VASALOPPET: Hot om aktion uppmärksammas

2023 03 05

Idag, söndag, startar det klassiska Vasaloppet.

Tävlingen, som har en speciell plats i hjärtat hos många i svenska folket, är en nio mil lång skidtävling för såväl elitåkare som vanliga motionärer.

Längdåkarna startar i Berga By i Sälen och går i mål i Mora. Tävlingen har funnits i drygt 100 år och är varje år en stor folkfest. 

Men i år hotas arrangemanget av sabotage. 

Uppmärksammat på Twitter 

Det är på sociala medier som hotet uppmärksammas.

I Twitterflödet skildrar mängder med människor hur de följer loppet framför tv:n, ofta med frukost och kaffe på soffbordet. 

– Vasaloppet, fantastisk tv och markerar slutet på vintern och början på våren, skriver till exempel en användare. 

"Vasaloppet hotas" 

Men det är inte bara hejarop och morgonmys som lyfts fram i flödet. Flera användare har nu uppmärksammat hur miljöaktivistgruppen Greenpeace hotar att förstöra loppet med någon form av sabotage. 

– Vasaloppet för herrarna hotas. Klimataktivister från Greenpeace kritiserar tävlingens samarbete med oljebolaget Preem – och hintar om eventuella aktioner under loppets gång, twittrar användaren Albin Hellström med ett tusental följare, och hänvisar till en artikel i Aftonbladet.

Blandade åsikter 

Albin Hellström är inte ensam om att ha fått nys om nyheten. 

– Vasaloppet pågår för fullt. Minusgrader och gott om snö. Vasaloppet oroas över att  miljöterrorister skall sabotera tävlingen, twittrar en annan upprörd användare.

Miljöorganisationen får dock även stöd. 

– Svårt att inte hålla med Greenpeace här. Så stark ansiktsätarleopardpartietaura över Vasaloppets samarbete med Preem, framhåller opinionskontot “Fruktansvärda fel på regnet” med nästan 10 000 följare.

"Använder greenwashing"

På sin hemsida skriver Greenpeace att Vasaloppet används för greenwashing och anklagar oljebolaget Preem för att ljuga om att bidra till ett arbete som gynnar klimatet.

– Sanningen är att deras produkter i allra högsta grad bidrar till den globala uppvärmning som direkt hotar Vasaloppets överlevnad, framhåller organisationen.

Snön smälter: "Måste få ett slut"

Greenpeace menar att utsläppen från Preem alltså bidrar till att den snö som Vasaloppet är beroende av riskerar att försvinna,. då snötäcket på norra halvklotet minskar.

– Mitt i en brinnande klimatkris. Detta måste få ett slut, uttrycker organisationen.

På sin hemsida har man satt upp ett mål om att få in 50 000 underskrifter för att tvinga Preem att lämna Vasaloppet.

Över 15 000 deltagare

Miljoner människor över hela världen följer Vasaloppet på tv varje år. 

I deltar 15 800 deltagare. 

Den genomsnittliga sluttiden för samtliga som deltagit i tävlingen sedan 1922 är knappt åtta timmar.

Arkivfoto: Vasaloppet

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen


Stort larm om Hedin Bil

2024 09 06

Hedin Bil, Sveriges största återförsäljare av nya bilar, har hamnat i blåsväder.

Koncernen har fakturerat kunder för olika kostnader i samband med återlämning av leasade bilar, vilket strider mot privatleasingavtalet.

Det avslöjar Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, i en färsk granskning.

Enligt granskningen har Hedin Bil bland annat fakturerat kunder för åtgärdande av tekniska brister, trots att dessa borde täckas av garantin. 

– Hedin Bil menar att kunderna som har privatleasat ska hållas ansvariga för skadorna, trots att avtalet inte anger något om ett sådant ansvar från hyrestagarens sida annat än att lämna bilen på service enligt det förbestämda intervallet, skriver M Sverige.

”Helt i strid med avtalet”

Vid återlämning av en leasad bil kan hyresgivaren kräva att kunden ska betala för onormalt slitage, eftersom det i avtalet anges att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren”. Hedin Bil är dock återförsäljare och har kommit med egna krav på betalning.

Helt i strid med avtalet, enligt M Sverige.

– Hedin Bil saknar stöd enligt avtal att fakturera kunden, men har helt enkelt struntat i det och gjort det ändå. Först efter omfattande dialog med våra rådgivare har fakturan krediterats. Det är jobbigt för den som privatleasar att kämpa emot, man förutsätter att företagen följer villkoren man själva bestämt ska gälla, men så är det inte alltid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

– Vid privatleasing gäller i princip bara avtalet och alla parter måste följa det. Trots att man enligt avtalet inte får göra det, har vi fått rapporter om återförsäljare som fakturerar kunden för vad man menar är slitage.

Först efter M Sveriges granskning har Hedin Bil ändrat sig.

– Det är vårt intryck att återförsäljare i Hedin-gruppen verkar vilja ställa i ordning bilen inför kommande försäljning på leasingtagarens bekostnad, det är den typen av ärenden vi möter i vår rådgivning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Klaga först

Efter avslöjandet går M Sverige ut med flera uppmaningar till personer som leasar sin bil.

– Vet man med sig att man tvingats betala direkt till återförsäljaren när man lämnade sin leasingbil ska man dubbelkolla sitt avtal. Om det står att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren” vid återlämningen, och inte återförsäljaren, har man blivit lurad, framhåller organisationen.

M Sverige uppmanar bilister att vidta följande åtgärder i en sådan situation:

  • Klaga först till företaget som du har betalat till.
  • Får du inte gehör för ditt klagomål – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
  • Till ARN kan du anmäla om kostnaderna eller det onormala slitaget är oskäligt eller felaktigt.

Foto: Holger.Ellgaard

Text: Redaktionen