SVERIGE: Myndighet agerar mot ukrainska hundar

2023 01 31

Totalt stoppades 552 hundar från att komma in till Sverige under 2022.

Det är ett 29 fler än året dessförinnan och ett nytt rekord, meddelar Tullverket i ett pressmeddelande.

Ukrainska hundar förklarar ökning

En av förklaringarna till ökningen tros vara Vladimir Putins krig i Ukraina och den flyktingström av människor som invasionen orsakat.

Många ukrainare som flyr från de ryska bomberna tar med sig sina fyrbenta familjemedlemmar, vilket märktes extra tydligt i Nynäshamn där det förra året stoppades 34 hundar jämfört med enbart tre stycken året innan.

– Den ökningen berodde till stor del på flyktingströmmen från Ukraina via Polenfärjorna, framhåller Tullverket.

114 av 552 från Ukraina

Totalt visar Tullverkets statistik att 114 av de 552 stoppade hundarna under 2022 var i sällskap av krigsflyktingar från Ukraina.

– Majoriteten av de hundar som kom från Ukraina utan vaccinationspass och andra handlingar sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar, uttrycker myndigheten.

Smuggelhundar fortsatt stort problem

Tullverket betonar att man betraktar den ökande statistiken med mycket stort allvar.

Framför allt syftar man då på de så kallade smuggelhundarna, vars antal sköt i höjden i samband med coronapandemin då efterfrågan på hundar steg.

– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, till myndighetens hemsida.

Cyniska metoder

Till de sorgliga nyheterna hör även att Tullverket under förra året noterat ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar.

I augusti greps en man i en bil vid Öresundsbron med fem hundar i uppenbart dåligt skick, varav flera dräktiga, i bagageutrymmet.

Hundarnas pass var ofullständiga och mannen, som påstod att han skulle besöka en vän och därefter återvända till Ungern med hundarna, som inte kunde namnen på hundarna greps.

Han åtalades för att i kommersiellt syfte ha fört in fem dräktiga hundar i landet. Åklagaren yrkade på att smugglingen skulle betecknas som grov då mannen transporterat hundarna på ett inhumant sätt och varit medveten om att passen var felaktiga.

Tingsrätten höll inte med om att gärningen var grov men dömde mannen till tre månaders fängelse för smuggling av normalgraden.

– Visst kan man tycka att det är lite märkligt att mannen inte dömdes för grov smuggling med tanke på den cyniska hanteringen av de fem dräktiga hundarna, säger Håkan Hansson.

Färre avlivas

Till de positiva nyheterna hör emellertid att färre av de stoppade hundarna avlivades 2022 jämfört med 2021. Totalt avlivades 61 hundar 2022, år 2021 var siffran 86 stycken.

Flest hundar, 180 stycken, stoppades på Arlanda under fjolåret.

Fakta: Antal stoppade hundar 2019-2022

2019: 200

2020: 280

2021: 523

2022: 552

Källa: Tullverket

Foto: MFA of Ukraine resp S. Douglas

Text: Redaktionen


Mest hatade inredningsdetaljen i Sverige – “Ändå många som har den”

2025 07 02

En ny undersökning har tagit reda på vilken den mest hatade inredningsdetaljen i Sverige är.

Det är undersökningsföretaget Verian som har genomfört undersökningen på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Där framgår att den klassiska Carpe Diem-skylten hatas mest av det svenska folket.

Det framhåller Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Mest hatad

Fastighetsbyrån har i en ny undersökning genomförd av Verian frågat svenskar i åldern 18–84 år om vilken den värsta inredningsdetaljen är.

När svenskarna får välja hamnar Carpe Diem-skylten högst upp (47 procent), tätt följt av flaggor (41 procent) och sportsaker som halsdukar och matchtröjor som prydnad (39 procent).

“Ändå många”

Inredningsexperten Lena Nyholm understryker att hon inte tycker att det finns någonting som är fult om det är placerat där med omtanke.

– Det är ändå många som har den tänker jag, säger hon till TV4.

– Det är så intressant att det är så många som hatar den.

Ålder påverkar

Av undersökningen framgår även att åsikterna om vad som är ful inredning skiljer sig en hel del beroende på ålder och kön.

– Äldre har en klart högre tolerans för Carpe Diem-skylten än yngre – bara 28 procent av svenskarna över 65 år tycker att det är en av de värsta detaljerna, att jämföra med hela 64 procent av 18–29 åringar, meddelar Fastighetsbyrån.

– Äldre är också mindre förtjusta i plastblommor – 43 procent tycker det är det värsta, medan bara 24 procent av de yngre håller med.

Och kön

Var femte kvinna (21 procent) väljer gaming-hörnan som en av de värsta inredningsdetaljerna, medan bara en av tio män (11 procent) svarar samma sak. 

Elaine Mürgas, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Malmö, menar att inredningen kan påverka bostadsvärdet.

– Inredning kan absolut påverka värdet på en bostad – både positivt och negativt, säger hon.

– Jag brukar säga att man ska undvika tekniska prylar, sportmemorabilia och väggcitat, men samtidigt inte plocka bort för mycket. En personlig touch med växter och väl valda detaljer, särskilt i kök och vardagsrum, gör ofta bostaden mer inbjudande.

Foto: Spacejoy

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukraina storsatsar – för nästan 100 miljarder kronor

2025 07 02

Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det krigshärjade landets partners fortsätter att stötta Ukraina.

Det handlar om miljardstöd från bland annat Tyskland och Storbritannien.

Nu kommer besked om att Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det rapporterar Kyiv Post.

100 miljarder kronor

Den ukrainska regeringen har föreslagit ytterligare 9,7 miljarder dollar i krigsrelaterade utgifter genom ett förslag till budgetändring, som ska röstas igenom i parlamentet i juli.

Det motsvarar drygt 92 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat gå till vapen, militärutbildning och ersättning till veteraner och familjer som förlorat anhöriga.

“Militärskatten”

Kyiv planerar också att omdirigera en tredjedel av intäkterna från ”militär inkomstskatt” som tidigare tilldelats den statliga särskilda kommunikationstjänsten till försvaret.

Medel från intäkter från spel- och lotterilicenser, som tidigare planerats för utbildningsministeriet, hälsovårdsministeriet och ungdoms- och idrottsministeriet, kommer också att omdirigeras till försvaret.

Läs mer: Statlig rysk bank slår larm – nytt problem i ekonomin

Fortsatta attacker

Ukrainska styrkor fortsätter samtidigt att slå till mot försvarsindustriföretag i Rysslands långt bort från frontlinjen.
Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

1 300 kilometer

Källor inom Ukrainas säkerhetstjänst SBU berättade den 1 juli för den ukrainska nyhetsbyrån Suspilne att SBU:s drönare slagit till mot den elektromekaniska fabriken ”Kupol” i Izhevsk i Udmurtien.

– SBU:s källor rapporterade att drönarna färdades 1 300 kilometer till målet och att minst två drönare träffade två fabriksbyggnader och orsakade en brand, rapporterar ISW.

– SBU:s källor rapporterade att fabriken tillverkar luftvärnssystemen Tor och Osa samt Garpiya-drönare med lång räckvidd.

Läs mer: Jättehöjning för ryska folket – Kreml agerar i panik

Foto: President of Ukraine Office resp V. Razom

Text: Redaktionen