SVERIGE: Ny lag för mobilanvändare införs idag

2023 02 01

Idag, onsdag, införs nya regler för kontantkort till mobiltelefoner.

Det handlar om att det varken ska vara möjligt eller tillåtet att använda sig av anonyma kontantkort för att exempelvis ringa och smsa.

Varnar för risker

Lagförändringen har efterfrågats av polisen och syftar att komma åt brottslig verksamhet, framför allt gängkriminalitet.

Men de nya reglerna kommer även med flera nackdelar, menar Peter Hedberg (S), riksdagsledamot för Västernorrland.

– Jag vet att i debatten inför det här lagförslaget lyftes olika typer av risker, säger han till Sveriges Radio.

Behov av anonyma samtal

Bland annat pekar han på att flera kvinnojourer flaggat för behovet av att kunna ringa anonymt.

– Det här inget som ska behöva drabba våldsutsatta, utan tanken är att man ska komma åt organiserad kriminalitet och män som utsätter kvinnor för brott, säger Peter Hedberg till radion.

Omfattar miljoner potentiella kort

Förra året fanns det 2 798 000 aktiva kontantkort i Sverige, enligt SVT.

Totalt fanns det över 14 miljoner mobilabonnemang – vilket innebär att var femte mobil var laddat med ett kontantkort i Sverige under fjolåret.

Att korten inte behöver registreras på en person eller ett företag är det som gjort dem attraktiva för kriminella, vilket är anledningen till att polisen velat se ett förbud.

Redan i somras slog dock kvinnojourer larm om riskerna med att ändra reglerna.

– Det är ju en trygghet i sig att den förövaren som tidigare har nått inte ska kunna nå en. Att man ska kunna vara anonym när man pratar i telefon, sade Petra Karlsson, verksamhetschef på Kvinnojouren Linnéan i Lidköping, till SVT.

Journalister kritiska

Även journalister har kritiserat förändringen, som använder oregistrerade kontantkort för att kommunicera med källor som bär på känslig information.

– De nya reglerna kommer att påverka journalister och deras källor negativt. Det kommer att bli svårare att kommunicera med källor vilket i sin tur påverkar möjligheten att bedriva undersökande journalistik, har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tidigare sagt till tidningen Journalisten.

De som handlade kontantkort efter 1 augusti 2022 omfattas redan av de nya reglerna.

Handlade man sitt kort före det datumet har man haft till och med fram till dagens datum att använda det utan registrering, alternativt fram till dess att en ny förbetalning genomförts.

Foto: K. McClintock

Text: Redaktionen


Kunder varnas för tio nätbutiker – här är hela listan

2024 04 26

Anmälningar väller in om nätbutiker som inte håller sina löften gentemot kunderna.

Problemen är så pass omfattande att Konsumentverket inlett en granskning av tio webbplatser, där det enligt myndigheten förekommer ”allvarliga brister”.

”Inte tillåtet”

Konsumentverkets granskning har hittills visat att nätbutikerna använder sig av en liknande affärsmodell: Det framstår som att butiken är svensk och har lager i Sverige, men i själva verket importeras varorna från ett annat land.

–  Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket. 

Så vilseledds kunderna

I anmälningarn uppger många kunder att de beställt produkter som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité. Produkten som levererats har dock inte motsvarat förväntningarna.

Att returnera tillbaka varan blir sedan en dyr och krånglig process. Nätbutikerna meddelar att kunden på egen bekostnad måste skicka tillbaka produkten till landet det skickades från.

– Nätbutikernas webbplatser är skapade för att ge intryck av att det är ett svenskt företag man handlar av, inte minst för att betaltjänstlösningen många gånger är svensk. Att varorna skickas från ett land på andra sidan jordklotet är inte lika tydligt, om det ens framgår överhuvudtaget, säger Henric Jonsson.

– Många uppger också att det är helt omöjligt att få kontakt med företagets kundtjänst om man till exempel vill reklamera, fortsätter han. 

Här är hela listan 

Följande svenska nätbutiker granskas:

www.prestigefashion.se

www.gym-power.se

www.furstockholm.se

www.nordisktsken.se

www.femmeform.se

www.broderingstudio.se

www.hemmaval.se

www.sverigeklyven.se

www.merley.se

www.compassnature.se

De allvarligaste marknadsrättsliga brister som Konsumentverket hittills noterat är följande:

  • Marknadsföringen av produkterna stämmer inte överens med de levererade produkterna
  • Produkterna levereras inte inom den angivna leveranstiden
  • Bristande kontaktinformation
  • Bristande information om varifrån produkterna skickas
  • Bristande returinformation (reklamation och ångerrätt)

Foto: Rupixen.com

Text: Redaktionen


Skatteverket går ut med varning – berör tusentals

2024 04 27

Skatteverket varnar nu för ett vanligt misstag.

Den 2 maj är sista dagen för att lämna in sin deklaration.

Skatteverket går nu ut och varnar för ett misstag som kan skapa stora problem för tusentals svenskar.

Varningar riktar sig till föräldrar vars också behöver deklarera.

Barn under 18 år kan hamna hos Kronofogden om föräldrarna missar att kontrollera att deras deklaration är inskickad, rapporterar SR.

Vanlig miss

Eftersom deklarationen skickas till barnet så finns det en risk att man som förälder missar det. Och det kan alltså leda till att barnet hamnar hos Kronofogden.

– Allting går ju fortfarande på barnet, och det är ju det som är så jobbigt. För det är ju barnet som får den här skulden, för det är ju de som är försenade, säger Martin Pernheim, skatteinformatör på Skatteverket, till radiokanalen.

Skatteverket uppmanar därför föräldrar att ta ansvar.

Om man vet med sig att ens minderåriga barn kan behöva deklarera så bör man följa upp det och se till att deklarationen skickas in.

Vet inte vad som gäller

Enligt Skatteverket handlar det om ungefär 140 000 barn som behöver deklarera, uppger radiokanalen.

Det kan bland annat handla om barn som har ett ISK-konto, eller som har jobbat och tjänat över 22 208 kronor.

Det är inte ovanligt att barnet eller ungdomen får hem deklarationen men inte förstår vad de förväntas göra.

Detta kan leda till att deklarationen inte skickas in.

– Då är det många barn som kanske tycker att ”ja men, vad ska jag göra? Allting stämmer”. Och de kanske inte har talat om för sina föräldrar att de har fått en deklaration, och så skickas inte deklarationen in, säger Martin Pernheim.

Samma regler för alla

Det är med andra ord viktigt att man som förälder håller koll på om barnet behöver deklarera, och att deklarationen i så fall skickas in på rätt sätt.

 

– Det är samma regler för att deklarera för alla – oavsett om du är vuxen eller barn. Barnet ska lämna in deklarationen om barnet har fått en deklarationsblankett hemskickad, uppger Skatteverket på sin hemsida.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen