Expert varnar mobilanvändare: ”Märks när man blir äldre”

2023 02 27

När mobilen varnar för hög volym måste du ta varningen på allvar.

Det menar Zebastian Alsbjer-Aronson, audionom på hörselkliniken Eartech, som flaggar för att användare annars riskerar permanenta skador på hörseln, rapporterar SVT.

– Det kanske inte märks av nu men det kommer när man blir äldre. Jag brukar jämföra det med en förslitningsskada som sakta försämrar hörseln, säger han.

Telefonen varnar

När Iphone upplever att du har överskridit den rekommenderade volymen i dina hörlurar brukar följande varning dyka upp på displayen.

– Volymen bör sänkas – baserat på din användning av hörlurar de senaste sju dagarna har du överskridit den rekommenderade gränsen för ljudexponering.

Ignorera inte varningen

Och varningen bör inte ignoreras.

Ett internationellt forskarteam på South Carolinas universitet i USA har tidigare studerat 19 000 unga människors musikvanor.

Slutsatsen var att minst en miljard människor mellan 12-34 år i hela världen riskerar hörselnedsättning längre fram i livet, rapporterade The Guardian i höstas.

Bland annat på grund av buller och hörlursanvändning – någonting som kallas för “osäkert lyssnande”.

– Återkommande eller till och med enstaka fall av osäkert lyssnande kan orsaka fysiologiska skador på hörselsystemet och uppträda som övergående eller permanent tinnitus och förändringar i hörseln, säger en av forskarna.

"Lång tid av exponering"

Efter att studien lagts fram underströk forskarna ett “akut behov” av en policy som ska säkra hälsosamma lyssningsvanor i hela världen.

De får nu medhåll av Zebastian Alsbjer-Aronson.

– Hörlurarna har ju lett till att vi kan lyssna på sådant vi gillar mycket oftare, på väg till jobbet, på promenaden och hemma i soffan. Det blir en mycket längre tid som vi exponeras för höga ljudnivåer, säger audionomen till SVT.

Unga särskilt utsatta

Till och med Världshälsoorganisationen, WHO, oroas över utvecklingen.

Enligt organisationen lider mer än 430 miljoner människor i alla åldrar världen över av nedsatt hörsel.

– Unga människor är särskilt utsatta på grund av deras användning av personliga lyssningsapparater som smartphones, hörlurar och öronsnäckor och på grund av att de besöker högljudda musikställen, skriver The Guardian.

Foto: R. Kemy

Text: Redaktionen


1,2 miljoner svenskar tar samma medicin – Läkaren: ”Mer skada än nytta”

2024 05 03

Totalt hämtade 1,2 miljoner svenskar ut antidepressiva läkemedel under 2023.

Siffran innebär att förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat varje år de senaste 15 åren, enligt Socialstyrelsens statistik över läkemedel.

– Användandet var högst i åldersgruppen 75 år och äldre där 23 procent fick denna typ av läkemedel. Den största ökningen de senaste fem åren gäller dock barn och unga. Andel flickor i åldern 10–14 år som fått ett antidepressivt läkemedel förskrivet ökade från 1,2 procent 2019 till 2,0 procent 2023. För pojkar i samma ålder var motsvarande ökning från 1,0 procent 2019 till 1,4 procent 2023, framhåller myndigheten.

Läkaren: Många kan inte sluta

Läkaren André Marx, som har personlig erfarenhet av antidepressiva läkemedel, anser att den höga siffran är oroväckande. Tillsammans med kollegor drev han nyligen Sveriges enda offentligt finansierade nedtrappningsmottagning för psykofarmaka. 

Enligt André Marx har många svenskar fastnat i ett långvarigt bruk av antidepressiva läkemedel.

– Fler nya användare tillkommer än de som lyckas sluta. Vi har därför ett växande samhällsproblem med människor som inte har någonstans att vända sig om de behöver hjälp att sluta, säger läkaren till Dagens Arena och berättar om patienter som upplevt stora svårigheter när de valt att sluta med medicinen.  

– För en del är abstinensreaktionerna så obehagliga och intensiva att de hamnar på psykakuten när de försöker sluta.

Elias Eriksson, farmakolog och professor vid Göteborgs universitet, anser att rapporterna om vissa patienters symptom vid nedtrappning är ”överdrivna”.

– Det framställs nu som att det är jättevanligt och utdraget. Det tror jag är överdrivet. I de allra flesta fallen går det att trappa ut på några veckor, men det finns de som har mer utdragna besvär. Då får man trappa ut långsammare. Man kan också byta till preparat som lämnar kroppen långsammare, säger han till samma tidning.

Läkemedelsverket har även svarat på kritiken. Myndigheten ska ta fram nya rekommendationer för utsättning av antidepressiva läkemedel genom att studera forskning  från 2016 och framåt.

Hävdar: ”Saknas belägg”

Nedtrappningen är inte det enda problemet med antidepressiva läkemedel, enligt André Marx.

I en intervju med SvD hävdar läkaren att det ”saknas belägg för att depression och ångest orsakas av en kemisk obalans i hjärnan som medicinerna korrigerar” – en hypotes som tog fart på 1960-talet.  

Marx betonar att det inte betyder att läkemedlen inte har någon effekt.  

–  Snarare rubbar de hjärnans finkalibrerade signalsystem och försätter hjärnan i ett alternativt biokemiskt tillstånd. Det gör att vi kommer att tänka, känna och i förlängningen bete oss annorlunda, precis som med andra psykoaktiva substanser, säger han till tidningen.

”Gör mer skada än nytta”

Enligt André Marx uppfattning behandlas hundratusentals svenskar i onödan med antidepressiva läkemedel.

– I långa loppet har vi gjort mer skada än nytta, säger han till SvD. 

Foto: Nastya Dulhiier

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen