MUST: Två aktörer bedriver säkerhetshotande verksamhet i Sverige

2023 02 20

Under 2022 har säkerhetshotet mot Sverige ökat.

Det fastslår militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must i sin årsöversikt.

Mustchefen Lena Hallin konstaterar att säkerhetsläget i Sverige är det allvarligaste sedan början av 1980-talet.

Framför allt utgår hotet från öst. Rysslands anfallskrig i Ukraina har starkt påverkat säkerhetsläget i Sveriges närområde och i Europa under det gångna året.

– Vi har sett ett mycket stort ryskt risktagande där insatserna har höjts ytterligare under året. Ryssland har inte uppnått något av sina strategiska mål med kriget, men inget tyder på att den ryska statsledningen gett upp sina långtgående ambitioner. Det finns svårbedömda men reella risker för ytterligare eskalation, säger Lena Hallin.

Enligt Mustchefen är det militära hotet mot Sverige från Ryssland ”påtagligt” – trots ryska motgångarna på slagfältet i Ukraina.

– Vi bedömer att Ryssland kommer att förstärka den militära närvaron i vårt närområde när man bedömer att det är möjligt, säger Lena Hallin enligt SVT Nyheter.

Pekar ut två aktörer

Under 2022 har också underrättelsehotet mot Sverige ökat, inte minst efter Sveriges beslut att söka medlemskap i Nato.

Lena Hallin pekar ut två aktörer: Ryssland och Kina.

Diktaturerna bedriver säkerhetshotande verksamhet mot Sverige.

–  Båda länder har förmåga att utföra komplexa operationer i försök att påverka svenska politiska och ekonomiska beslut. Opinionsbildning och beslutsprocesser i Sverige – kärnan i vår demokrati – följs nära. Medvetenheten om detta hot måste öka, understryker Mustchefen.

Flera tillvägagångsätt

Ryssland och Kina använder sig av flera olika metoder för att skada Sverige.

– Ingen skillnad görs mellan civilt och militärt, eller mellan privat och offentligt. Möjligheter att utnyttja luckor i vår organisation, lagstiftning och samverkan undersöks kontinuerligt. Olika typer av inhämtnings- eller påverkansoperationer mot Sverige kan utnyttjas i samtliga konfliktnivåer, rapporterar Must.

Många gånger sker angreppen över myndighetsgränser och myndighetsmandat, vilket försvårar Sveriges beslutsfattande och förmåga att vidta motåtgärder.

– Eftersom hoten riktas mot alla delar av samhället så är det avgörande att Sverige möter dem med en samlad nationell ansats såväl inom statsförvaltning, som det privata näringslivet och samhället i stort. Vaksamheten, säkerhetsskyddsarbetet och robustheten i vårt samhälle måste stärkas, säger Lena Hallin.

Foto: C. Whitehead resp J. Gadd

Text: Redaktionen


Kinesisk man hamnade plötsligt 8 500 meter uppe i luften – se videon här

2025 05 29

En kinesisk skärmflygare har fått sig en oväntad resa.

En kinesisk skärmflygare har överlevt efter att av misstag ha slungats 8 500 meter upp i luften över nordvästra Kina.

Filmklipp från mannens oväntade resa sprids nu på sociala medier.

Längst ner i texten finns en länk till ett av filmklippen som visar händelsen.

Oväntad resa

55-åriga Peng Yujiang testade ny utrustning på 3 000 meters höjd över havet, över Qilianbergen, när en sällsynt uppåtgående luftström, ett så kallad "cloud suck", drog honom cirka 5 000 meter högre upp i en molnformation.

Händelsen filmades av en kamera som var monterad på Pengs utrustning och bilderna har blivit virala efter att ha lagts ut på den kinesiska sociala mediejätten Douyin.

Bilderna visar hur Mr Peng håller i reglaget, med ansiktet och stora delar av kroppen täckta av iskristaller, uppger BBC.

“Fruktansvärt”

Peng överlevde dock – och har kommenterat händelsen.

– Det var fruktansvärt... Allt var vitt. Jag kunde inte se någon riktning, säger han.

– Utan kompassen hade jag inte vetat åt vilket håll jag skulle. Jag trodde att jag flög rakt, men i själva verket snurrade jag. Jag ville komma ner snabbt, men det gick bara inte. Jag lyftes högre och högre tills jag var inne i molnet.

Det är skärmflygning

Skärmflygning kom igång i mitten av sjuttiotalet. 

De allra första pionjärerna var fallskärmshoppare som prövade att starta med styrbara fallskärmar från en bergssluttning i franska skidorten Chamonix, istället för att hoppa från ett flygplan. 

– Fallskärmarna har utvecklats mot att bli allt mindre i storlek eftersom de prioriterar packvolym och fart, förklarar Svenska Skärmflygförbundet om sporten.

– Flygskärmarna görs däremot med allt större vingspann och allt mer avancerad och effektiv vingprofil.

Se videon här

Dagens skärmar har ofta vingspann på 10–13 meter och vingyta på 25–30 kvadratmeter.

Klicka här för att se videon där Peng Yujiang plötsligt hamnade 8 500 meter uppe i luften (länk till The Guardians Youtubekanal).

Foto: L. Thornton

Text: Redaktionen


Ny kalldusch för Donald Trump

2025 05 29

Ytterligare en domstol sätter stopp för Donald Trumps tullar.

Den amerikanska presidenten har satsat stort på tullar som en ledande del av hans ekonomiska politik.

Den amerikanska handelsdomstolen Court of International Trade blockerade dock sent på onsdagen de höga “ömsesidiga tullar” som president Donald Trump ensidigt införde på ett stort antal länder i april för att korrigera vad han sade var “ihållande handelsobalanser”.

Nu kommer en ny kalldusch för Trump – då ytterligare en domstol sätter stopp för hans tullar.

Det rapporterar Reuters.

“Överskrider befogenheter”

Court of International Trade framhöll tidigare att Trump själv inte har rätt att ta ut allmänna importtullar.

– Orderna om världsomspännande tullar och om vedergällningstullar överskrider alla befogenheter som presidenten har enligt IEEPA att reglera import med hjälp av tullar, menades det enligt CNBC.

Vita huset menar att Internationella handelsdomstolens beslut om Trumps tullar är ”uppenbart felaktigt”.

Ny kalldusch

På torsdagskvällen kommer besked om att ytterligare en domstol stoppar Trumps tullar.

Den här gången är det en distriktsdomstol i Washington DC som agerar efter en stämning från ett leksaksföretag.

Tuffa besked

Beskeden utgör tuffa smällar för Trump-administrationen som satsat stort på tullarna.

Tjänstemän i Vita huset har uttryckt stor oro över vad domen innebär för administrationens pågående bilaterala samtal, inklusive två avtal som enligt två seniora rådgivare i Vita huset var nära att offentliggöras redan denna vecka.

Det rapporterar CNN.

Kan tas till Högsta domstolen

Trump-administrationen säger att de kommer att ta det hela till Högsta domstolen på fredagen, såvida inte en appellationsdomstol beviljar begäran om att blockera tullbeslutet.

I en ny ansökan till US Court of Appeals for the Federal Circuit ber administrationen domstolen att omedelbart stoppa ordern som hindrar dess “Liberation Day- och fentanyltullar”.

Regeringen kallar handelsdomstolens beslut för en ”juridiskt oförsvarbar” åtgärd som skulle blockera politik som är central för dess ekonomiska och utrikespolitiska agenda och som hotar att upphäva månader av diplomatiska förhandlingar, uppger BBC.

Mer om ekonomi finns på Ekonomibladet.

Foto: The White House

Text: Redaktionen