Allvarliga uppgifter om svensk sperma

2023 02 09

Mängder av donerad sperma till svenska kliniker kan säljas vidare till andra europeiska länder.

Så är fallet hos Livio Fertilitetscentrum, men det skyltas inte öppet med att den möjligheten finns, avslöjar Dagens Nyheter.

Svenska donatorbarn uppges kunna få upp till femtio halvsyskon – men föräldrarna har ingen aning.

– Men va, det kan ju inte stämma. Jag blev jättechockad, berättar en blivande mamma som har bett om att vara anonym, för tidningen.

Skickas ut när maxgränsen är nådd i Sverige

Livio är det största fertilitetsföretaget i Sverige och gör många regionfinansierade IVF-behandlingar, det vill säga provrörsbefruktningar.

De har även en egen ägg- och spermiebank.

På spermiebankens svenska hemsida står det att en spermiedonator enbart får ge upphov till barn i högst sex familjer – enligt svensk lagstiftning.

Däremot kan donerade spermier till Livio i Sverige användas i andra europeiska länder – när maxgränsen är nådd på hemmaplan.

Bekräftas av vd:n

Uppgifterna, som inte uttryckligen framgår på hemsidan, bekräftas av spermiebankens vd Mona Bungum.

– Om donatorn har gett sitt samtycke och det finns spermier i restlager, så kan vi distribuera spermierna vidare när den inhemska kvoten är nådd, säger hon till DN.

"Kan bli en jättechock"

Tidningen har talat med flera så kallade “försökare”, det vill säga förhoppningsvis blivande mammor som genomgår behandling för att få barn.

En av dem kan inte tro sina öron när hon får höra om uppgifterna.

– Tänk om mitt framtida barn får höra “du kan ha halvsyskon i fem andra svenska familjer”, sedan visar det sig att det finns femtio halvsyskon i hela världen. Jag tänker att det kan bli en jättechock, säger den blivande förälder som DN talat med.

Krav på donatorer

Vem som helst kan inte donera spermier i Sverige.

Donationerna är förenade med särskilda krav och villkor.

För att få donera måste du först bli godkänd som donator. Du får berätta om ditt liv och om varför du vill bli donator. Du kan också få lämna ett foto på dig själv, framhålls i vårdguiden 1177.

Donatorn kan inte heller räkna med att få vara anonym livet ut.

– För att bli godkänd som donator måste du vara frisk och i en viss ålder. En donator är oftast anonym, men enligt lagen har barnet rätt att få veta sitt genetiska ursprung. Därför kan barnet söka upp dig när hen blir vuxen.

Sex kriterier

Akademiska sjukhuset i Uppsala listar sex kriterier på sin hemsida som måste uppfyllas för den som vill donera spermier.

- Vara frisk och inte ha någon känd ärftlig sjukdom

- Vara över 23 år och under 46 år

- Lämna ett normalt spermieprov

- Ha ett BMI (Body Mass Index) under 40

- Vara rökfri

- Tala svenska

Foto: D. Black

Text: Redaktionen


Experten: Rysslands befolkning kan halveras

2025 01 13

Ryssland står inför stora demografiska utmaningar.

Redan innan Putins fullskaliga invasion av Ukraina stod Ryssland inför demografiska utmaningar.

Födelsetalen - precis som i många europeiska länder - stod på låga nivåer.

Nu har över 800 000 ryska soldater dött eller skadats i anfallskriget, och experter pekar på att Rysslands befolkning kan halveras.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Är i kris

Nicholas Eberstadt, som innehar Henry Wendts professur i politisk ekonomi vid American Enterprise Institute, förklarar att utmaningarna var stora redan innan kriget.

– Ryska federationen var långt före invasionen av Ukraina instängd i vad jag beskrev som en demografisk tvångströja, säger han till Kyiv Independent.

För att bibehålla en stabil befolkning behövs ett TFR-nummer, alltså antalet födda barn per kvinna, på 2,1.

Den senaste gången Ryssland hade den siffran var 1988.

År 2015 var siffran 1,8 och 2022 var den 1,4.

146 miljoner - kan halveras

I nuläget har Ryssland 146 miljoner invånare.

De demografiska utmaningarna och det pågående kriget kan leda till att de demografiska utmaningarna blir till en katastrof, förklarar Harley Balzer, professor emeritus i statsvetenskap och internationella frågor vid Georgetown University.

– Hela världen står inför vad som kan vara en 25-procentig befolkningsminskning i slutet av århundradet, men Ryssland kommer att få det mycket värre, säger han.

– Vissa demografer menar att Rysslands befolkning år 2100 kommer att vara hälften av vad den är i dag.

“Är garanterat”

Tankesmedjan Atlantic Council har en liknande uppfattning om situationen och hur den kommer att utvecklas framgent.

– Rysslands framtid kommer att präglas av en mindre befolkning, framhåller tankesmedjan.

– Vladimir Putins krig har praktiskt taget garanterat att Rysslands befolkning under kommande generationer inte bara kommer att vara mindre, utan också äldre, skörare och mindre välutbildad.

Ytterligare problem

Vad som också är relevant i frågan är att Putin har agerat för att utvisa fler migranter än tidigare - delvis efter terrorattacken i Moskva för knappt ett år sedan som krävde 145 liv.

Utvisningarna av papperslösa utlänningar och statslösa personer i Ryssland mer än fördubblades förra året, från 44 200 utvisningar 2023 till mer än 80 000.

Det uppger ryska Meduza.

Foto: President of Russia Office resp K. Wright

Text: Redaktionen


Norska bilister bötfälls i Sverige – förstår inte vägskylten

2025 01 13

Det är inte alltid så lätt att åka på bilsemester utomlands.

Flera trafikregler skiljer sig åt mellan olika länder, även inom Norden och EU.

Det har norrmän fått lära sig den hårda vägen, skriver Dagbladet.

Framför allt är det nya och obekanta vägskyltar i Sverige som kan ställa till problem, vilket innebär att många norska bilister som korsar gränsen kan räkna med böter som följd.

"Vad i allsin dar betyder det?"

I synnerhet är det en skylt som förvirrar: den som anger när det är förbjudet att parkera på en viss sida av vägen beroende på om det är udda eller jämnt datum.

– Sådana här skyltar kan man lätt hitta i tätbebyggda områden i Sverige, men vad i allsin dar betyder det? frågar sig den norska tidningen.

En av de enklare varianterna av vägmärket syns på bilden nedan, men ibland kan de försvåras av att även klockslag och direktiv om att förbudet gäller ett visst antal månader om året anges på samma skylt.

– Märket anger förbud mot att parkera fordon på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer och på dagar med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer, förklarar Transportstyrelsen om den nedanstående skylten.

Bild: Transportstyrelsen

Gör annan miss

Det är dock knappast bara norrmän som har problem med att tolka parkeringsskyltar, många svenskar möter samma utmaningar.

Däremot finns det en annan parkeringsmiss som särskilt tycks drabba våra grannar i stor utsträckning när de besöker Sverige med bilen.

Och det är att de parkerar mot färdriktningen – vilket är lagligt i Norge men inte i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, framhöll Dagbladet under semestersäsongen i somras.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla” och leder till böter på 1 200 kronor.

Men Transportstyrelsen är glasklara med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen