NATO: Två positiva tecken för Sveriges Natoansökan
2023 01 29
Sveriges möjlighet att komma med i Nato är större än vad man för tillfället kan tro.
Det är slutsatsen när den mycket erfarna Turkietexperten Barcin Yinanc ger sin syn på Sveriges möjlighet att få ett ja till Natomedlemskap av Turkiet.
28 av 30 räcker inte
De senaste dagarnas upprörda utspel från Turkiets ledare Erdogan ger lätt skenet av att dörren till Sverige är totalt stängd.
Och det hjälper inte att 28 av 30 Natoländer redan har sagt ja till Sverige – Turkiet och Ungern behöver också säga ja då samtliga 30 medlemsländer måste ge sitt godkännande enligt Natos regelverk.
Erdogans nej kan dock bytas mot ett ja framöver tror Turkietexperten Barcin Yinanc.
En stor nypa salt
– Man ska ta de hårda orden från president Erdogan och turkiska ministrar om att stänga dörren för svenskt Natomedlemskap med en stor nypa salt, säger Barcin Yinanc till Sveriges Radio.
Hon poängterar att krisen inte är så stor när allt kommer kring.
– Jag kan inte säga att det är en stor, omfattande kris, säger hon till SR.
Hennes bedömning är att konflikten mellan Sverige och Turkiet kan lösas och hon är säker på att Turkiet så småningom kommer att ge sitt godkännande.
En rad bedömare har slagit fast att tonen från Turkiet kan komma att ändras efter valet i maj.
Föredrar Ryssland och Iran
En andra ljuspunkt för Sveriges Natoansökan är att en rad av de protester som genomfördes mot Sverige i Turkiet efter koranbränningen utfördes av långt ifrån vanligt folk.
Bakom flera av protesterna stod i stället hängivna Natomotståndare.
– En grupp som demonstrerade utanför det svenska generalkonsulatet är en nationalistisk ungdomsrörelse som vill att Turkiet går ur Nato för att i stället närma sig Ryssland, Iran och Syrien, uppger SR.
Ungdomsrörelsen är dessutom motståndare till USA och Israel.
Inte särskilt stora
Turkietexperten Barcın Yinanc förklarar emellertid att ungdomsrörelsen och andra islamistiska grupper som demonstrerat mot Sverige i Turkiet inte är särskilt stora.
Hon har verkat som journalist vid stora turkiska tidningar som Milliyet och Hurriyet samt CNN Turk och har 30 års erfarenhet av Turkiets internationella relationer.
Foto: Nato
Text: Redaktionen