Så mycket mat slänger svenska folket
2023 02 03
Svenska folket slänger mindre mat.
Ny statistisk från Naturvårdsverket visar att matsvinnet minskar i en stadig takt.
De svenska hushållens matsvinn var 15 kilo per person 2021.
År 2020 låg hushållens matsvinn på 17 kilo per person. 2018 låg det på 19 kilo per person.
Det innebär en total minskning på cirka 40 000 ton på bara några år.
– Det slängs fortfarande för mycket mat i onödan men det är glädjande att den positiva trenden håller i sig och vi kan se att allt fler konsumenter tar till sig vårt budskap. Fler är medvetna om hur viktigt det är att minska sitt matsvinn, säger Karin Fritz matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Christina Anderzén på Miljögift- och avfallsanalysenheten instämmer i analysen.
– Minskade mängder livsmedelsavfall i hushållen visar att satsningar för att öka medvetenheten kring minskat matsvinn har haft effekt och att mindre mat faktisk slängs i hushållen.
Även livsmedelsbutikerna minskade sitt matsvinn. Detta samtidigt som försäljningen av varor var oförändrad.
En miljon ton
Enligt Naturvårdsverket är de nya siffrorna ett steg i rätt riktning. Samtidigt betonar myndigheten att vi fortfarande slänger för mycket mat i Sverige.
Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen.
Tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket arbetar Livsmedelsverket med ett pågående regeringsuppdrag som syftar till att få aktörer i hela kedjan att minska sitt matsvinn.
– Vi har fortfarande en lång väg att gå. Men det är glädjande att hushållen fortsätter att minska sitt matsvinn samtidigt som vi också börjar se effekter i fler delar av livsmedelskedjan, säger Karin Fritz.
Regeringens etappmål
Regeringen har beslutat om två etappmål för minskat matsvinn:
– En ökad andel av livsmedelsproduktionen ska nå butik och konsument år 2025.
- Matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025.
Fakta matsvinnet och miljön
- Livsmedelsavfallet delas vanligtvis upp i två delar. En del är oätligt, exempelvis ben, skal och kaffesump. Den andra delen är det som hade kunnat ätas upp, det kallas matsvinn.
- Matsvinnet har stor påverkan på klimatet och miljön. Idag står det för 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen, samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: M. Spiske resp T. Blowup
Text: Redaktionen