Forskare varnar – har återupplivat ”zombievirus”
2023 03 10
Temperaturerna stiger runt jordens norra polcirkel.
I Arktis har permafrosten redan börjat smälta i ett allt varmare klimat.
Permafrosten – ett fruset lager av jord under marken – döljer många hemligheter.
Och i takt med att den smälter väcks de åter till liv.
Forskare varnar för att virus, som legat vilande i tiotusentals år, kan få spridning och i ett värsta scenario äventyra människors hälsa.
– Det händer mycket med permafrosten som är oroande. Det visar verkligen varför det är superviktigt att vi håller så mycket som möjligt av permafrosten frusen, säger klimatforskaren Kimberley Miner till CNN.
Upptäcker ”zombievirus”
Jean-Michel Claverie – som forskar i medicin och genetik vid Aix-Marseille University School of Medicine i Marseille, Frankrike – har inlett ett omfattande projekt för att klargöra vilka virus som döljer sig i marken och som fortfarande är smittsamma.
Han letar efter vad han beskriver som ”zombievirus” och han har hittat flera stycken.
År 2014 lyckades han återuppliva ett virus som inte varit smittsamt på över 30 000 år.
Claverie har för säkerhetens skull endast återupplivat virus som inte drabbar djur och människor, utan endast encelliga amöbor.
Men att sådana virus fortfarande är smittsamma efter så lång tid tyder på ett potentiellt större problem, understryker forskaren.
Claverie hävdar att hans forskning visar att gamla virus – som även smittar människor – riskerar att väckas till liv. Enligt forskaren kan flera av dessa virus potentiellt utgöra ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan.
– Vi ser dessa amöba-infekterande virus som surrogat för alla andra möjliga virus som kan finnas i permafrosten. Det finns spår av många, många, många andra virus, säger Claverie till CNN och tillägger:
– Om amöbavirusen fortfarande är vid liv, så finns det ingen anledning till varför de andra virusen inte fortfarande skulle vara vid liv och utgöra en fara. Risken kommer definitivt att öka i samband med global uppvärmning.
Glesbefolkat
Arktis är i dag relativt isolerat från omvärlden. Området är endast hem för 3,6 miljoner människor.
Den låga populationen innebär att risken för mänsklig exponering för forntida virus är låg, vilket Claverie håller med om.
Samtidigt påpekar forskaren att allt fler människor kommer att befolka Arktis i ”kölvattnet av nya industriella satsningar”.
Kräver bättre övervakning
Birgitta Evengård, senior professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, forskar om klimatförändringarnas hälsoeffekter.
Hon anser att det krävs en större övervakning och fler resurser för att identifiera risker för potentiella virusutbrott vid upptining av permafrost.
Samtidigt varnar hon för ett ”alarmistiskt tillvägagångsätt”.
– Det är korrekt att ha respekt för situationen och vara proaktiv och inte bara reaktiv. Sättet att bekämpa rädsla är att ha kunskap, säger hon till CNN.
Foto: D. Jensen
Text: Redaktionen