att Kreml har feltolkat utvecklingen i Mellanöstern.

– Israel avvecklade successivt fientliga styrkor i grannländerna, sedan föll regimen i Damaskus och de [Israel] tog Golanhöjderna. Det var tydligt att Iran stod på tur, säger diplomaten till tidningen.

Istället har Kreml trott att läget var relativt stabilt för Irans regim, menar diplomaten.

Källor nära Rysslands utrikesministerium vittnar om att en attack ansågs vara ”väldigt osannolik”.

Putins Ryssland har med andra ord misslyckats med att bedöma situationen i Mellanöstern, och tycks även ha svårt att påverka den, enligt tidningen. Den högsta prioriteten var att hålla USA utanför konflikten, men även på den punkten har Ryssland misslyckats.

Det bedöms också som osannolikt att Putin kommer att vidta några större åtgärder för att hjälpa sin allierade, Iran.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen