NORDKOREA: ”Akut kris” – oroande uppgifter
2023 02 22
Nordkorea upplever just nu en “akut livsmedelskris” men vägrar ta emot hjälp från andra länder.
Att det är brist på mat i Nordkorea är ingen ny upplevelse för landet.
Den här gången tycks dock läget vara betydligt värre än vanligt, uppger experter för BBC och flaggar för mycket oroande uppgifter.
– Nordkorea upplever en akut livsmedelskris, skriver den brittiska kanalen och tillägger:
– Satellitbilder från sydkoreanska myndigheter visar att Nordkorea producerade 180 000 ton mindre mat 2022 än 2021.
"Pressat" läge
Enligt statliga medier i Nordkorea kommer några av landets högsta tjänstemän att träffas i slutet av februari för att diskutera en “grundläggande förändring” av jordbrukspolitiken.
– Det är mycket viktig och brådskande uppgift, medger den regimtrogna nyhetsbyrån KCNA som beskriver läget som “pressande”.
Det är dock svårt att veta exakt hur illa ställt det faktiskt är i landet.
– På grund av Nordkoreas strikta covidåtgärder vid gränsen för varor och människor finns det inget sätt för någon utomstående att gå in i landet och själva se hur situationen är, säger James Fretwell, analytiker på NK News.
Diktatorn vägrar ta emot hjälp
Anledningen till den eskalerande och oroande utvecklingen för landet sägs bero på gränskontroller, dåligt väder och sanktioner.
Landets diktator Kim Jong Un vägrar dock ta emot någon som helst hjälp utifrån, och en statlig tidning har liknat användning av utländskt bistånd med “förgiftat godis”, skriver BBC.
Nordkoreanska medier menar även att “imperialister” använder bistånd som en “fälla för att plundra och förtrycka” mottagarländer.
Nobbat utländsk hjälp förr
Det är inte första gången Nordkorea går igenom en kris samtidigt som Kim Jong Un säger blankt nej till stöd från omvärlden.
I somras plågades landet av ett stort covidutbrott, men regimen vägrade låta WHO bidra med vaccin till landets 25 miljoner invånare.
– Det här är inte bra för folket i Nordkorea. Det här är inte bra för regionen. Det här är inte bra för världen, sade WHO:s nödorganisationschef Michael Ryan.
Pengar på militären istället
Istället för livsmedel lägger diktatorn landets pengar på militära ändamål.
Förra året avfyrades över 70 ballistiska missiler – ett nytt rekord för Nordkorea.
Nyligen organiserades även den största visningen någonsin av interkontinentala ballistiska missiler i Pyongyang, som sägs kunna utmana USA:s försvarssystem.
– Regimen har erkänt hur svårt det är för vanliga nordkoreanska människor, men fortsätter att prioritera propaganda och upptåg för familjen Kim, missiluppskjutningar och strikta kontroller av befolkningen, säger Sokeel Park, sydkoreansk chef för frivilligorganisationen Liberty.
Ett av världens fattigaste
Nordkorea rankas som ett av världens fattigaste länder.
Det finns få uppskattningar av landets ekonomi närtid, men 2015 bedömde CIA World Factbook landets BNP per capita till cirka 1 700 dollar.
I jämförelse var motsvarande siffra för Sverige 71 090 dollar 2021, enligt Världsbanken.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen