I NATT: Erdogans order ifrågasätts – ”ser mycket märkligt ut”
2023 02 08
Nästan 8 000 personer har bekräftats döda efter det förödande jordskalvet i södra Turkiet och norra Syrien.
Dödssiffran väntas stiga. Räddningsarbetet med att dra fram folk ur rasmassorna pågår oavbrutet.
”Ser märkligt ut”
Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan har utlyst ett undantagstillstånd efter katastrofen.
Tio städer kommer att klassas som katastofzoner under tre månader. Undantagstillståndet beräknas följaktligen vara ända fram till presidentvalet i Turkiet den 14 maj.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tvivlar på att valet kan genomföras överhuvudtaget.
– Vid en första anblick ser det mycket märkligt ut. Det är problematiskt att det läggs ut så pass länge fram till valet, när det är tänkt att kampanja, säger han till SvD
Levin framhåller att undantagstillståndet kan vara nödvändigt för att hjälpa myndigheter med räddningsarbetet, men pekar samtidigt på att Erdogan har en vana av att utfärda undantagstillstånd som gynnar honom politisk. Senast efter det misslyckade militärkuppförsöket 2016.
– Man får hoppas att hans fokus är att rädda människoliv och hantera katastrofen. Han lär också bedömas på det i valet. Samtidigt står mycket på spel för honom, det handlar om vinna eller försvinna. Han tänker nog alltid på hur hans chanser i valet påverkas, oavsett om det är svensk Natoansökan eller jordbävning, säger Paul Levin till SvD.
Kritiseras av oppositionen
Reuters korrespondenter Orhan Coskun och Birsen Altayli framhåller att Erdogan kritiseras på hemmaplan efter jordbävningen.
Presidentens politiska motståndare och invånare i de drabbade områdena anklagar myndigheter för att räddningsarbetet går för långsamt. Kritiker anser även att myndigheter var dåligt förberedda och saknade nödvändiga medel för att hantera situationen.
Den ekonomiska krisen i Turkiet och en uppluckring av bygglagen pekas ut som två faktorer som kan ha resulterat i fler dödsfall och förvärrat utfallet av jordbävningen.
– Varje uppfattning om att regeringen misslyckas med att ta itu med katastrofen på ett bra sätt, eller inte har tillämpat adekvata byggregler i ett land som hotas av jordbävningar, kan skada Erdogans framtidsutsikter i presidentvalet, skriver Reutersjournalisterna.
Samtidigt påpekar de att Erdogan och hans regering historiskt sett lyckats hantera flera krissituationer.
– Presidenten har tacklat jordbävningar, skogsbränder och andra naturkatastrofer sedan han kom till makten 2003. Han har lyckats samla nationellt stöd kring krishantering och stärkt sin position.
Foto: Presidency of Turkish Republic
Text: Redaktionen