NY MÄTNING: Fyra partier i toppform inför eventuellt extraval

2021 06 18

Moderaterna och SD går starkt i opinionen just nu och lyfter det blå laget till seger om det vore val idag. Men det är nästan dött lopp och på andra sidan går Vänstern och Centern som tåget.

Det visar Sifos nya mätning för juni som presenterades nu ikväll och mätningen klargör också att det vore en mardröm för Liberalerna att gå till extraval i slutet av sommaren. Sammantaget är det ett mycket dramatiskt läge i svensk politik och både L och MP ligger under spärren i SvD/GP:s mätning. 

Parti                              Novus Juni       Skillnad mot maj

🔴Vänsterpartiet                    9,6         +0,0
🔴Socialdemokraterna     25,8         -1,1
🟢Miljöpartiet                          3,5         -0,5
🟢Centern                                  9,9        +0,6
🟣Liberalerna                           2,3         -0,6
🔵Moderaterna                    22,4         +0,7
🔵Kristdemokraterna          5,1         -0,1
🟡SD                                           20,2        +1,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48,8       -1,0  170 mandat
🔵🟡M+KD+SD+L               50,0      +1,4  179 mandat
 
V och C har delvis oklar placering i regeringsunderlagsuppdelningen men min bedömning i nuläget är den som ses ovan med viss reservation för C som söker en tredje väg genom en slags mittenlösning. Annie Lööfs parti är även öppet för att enas med M-KD-L så länge SD kopplas bort, vilket dock M-KD visat svalt intresse för.
 
ANALYS

Om Sifomätningen skulle bli valresultat i ett extraval så skulle M-KD-SD bilda styrande regeringsunderlag med fokus på att minska migrationen, hårdare tag mot brottsligheten, stärka sjukvården och minskad arbetslöshet kopplat till ökade incitament för arbete. Men då Miljöpartiet har lättare att få stödröster och nå 4%-spärren än L så skulle det ge ett lyft för en potentiell Löfven-Lööf-sida vilket sannolikt skulle ge ett extremt jämnt läge mellan de två regeringsunderlagen. Här är analysen parti för parti:

✅ V ligger på en fortsatt mycket hög nivå och gynnas av debatten om marknadshyror.

✅ S tappar mest av alla men skulle med hjälp av angrepp på den "högerkonservativa sidan" kunna göra en starkare valspurt än vanligt.

✅ MP är ett parti i kris som har svårt att stå på egna ben utan stödröster. I behov av ny partistrategi.

✅ C går mycket starkt i opinionen och stärks av sina markeringar mot SD.

✅ L befinner sig i total kris. Jakten på moderata stödröster har ännu så länge misslyckats.

✅ M ökar undan för undan och har god chans att återerövra statsministerposten. 

✅ KD har ett nytt läge kring 5% men hoppas på en lika stark valspurt som 2018.

✅ SD ökar mest av alla och är i toppform.

◾Mätningen är genomförd 7 - 17 juni.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de givetvis inte.

[yop_poll id="225"]

Ryskt jättehot mot Sverige

2025 04 29

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev säger att Natos nyare medlemmar har blivit måltavlor för ryska attacker.

De länder som nyligen anslutit till Nato har automatiskt blivit måltavlor för de ryska väpnade styrkorna, hävdar Medvedev enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ex-presidenten kan Ryssland svara med ”vedergällningsattacker”, som ”till och med” kan involvera kärnvapen.

"Mål för våra väpnade styrkor"

Tass rapporterar att Medvedev syftar på Natos senaste medlemmar – Sverige och Finland.

– Den alliansfria statusen gav dem (Sverige och Finland, reds. anm.) internationella förmåner, med tanke på deras geopolitiska position och många andra faktorer, säger Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Ex-presidenten utfärdar sedan ett direkt militärt hot mot både Sverige och Finland.

– Nu är de del av ett block som är fientligt mot oss, vilket innebär att de automatiskt blivit ett mål för våra väpnade styrkor. Det kan handla om potentiella vedergällningsattacker, till och med inslag av kärnvapenkomponenter, eller förebyggande åtgärder inom ramen för vår militärdoktrin, säger Medvedev.

Den svenska regeringen har inte kommenterat det ryska hotet.

Danmark har varnat

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har tidigare varnat för att Ryssland kan komma att hota Sverige och Finland med kärnvapen.

– Ryssland kommer försöka avskräcka Sverige och Finland från att låta Nato etablera militär infrastruktur som till exempel materialdepåer, långdistansvapen och kärnvapen i de två länderna, framhöll FE i februari.  

– Ryssland kommer främst att försöka uppnå detta med skarp retorik mot Sverige och Finland, som också kan innehålla hot om att använda kärnvapen mot dem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen