MP rasar mot regeringen – kallar upp Ebba Busch
2023 02 21
Miljöpartiet kommer att kalla upp energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till näringsutskottet.
Det bekräftar partiets språkrör Per Bolund i dag, tisdag.
Bakgrunden är en rapport från Greenpeace som publicerades i veckan.
I rapporten framgår det att Sverige är ett av flera länder som fortfarande importerar gas från ryska hamnar.
Utskottsinitiativ
Kort efter Rysslands invasion av Ukraina gick Miljöpartiet fram med ett utskottsinitiativ som gick ut på ett importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU.
Efter några om och men ställde sig näringsutskottet bakom en bearbetad version av initiativet.
Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.
– Vi kräver därför att energi- och näringsminister Ebba Busch omedelbart kommer till utskottet för att redogöra för arbetet med att stoppa importen av energi från Ryssland, säger Per Bolund till Aftonbladet.
– Importen av rysk gas är helt i strid med vad svenska folket förväntar sig. Det är också helt i strid med vad till exempel Moderaterna sa i valrörelsen, alltså att man skulle stoppa den här importen, fortsätter han.
Per Bolund kallar den svenska importen av rysk gas för ”ett enormt svek mot hela det ukrainska folket”
– Varje rysk tanker kostar ukrainska liv, skriver han på Twitter.
Ett fartyg i månaden
Enligt Greenpeaces rapport har åtminstone åtta fraktfartyg med fossilgas anlänt till svenska hamnar sedan riksdagen antog en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att vidta olika åtgärder i fråga om Sveriges energiförsörjning och rysk energi.
– Riksdagen betonar att det är viktigt att regeringen fortsatt tydligt och med kraft driver linjen i EU att det europeiska beroendet av rysk energi snarast praktiskt möjligt ska upphöra. Det gäller inte minst fossil energi, står det i beslutet.
Vidare konstateras det att åtgärder måste vidtas så att Sverige upphör med import av rysk energi när det är möjligt, inte minst fossila bränslen som naturgas och olja.
– Regeringen bör granska vilken import som förekommer i dag. Därefter bör olika juridiskt och praktiskt möjliga alternativ övervägas, både vad gäller skyndsamma och mer långsiktiga åtgärder för att trygga Sveriges energiförsörjning, skriver riksdagen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen