Mitt i invasionen – tilldelas ledande roll i världen

2023 03 31

Det låter nästan som om det vore ett illa valt aprilskämt.

Men imorgon, lördagen den 1 april, tar Ryssland över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, vars huvudsakliga syfte bland annat är att verka för fred i världen.

Övergången sker mitt under brinnande invasion av grannlandet Ukraina där rapporter om brutala krigsbrott avlöser varandra.

Skiftar ordförandeskapet

Men att Ryssland blir ordförande i säkerhetsrådet har sin förklaring.

Det beror på att regelverket i FN är uppbyggt som så att ordförandeskapet växlar mellan medlemmarna i alfabetisk ordning. Varje medlem har ordförandeskapet i en månad i taget.

Nu är det alltså åter Rysslands tur i ordningen. Senast man hade posten var i februari 2022 – samma månad som diktatorn Vladimir Putin beordrade sina trupper över gränsen och inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

"Väldigt stötande"

Ryssland är dessutom en av rådets permanenta medlemmar. Enligt stadgarna har man ett särskilt ansvar att värna om fred och säkerhet.

Här har vi en stat som gjort motsatsen till detta. Att den staten nu blir ordförande i säkerhetsrådet är en utveckling som kan tyckas väldigt stötande, säger folkrättsexperten Ove Bring till Dagens Nyheter.

"Kan styra dagordningen"

Ordförandeskapet är till stor del dock enbart en formalitet och har liten effekt i praktiken.

Men det är inte heller helt utan betydelse.

– Visst kan de i viss mån styra vilka frågor som tas upp på dagordningen och ordningsföljden av frågor och när man kallar till möten. Men ordföranden är förpliktigad att låta alla som vill säga vad de har på hjärtat, säger Ove Bring.

Den som kan personifiera Rysslands ledarskap i säkerhetsrådet skulle mycket väl kunna bli FN-ambassadören Vasilij Nebenzia.

Mannen som kanske mest gjort sig känd för att han var den som avbröt en tyst minut för de ukrainska offren som hölls i säkerhetsrådet i samband med årsdagen av invasionen.

Massivt motstånd

Ryssland, och i synnerhet dess pågående krig i Ukraina, möter ett massivt motstånd i FN.

I en omröstning för en dryg månad sedan röstade 141 av 180 länder ja till en resolution om att Ryssland ska dra tillbaka sina trupper omgående.

Enbart sju länder röstade nej. Förutom Ryssland fanns länder som exempelvis Belarus, Nordkorea och Syrien på listan.

Permanent medlem och vetorätt

Samtidigt är Ryssland permanent medlem i säkerhetsrådet. Likt USA, Kina, Frankrike och Storbritannien har man dessutom vetorätt, vilket i praktiken omöjliggör diskussioner om Ukrainakriget, än mindre en lösning.

– Vetorätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolutionsförslag kommer resolutionen inte antas, oavsett hur många av de resterande medlemmarna som röstar för förslaget, framhåller FN på sin hemsida.

Använt flest gånger

Ryssland är också det land som använt vetorätten flest gånger. 

Sedan 1946 har totalt 288 veton slängts in. Av dessa har 119 stycken kommit från dåvarande Sovjetunionen. Sedan 1991 har Ryssland lagt 22 veton.

Bland annat i frågor om Ukraina.

Uteslöts förra året

Att Ryssland borde fråntas sin roll som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har krävts av flera aktörer, inte minst Ukraina.

Man har dock uteslutits ur rådet för mänskliga rättigheter, vilket skedde redan för ett år sedan.

En omröstning resulterade i att 93 länder röstade för att utesluta Ryssland. 24 röstade emot och 58 avstod från att rösta.

– Krigsförbrytare har inget att göra i FN-organ som ska skydda mänskliga rättigheter, twittrade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter voteringen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Experter varnar motionärer – populär motionsform inte tillräcklig

2024 05 05

En populär motionsform anses inte vara tillräcklig för våra behov.

På senare år har många forskare och experter lyft fram fördelarna med en väldigt enkel och basal motionsform: Att gå.

Regelbundna promenader gör väldigt stor nytta för människors hälsa, på den punkten är forskarna överens.

Ändå finns det experter som oroar sig över trenden att raska promenader allt mer lyfts fram som en tillräcklig och fullgod motionsform.

– Vissa experter inom hälso- och fitnessområdet hävdar att även om promenader verkligen är bra för din hälsa och kondition, är det inte riktigt högkvalitativ träning, rapporterar CNN.

Promenader nyttiga

Det råder förvisso inga tvivel om att raska promenader är bra för hälsan.

– Att ta minst 2 300 steg per dag minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom, enligt en studie publicerad i 2023 års upplaga av European Journal of Preventive Cardiology, uppger kanalen.

Men om man verkligen vill hålla sig i god form och måna om sin hälsa, räcker det inte att gå promenader, enligt flera experter.

Hektiska liv

Anledningen är att kroppen behöver röra på sig och tränas på många olika sätt för att vi verkligen ska må bra och vara i god form.

– Att gå är bra, men det är bara en ”enkelriktad” rörelseform, och våra kroppar behöver mer för att vara funktionellt vältränade, säger Dr. Carl Cirino, en idrottsmedicinsk kirurg vid HSS Orthopaedics i Connecticut, enligt kanalen.

Andra experter menar att vi idag har blivit så stillasittande att en promenad framstår som ”träning”, när det i själva verket bara rör sig om en väldigt grundläggande och livsnödvändig rörelseform.

– Våra liv har blivit så hektiska – vi pendlar, sitter hela dagen och är sedan utmattade på nätterna – att en kort promenad får dig att känna att du har gjort en stor, exponentiell sak, säger Melissa Boyd, personlig tränare på Tempo, till kanalen.

Tre sorters rörelse

Många tror emellertid att promenader är tillräcklig träning, vilket bland annat beror på trender som lyfts fram i sociala medier, menar hon.

Enligt Melissa Boyd behöver kroppen tre typer av rörelse:

För det första vardaglig rörelse såsom promenader. För det andra atletisk rörelse som förbättrar din motion, exempelvis någon sport. För det tredje ”social rörelse”, någonting som man gör med andra, till exempel att dansa eller spela volleyboll.

– Det är viktigt att tänka på rörelse i dessa olika kategorier, eftersom det har blivit normaliserat att inte röra sig under dagen, säger Melissa Boyd.

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen