JUST NU: Kravet på Sanna Marin – lär dig svenska
2023 03 27
Till skillnad från flera tidigare finländska statsministrar talar Sanna Marin inte svenska.
Något som hon själv har beskrivit som besvärligt.
– Jag har många fina erfarenheter. Med tanke på min ställning har det varit problematiskt att jag inte kan svenska så bra som jag skulle önska. Då hade jag kunnat tala svenska i den här intervjun också, förstås önskar jag att det vore möjligt men det går inte, sa Sanna Marin till Svenska Yle i början av februari.
Regeringskollegans uppmaning
Anna-Maja Henriksson, partiledare för Svenska Folkpartiet, SFP, och justitieminister i Sanna Marins regering, anser att statsministern så snabbt som möjligt bör lära sig svenska.
– Det är klart att det underlättar, oberoende av vilken ministerpost man sitter på, att man talar och kan förstå svenska. Men det är hennes sak att röja utrymme i sin kalender för att i framtiden fördjupa sina kunskaper i svenska, säger hon till Svenska Yle.
Tvåspråkighet
SFP har länge arbetat för att svenskan ska ha en central roll i Finland.
Att det ska råda tvåspråkighet i landet ser Anna-Maja Henriksson som en självklarhet.
Statsministerns oförmåga att prata svenska beskriver hon som problematiskt.
– Jag tror att hon själv lider av det mest. I Finland har vi två nationalspråk och det är till fördel om statsministern kan svenska, säger Anna-Maja Henriksson till Svenska Yle.
Finland och svenskan
De officiella språken, det vill säga nationalspråken i Finland är finska och svenska.
Det största språket är finskan.
Finländare som talar svenska bor främst i landskapen längs kusten, men även i de största städerna i inlandet finns en svenskspråkig minoritet. I Finland finns både kommuner med finska och kommuner med svenska som minoritetsspråk.
– Var och en har rätt att använda finska eller svenska i sina kontakter med statliga myndigheter och tvåspråkiga kommunala myndigheter. Alla myndigheter ska dessutom se till att var och en har möjlighet att bli hörd på sitt eget språk, finska eller svenska, skriver det finska justitiedepartementet på sin hemsida.
Departementet betonar att språken ska behandlas lika.
– Bestämmelsen om de grundläggande språkliga rättigheterna kompletteras av flera andra bestämmelser i grundlagen. Tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna är ofta en förutsättning för att andra grundläggande fri- och rättigheter, såsom rätten till rättsskydd och inflytande samt de kulturella och sociala rättigheterna ska kunna förverkligas.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen