INTERN KRITIK: Partiledare pekas ut som hinder
2023 02 21
Miljöpartiets valanalys är klar.
Inför valrörelsen 2022 utstakade MP två mål:
- Det primära målet var att säkerställa fortsatt representation i riksdagen
- Utöver detta siktade partiet på att växa på samtliga nivåer
Miljöpartiet lyckades med sitt primära mål. Partiet klarade riksdagsspärren och ökade sitt väljarstöd jämfört med riksdagsvalet 2018 – från 4,4 till 5,1 procent
Däremot lyckades inte MP växa i kommun- och regionvalen. I sex av 21 regioner och i 29 av 290 kommuner tappade man dessutom helt sina mandat.
”Svag sammanhållning”
Valanalysen tar upp flera framtida utmaningar för Miljöpartiet.
– Det jag är mest självkritisk till är att jag upplever att vi har haft en för svag sammanhållning i partiet. Lokalavdelningar och distrikt har inte haft det stöd som de har behövt. Under regeringsåren hade vi fullt upp med att baxa igenom grön politik och då mäktade vi inte med att stärka vårt parti. Vi måste bli bättre på att visa varför Miljöpartiet behövs lokalt och regionalt också, säger partisekreterare Katrin Wissing.
Pekas ut som ett hinder
Trots en viss uppgång i valet 2022 är stödet för MP fortfarande lågt hos flera väljargrupper.
Det låga stödet för språkrören Per Bolund och Märta Stenevi pekas ut som en orsak till partiets oförmåga att locka nya väljare.
– Förtroendet för Miljöpartiets båda språkrör är lågt och har så varit sedan lång tid tillbaka. I valrörelsen 2018 leddes partiet av två andra språkrör som även de drogs med låga förtroendesiffror. I valrörelsen ökade förtroendet för språkrören något hos väljarna, men det går inte att bortse från att det är problematiskt att partiets främsta företrädare har ett lågt stöd, skriver MP i valanalysen.
Vidare skriver partiet att det historiskt sett är sakfrågor och inte partiledare som lockar väljare till Miljöpartiet.
– Men med det sagt är ett lågt förtroende för partiets ledare ett hinder för att locka nya väljare, då partiledarna är den viktigaste vägen in och de som i första hand frontar partiets politik, understryker MP.
Längst ner i förtroendemätning
Väljarnas låga förtroende för MP-språkrören håller i sig några månader efter höstens val.
I SVT/Novus förtroendemätning för samtliga partiledare hamnar Stenevi och Bolund längst ner på listan.
Tio procent av väljarna uppger att de känner ett förtroende för Per Bolund.
Märta Stenevi uppvisar ett ännu lägre stöd. Endast nio procent av väljarna svarar att det har ett gott, eller mycket gott, förtroende för henne.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen