SD-toppar polisanmäls

2023 03 21

Toppolitikerna Linnéa Vinge samt Henrik Vinge polisanmäls av en tidigare partikamrat.

Anklagelserna handlar om förtal och falsk angivelse och riktas från Mari Malm, före detta tredjenamn på Stockholms regionlista, avslöjar Aftonbladet.

Mari Malm uteslöts ur partiet strax före valet och vill nu att polisen utreder om brott har begåtts i samband med händelsen.

"Rena lögner"

I ett brev till polisen skriver Mari Malm att hon anklagats för att ha stulit en drönare och dokument från partiets kansli samt hotat en styrelseledamot.

Hon förnekar detta och skriver att hon även nekas ta del av underlaget för anklagelserna, som däremot ska ha nått ut brett bland andra medlemmar i SD, skriver Aftonbladet.

– Om det hade varit så att jag hade gjort något fel hade det väl varit okej, men när det bara är rena lögner blir man smått irriterad, säger Mari Malm till tidningen.

Drivande i uteslutningen

Enligt Malms polisanmälan var Linnéa Vinge samt Henrik Vinge, vice gruppledare för SD i Stockholms stadshus respektive vice partiledare bakom Jimmie Åkesson, drivande i uteslutningen.

Även Göran Ek, tvåa på regionlistan, uteslöts ur partiet ungefär samtidigt som Mari Malm.

– Aftonbladet har utan framgång sökt Henrik och Linnéa Vinge för en kommentar, framhåller tidningen.

Ville inte avslöja anledning

Det var den 6 september, fem dagar före valet, som Mari Malm och Göran Ek fick ta emot beskedet om att deras namn skulle vara ovalbara i regionvalet.

Samtidigt inleddes ärenden om uteslutning, utan att SD ville tala om vad saken gällde.

– Vi kan bekräfta att det finns pågående medlemsärenden rörande dessa individer och att de är avstängda och ej valbara i avvaktan på beslut, framhöll Martin Kinnunen (SD), ledamot i partiets medlemsutskott, till Expressen.

Förnekade anklagelser

Redan då reagerade Mari Malm med bestörtning.

– Det är ju grova anklagelser. Men det är inte sant, sade Mari Malm och menade att SD:s partiledning i Stockholm sysslade med “maktmissbruk”.

– Det är helt befängda saker. Man har hittat på och förfalskat sanningen, tillade Göran Ek, som anklagade partiet för att använda sig av svepskäl.

Foto: A. Bórquez resp Sveriges Riksdag (Henrik Vinge)

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen